Recensie: De spin en de sleutel

Auteur: Anna Woltz
Omslag: Roald Triebels
Uitgeverij: Querido
Jaar van uitgave: 2023
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 191
Genre: psychologisch
Thema: geheimen, rouwverwerking, mediawijsheid
Leeftijd: 10+
ISBN: 9789045129655

De titel van het boek vertelt nog niets over de inhoud van het boek. Wat hebben een spin en een sleutel met elkaar te maken?
Na het lezen van de achterflap van dit boek gingen mijn wenkbrauwen omhoog en gingen er allemaal vragen door mijn hoofd. Waar gaat dit nu heen? Wat is het thema. Welke geheimen zullen er ontrafeld worden? Ik ben snel begonnen met lezen en heb het boek in een ruk uitgelezen.
Een korte samenvatting:
In dit verhaal word je meegenomen in de wereld van Elena en Atlas. Elena moet een maand bij haar tante Loes wonen, omdat haar moeder tijd voor haarzelf nodig heeft. Haar tante heeft een relatie met Ivar en hij heeft twee kinderen Atlas en Kennedy. Haar tante heeft Long-Covid en kan niet veel. En eigenlijk is Elena helemaal niet welkom op de boerderij. Elena wordt niet opgehaald van het station en als ze uiteindelijk bij de boerderij aankomt, merkt ze dat alle gezinsleden geheimen met zich meedragen. Waarom timmert Atlas zijn slaapkamerdeur dicht, gaat hij middenin de nacht op pad en waar is de sleutel van de kamer die op slot zit? Elena wil dit uitzoeken. Zal ze alle geheimen kunnen ontrafelen?

20240324_172658jpg
De thema's in dit verhaal zijn echt van deze tijd. Long-Covid, eenzaamheid, angsten, sociale media, rouwverwerking. Elena en Atlas komen afwisselend aan de beurt. Je leest de gedachten van de een en de mening en ideeën van de ander. Dit zorgt ervoor dat je de problemen vanuit twee perspectieven te lezen krijgt. Je kruipt werkelijk in het hoofd van een persoon. De schrijfstijl van Anna Woltz is vlot en makkelijk te lezen. Ze verklapt niet alles. Gaandeweg kom je er pas achter wat er aan de hand is en dat maakt het verhaal zo krachtig. Hierdoor wil je door blijven lezen.

Zinnen uit het boek die mij zijn bijgebleven:
'Onthoud de honderd-plus-tien-regel: als je denkt dat je genoeg hebt, moet je nog tien procent meer hebben.'
'Duizenden jaren konden mensen dit. En nu verliezen we in minder dan een eeuw alle kennis die er echt toe doet.'
'Wat doe je als je ontdekt dat iemand zich eenzaam aan het voorbereiden is op het einde van de wereld?'
'Geloof in jezelf. Vallen is oké, zolang je maar weer opstaat. Bedenk wat het allerergste is dat je kan gebeuren.'

Het boek is genomineerd voor de Wouterje Pieterse Prijs 2024 en dat is zeer terecht.

Boekpromotie in de klas:
Vertel in de klas waar het boek over gaat door bovenstaande te lezen. Lees daarna uit het boek vanaf bladzijde 64 tot en met 68.

Ik wil uitgeverij Querido bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.
Wil je het aanschaffen? Klik hier