Recensie: De losse teugel

Auteur: Judith Eiselin & Aye de Kuijer
Geïllustreerd door: Micky Dirkzwager
Omslag: Marry van Baar
Uitgeverij: Querido
Jaar van uitgave: 2023
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 232
Genre: avonturenboek
Thema: paarden, vriendschap
Leeftijd: vanaf 8 jaar
ISBN: 9789045128788


20240101_140821 1jpg

In dit boek maak je kennis met de twee meiden Nea en Vlinder. Ze houden allebei van paardrijden en leren elkaar dan ook kennen op de manege. Het boek bestaat uit 22 hoofdstukken en ieder hoofdstuk start met de naam van Nea of Vlinder. Zo weet je als lezen goed om wie het gaat. 
Nea komt uit een gezin waar haar ouders staan op het punt om uit elkaar te gaan. Ze is dol op het paard Eining. Vlinder komt uit een gezin waarin haar ouders een dierenwinkel runnen en alle eindjes aan elkaar moeten breien om overeind te blijden. Er bestaat een kans dat Vlinder van paardrijden af moet. Zij is gek op het nieuwe paard dat naast Eining in de stal staat. Vlinder leert Nea alle kneepjes van het vak paardrijden. Ze worden goede vriendinnen. 
Op een dag krijgen de meiden te horen dat mevrouw Zoutelande de vervangster gaat zijn op de manege. Alles verandert op de manege. Vlinder en Nea besluiten op een avond om stiekem met Eining en Christopher een klein ritje te maken en dan gaat het mis. De paarden schrikken en gaan ervandoor. Zijn ze gewond en wat zijn de consequenties van hun actie? 

Kinderen die van paardrijden houden zullen smullen van dit boek. Je voelt de liefde voor de paarden in het verhaal. 

Na een tijdje knuffelen tilde het paard zijn hoofd op, wreef even met zijn zachte neus door haar haren, blies Vlinder in haar gezicht- wat paarden doen als ze elkaar leren kennen en elkaar aardig vinden, wist ze. Vlinder blies terug. nu brieste het paard kort en schudde zijn hoofd. Vlinder juichte vanbinnen (natuurlijk niet hardop, want dan zou hij weer schrikken). Briesen was een teken van ontspanning, dat zei Liane altijd! Ze brieste terug. Hij brieste ook weer. Vlinder lachte. 

Beide meiden hebben allebei hun eigen problemen thuis en dat zorgt ervoor dat je beide meiden beter gaat begrijpen. Angst, zoeken naar antwoorden, omgaan met een scheiding, twijfelen zijn allerlei onderwerpen die herkenbaar zullen zijn bij veel kinderen. De relatie tussen mens en paard heeft hier een mooie meerwaarde. 

De kaft van het boek vind ik minder aantrekkelijk, maar past wel goed bij het verhaal. En ook de illustraties in het boek vond ik niet echt een meerwaarde hebben. 
Er is veel intonatie in het boek waardoor het lekker vlot leest. Ik weet zeker dat paardenfans dit boek zullen waarderen. En ook al houd je niet van paarden valt er genoeg te beleven om het boek ook te lezen. 

Ik wil uitgeverij Querido bedanken voor het mogen recenseren van het boek. 
Wil je het boek aanschaffen? Klik hier