Recensie: De trollen van Leif

Auteur: Pieter Koolwijk

Illustrator: Linde Faas

Uitgeverij: Lemniscaat

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 131

Genre: Avonturenboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 7+

Inhoud:
Ravna is 8 jaar en een sterke meid en haar oudere broer Leif is 11 jaar en is dun, onzeker en een echte slapjanus. Ze wonen in een Vikingdorp. Ravna en ouders vinden Leif maar irritant. Leif heeft van zijn opa het trollenboek geërfd. Zijn opa heeft Leif tot de nieuwe skald benoemd. Alleen ziet iedereen dit als grap. Leif doet zijn best om dit te bewijzen, maar iedere keer gaat het mis en wordt hij weggestuurd. In de lente gaan vaders en moeders plunderen en blijven kinderen met opa's en oma's achter. Dit jaar wordt Ravna aangewezen om de baas te zijn zolang de ouders weg zijn. Leif geeft steeds bij Ravna aan dat er trollen zijn en dat iedereen goed met de natuur moet omgaan. Bomen zijn de haren van een trol, een berg is het hoofd van een trol.
Op een dag krijgen ze bezoek van een man en vrouw. Ze geven aan het dorp te willen inpikken. Ravna is in paniek. Hoe kunnen ze zich nu zonder ouders verdedigen? Leif heeft wel een idee. De trollen zullen hen wel beschermen. Niemand gelooft hem. Of zal hij toch gelijk gaan krijgen?6d18488d9ejpg
Mijn mening:
Je wordt meegenomen in de dillema's van Ravna en Leif en leert een hoop over het leven van de Vikingen. Ravna start als sterk meisje maar kan geen beslissingen nemen als het moeilijk wordt terwijl Leif onzeker is en in zijn kracht komt te staan als het moeilijk wordt. De band tussen Ravna en Leif wordt erg mooi omschreven in het boek. Het is zeker herkenbaar voor kinderen. Schaam jij je ook wel eens voor je broer/zus?
Je hebt in de maatschappij ook mensen die 'anders' zijn. Deze mensen hebben ook allemaal een kwaliteit. Deze mensen moeten we niet uitlachen maar juist geloven! Dat wordt in dit boek zeker duidelijk gemaakt.
De illustraties van Linde Faas zijn wederom prachtig getekend. Halverwege het boek krijg je een inkijkje in het trollenboek van Leif. Je gaat er bijna in geloven dat trollen echt bestaan!

2c3091908djpg

Kinderen van de middenbouw kunnen dit boek gewoon zelf lezen. Het is ook zeer geschikt om voor te lezen!

Dit boek krijgt absoluut 5 sterren!
Er is een boekpresentatie door Pieter Koolwijk en Linde Faas gehouden:
www.youtube.com/watch?v=gefBH_eP1xE

Wil je een inkijkfragment lezen:
lemniscaat.nl/wp-content/uploads/2022/04/fm9789047713784.pdf

Ik wil uitgeverij Lemniscaat bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.