Recensie: De jongen met de negen wensen

Thematitel van de Kinderboekenweek 2023
Oorspronkelijke titel: The boy whose whishes came true
Auteur: Helen Rutter
Illustraties: Andrew Bannecker
Vertaling: Mijke van Leersum& Joyce Sengers-Bekkers
Uitgeverij: Billy Bones
Jaar van uitgave: 2022
Aantal pagina’s: 263
Genre: psychologisch, sport, vriendschap, familie
Thema’s: dromen, vertrouwen, doorzetten
Kaft: harde kaft
ISBN: 9789030508779
Leeftijd: 10+

20230528_144411jpg
Het boek heeft 26 hoofdstukken en start ieder hoofdstuk met een mooie quote van voetballer Lukas Boersen en eronder een reactie van Leo Knoops de hoofdspersoon in dit verhaal. Je vindt boven ieder hoofdstuk een illustratie in grijstinten.

De ouders van Leo zijn gescheiden en Leo woont samen met zijn moeder. Zijn vader is hertrouwd en heeft een dochtertje. Leo heeft het moeilijk. Zijn moeder komt nauwelijks uit bed en zijn vader belt steeds om de afspraken af te zeggen. Leo moet vooral voor zichzelf zorgen. Op een dag komt hij lelijk ten val en als hij weer bijkomt zit Lukas Boersen naast hem. Hij zegt dat hij negen wensen mag doen. Zodra hij begint met wensen trekt hij de uitgekomen wensen in twijfel. Komen zijn wensen echt uit of is het toeval? 

Doordat de hoofdstukken niet te lang zijn leest het makkelijk weg. Je krijgt echt medelijden met de eenzame Leo. Het wensen gaat ook lang niet altijd helemaal goed. Er zijn ook zoveel dingen die je zou kunnen wensen. Leo spaart voetbalplaatjes en wenst de grootste stickerverzameling in de hele wereld. En zo staan er de volgende dag mega veel dozen met allerlei soorten stickers.
Zo komen er best veel grappige momenten in het boek voor. Hij wenst een eenhoorn voor zijn halfzusje. Hij wenst ook dat hij mee mag doen met het voetbaltoernooi. Hij komt er snel achter dat niet alle wensen even positief uitvallen en je je wensen goed moet formuleren. 

Er staan ook veel mooie quotes in het boek:
- Je kunt niet altijd gelukkig zijn, maar je kunt er wel altijd op hopen.
- Zelfs als een wens anders loopt dan je je hebt voorgesteld of als-ie helemaal niet uitkomt, dan moet je het toch blijven proberen.
- Mijn wensen kunnen niemand van binnen veranderen, maar misschien kan ik iemand tevoorschijn toveren: een nieuw persoon, iemand die mij begrijpt.
- Wat anderen van je vinden, bepaalt niet wie jij bent.

Ik ben erg onder de indruk van dit boek en zal het zeker promoten zo niet voorlezen in de klas. 
Een leuke verwerkingsopdracht zou kunnen zijn: Bedenk negen wensen en schrijf erbij waarom je dit wenst. 

Ik geef dit boek een 8.

Geluidsfragment

Wil je het boek aanschaffen: De jongen met de negen wensen

Ik wil uitgeverij Billy Bones bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.