Recensie: De zoon van de berentemmer

Titel oorspronkelijke uitgave: Le fils de l' Ursari

Auteur: Xavier Laurent Petit

Omslagillustratie: Felicitas Horstschäfer

Vertaling: Leny van Grootel

Uitgeverij: Ploegsma

Jaar van uitgave in Nederland: 2022

Aantal pagina's: 264

Genre: realistisch boek

Thema's: vluchtelingen, zigeuners, mensensmokkel, schaken

Kaft: hardcover

ISBN: 9789021681276

Leeftijd: 10+

Inhoud:
De familie van Ciprian zijn Roma's en trekken rond met een bus en een beer. Om aan geld te komen treden ze samen met een beer op. Overal waar ze komen worden ze weggestuurd. Op een dag begeeft de auto het en worden ze bedreigd door de bewoners en de politie. Ze moeten daar binnen een dag weg zijn. Al snel komen er twee mannen genaamd Zslot en Lazlo die hun een goed aanbod doen. Ze kunnen het gezin meenemen naar Parijs. Aangezien de vader van Ciprian dit niet kan betalen geven de mannen aan dit wel te willen voorschieten. En zo worden ze met vele anderen meegenomen in een vrachtwagen. Eenmaal in Parijs aangekomen worden ze afgegooid in een kamp bij een man genaamd Karoly. Hij geeft hen warme dekens en vertelt erbij dat hij de vertegenwoordiger van Zslot en Lazlo is. Hij vertelt vader dat hij de reis naar Parijs moet terugbetalen. Omdat ze geen geld hebben regelt Karoly werk voor ze. Ze krijgen allemaal een job. Ciprian mag met zijn broer mee op pad en leert al vrij snel om mensen te rollen. Al ronddolend in Parijs komt Ciprian op een dag in een park terecht waar mensen aan tafeltjes aan het schaken zijn.

'Ondanks de kou zater er mensen twee aan twee, tegen over elkaar, aan kleine tafeltjes, weggedoken in hun jassen en dassen. Meneren en mevrouwen. Op de tafeltjes lagen een soort borden met zwarte en witte vakjes. En op die borden stonden grappige houten figuurtjes. Witte en zwarte. Sommige leken vaag op een paard, andere op mannetjes of torens, maar de meeste leken nergens op.'

Ciprian vindt het spel zo fascinerend dat hij er iedere dag naar gaat staan kijken. En dan wordt hij gespot door een van de schaaksters Martha. Zij ziet dat hij een fotografisch geheugen heeft en brengt hem in contact met Sigismund. Zal het schaken ervoor zorgen dat ze uit de schulden komen?

Mijn mening:
Dit boek blijft je van het begin tot het einde in zijn greep houden. Het lees als een soort dagboek omdat Ciprian soms vooruit gaat op het verhaal. Hierdoor voel je al snel betrokken bij hem. Ondanks dat hij geld van mensen steelt. Prachtig om te lezen dat Martha hem spot met het schaken. Ieder mens heeft wel een talent.
Hoe er misbruik gemaakt wordt van mensen die anders zijn. In het boek gaat vader er heel luchtig mee om en klaagt niet. Er gaat een wereld voor het gezin open als ze eenmaal in Parijs zijn. Er zijn veel dingen waar ze niet vanaf weten. Ze hebben bijvoorbeeld nog nooit een pinautomaat gezien. Ik werd tijdens het lezen ook zo boos om de mannen die het gezin uitbuitte. Je wilt zo graag dat alles goedkomt met het gezin. Dit zorgt ervoor dat je wilt blijven doorlezen.
Het zet je aan het denken hoeveel vluchtelingen er over de hele wereld zijn en in welke omstandigheden veel mensen moeten leven. Dit boek zet aan om te praten over kansenongelijkheid. Maar ook dat er hoop is en dat je op zoek moet gaan naar je talent.

Ik wil uitgeverij Ploegsma bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.

Wil je het boek aanschaffen?
www.kinderboeken.nl/boek/de-zoon-van-de-berentemmer/?overwrite_config=theme.ab_test.VER_9224&values=true