Recensie: De Meestervervalser

Auteur: Annemarie Jongbloed

Omslag en illustraties: Wendy Panders

Uitgeverij: Ploegsma

Jaar van uitgave in Nederland: 2022

Aantal pagina's:152

Genre: realistisch

Thema's: kunst, armoede, liefde, familie, criminaliteit

Kaft: hardcover

ISBN: 9789021683737

Leeftijd: 9+

Inhoud:
Bilal woont samen met zijn zusje Aya en zijn moeder in een apartement van Gekke Gerrit. Hij is de huisbaas en werkgever van de moeder van Bilal. Ze hebben het niet breed. Bilal moet vaak op zijn zusje passen omdat zijn moeder dan moet werken in het café van Gerrit. Op een dag ontmoet hij Sterre. Ze woont in een mooi groot huis. Haar moeder is directeur van een kunstmuseum. Bilal en Sterre kunnen het erg goed met elkaar vinden en spreken vaak samen af. In het huis van Sterre komt Bilal tijdens het spelen van verstoppertje in een kamer waar een mooi schilderij staat. Zijn ogen worden ernaar toegetrokken. Waarom staat dat schilderij in het huis van Sterre? Als Sterre hem betrapt spreken ze af dat ze dit niet aan haar ouders zal vertellen.
Bilal houdt enorm van tekenen. Zodra hij de kans krijgt tekent hij met stoepkrijt mooie tekeningen op de stoep voor de flat. Dit wordt door meerdere mensen gezien. Zo ook door Gekke Gerrit. Hij neemt hem mee naar het museum en laat meerdere bekende kunstwerken zien. Tijdens dit bezoek ziet Bilal de lege plek waar het schilderij dat in het huis van Sterre staat. Gerrit neemt Bilal mee naar zijn kelder en dwingt hem om schilderijen van Herman Brood na te maken. Als hij dit niet doet dat worden ze uit huis getrapt en ontslaat hij zijn moeder. Bilal ziet geen andere uitweg en maakt een aantal schilderijen na. Dit geheim deelt hij met Sterre. Hoe komt hij nu weer op het rechte pad? Kan Sterre hem helpen?

05d8bf4b1dpng

Mijn mening:
Tijdens het lezen van dit boek ervaren kinderen hoe het is om in armoede te leven. Je leest over het arme bestaan van het gezin van Bilal waarbij ze iedere euro om moeten draaien tegenover het rijke bestaan van Sterre waarbij alles kan. Je krijgt het zo te doen met Bilal en hebt er ook begrip voor dat hij schilderijen gaat vervalsen. De goede vriendschap tussen Bilal en Sterre zorgt ervoor dat alles uiteindelijk goed afloopt. Een prachtig leerzaam spannend verhaal dat terecht tussen de thematitels van de Kinderboekenweek 2023 staat. Dit boek is goed voor te lezen in groep 5/6 en zelf te lezen vanaf 9 jaar.

Mooie zinnen uit het boek:

Bilal ontmoet een zwerver tijdens zijn vlucht en hij zegt:
'Mensen kijken te weinig om zich heen als ze buiten zijnn. Ze rennen en haasten en werken maar. En in hun vrije tijd gaan ze naar binnen, naar een museum. Terwijl de aarde ons museum is. Het mooiste museum dat er bestaat. Maar mensen letten er niet op. Ze zien de sterren niet, de wolken, de bomen. Ze horen de vogels niet kwetteren omdat ze niet stil kunnen zijn. Ze ruiken de geuren van de bloemen niet die tussen de tegels bloeien. . Ze zorgen voor auto's, vliegtuigen, trams en lichtvervuiling. Ze kopen zich ongans aan spullen, kijken niet om naar elkaar.'

Mijn beoordeling:

Ik wil uitgeverij Ploegsma bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.

Wil je het boek aanschaffen?  www.kinderboeken.nl/boek/de-meestervervalser/