Recensie: De ondergrondse Rembrandt

Auteur: Manon Berns
Serie: Blockbusters
Uitgeverij: Kluitman
Uitgave: 2019
Kaft: paperback
Aantal bladzijden: 256
Genre: avontuur, kunst, Tweede Wereldoorlog
Thema: vriendschap, misdaad, oorlog, kunst, fictie
Leeftijd: 10-12 jaar
ISBN: 9789020673760

Storm, Jimi, Lara en Juul vormen samen de Blockbusters, een geheime club van nieuwsgierige
onderzoekers. Hun geheime club hebben ze vernoemd naar hun stoerste opdracht: het onschadelijk maken van een Blockbuster bom uit de Tweede Wereldoorlog. Deze en andere geheime opdrachten schrijven ze op in hun Blockbuster-schrift.

‘Drie Japanesen mit dem Nachtwacht, liefen auf der Strasse und spielten was. Kam die Polizei: was ist das, drie Japanesen mit dem Nachtwacht!’ zingt Team WOII in koor...

De Blockbusters gaan op scoutingkamp in Maastricht. Vierentwintig kinderen hebben zich aangemeld voor het kamp ‘De Kluis’. De kinderen worden in twee groepen verdeeld: Team Nachtwacht en Team Tweede Wereldoorlog. Tijdens het kamp voeren ze allerlei spannende opdrachten uit en ontdekken ze dat in de Tweede Wereldoorlog van alles verborgen werd gehouden in de ondergrondse Kluis in de Sint-Pietersberg. In de oorlog was de Kluis de belangrijkste bewaarplaats van schilderijen in Nederland. Tegelijk werd de Kluis ook gebruikt voor mensen uit het verzet. De Kluis wordt nu omgebouwd tot escaperoom en de kinderen van het kamp gaan met elkaar het escaperoom-mysterie bedenken. Al snel blijkt dat Juul zich niet thuis voelt op het kamp. Heeft het oorlogsverleden van haar Joodse familie hiermee te maken? En wat voert die norse champignonkweker toch in zijn schild? De ondergrondse zoektocht van de Blockbusters brengt van alles aan het licht... 

Storms moeder is restaurateur van schilderijen en in ‘de bunker’, haar werkplaats aan huis,
onderzoekt zij wereldberoemde meesterwerken. Ga ook op ontdekking naar de andere avonturen die de Blockbusters meemaken in: Het Picasso mysterie, Het geheim van Monet, De verborgen dromen van Dalí, Het Kadinsky bedrog, Banksy ontmaskerd en de vernielde beeldentuin van Niki de Saint Phalle.

De Blockbusters-boeken gaan over nieuwsgierige kinderen, beroemde kunstenaars en spannende
gebeurtenissen in de kunstwereld. Werkelijkheid en fantasie lopen in de verhalen door elkaar.
Na het lezen van de avonturen van de Blockbusters in De Ondergrondse Rembrandt kun je verder
lezen over de schrijfster, Manon Berns, Rembrandt, de Nachtwacht en de andere verhalen in de serie van de Blockbusters.

De unieke combinatie van feiten en fictie zorgt ervoor dat ik dit boek in een keer heb uitgelezen. Als kunstliefhebber vind ik het mooi dat de schrijfster kunst in een verhaal weet te verweven en zo onder een groep jeugdige bekend maakt. De spannende avonturen die de Blockbusters meemaken, doen de rest, ze trekken je het verhaal in. Het boek kent nagenoeg geen illustraties, waardoor je fantasie wordt geprikkeld.

Ik wil uitgeverij Kluitman bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.
Wil je het aanschaffen? Klik hier