Recensie: De jongen in de jurk

Auteur: David Walliams
Illustraties: Quentin Blake
Vertaling: Janneke Blankevoort
Uitgeverij: Clavis
Jaar van uitgave in Nederland: 2023
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 150
Genre: sociaal 
Thema: jezelf zijn, vriendschap, rouwen
Leeftijd: vanaf 9 jaar
ISBN: 9789044850604

Na het overlijden van de moeder van Dennis is het saai in het mannengezin. Er wordt nauwelijks gesproken, emoties worden niet getoond. Er mag zelfs geen foto van zijn moeder zichtbaar in huis zijn. Dennis heeft een liefde voor mooie jurken en make-up. Dit durft hij thuis niet hardop uit te spreken. Gelukkig ontmoet hij Lisa. Zij laat hem volledig in zijn waarde en accepteert hem zoals hij is. Hij mag haar ontworpen jurken passen en ze laat hem uiteindelijk in een jurk naar school gaan. Niemand herkent hem totdat het mis gaat.... Zal dit door iedereen geaccepteerd worden?

'Het is toch niet eerlijk? Dat jongenskleren zo saai zijn?' 'Ach, ik vind dat zo'n suf gedoe, wat mensen wel en niet aan mogen. Iedereen moet toch zelf weten wat hij wil dragen?' 'Ja, daar heb je wel gelijk in, ' zei Dennis. Hij had het eigenlijk nooit zo bekeken. Ze had gelijk. Wat was er nou zo mis mee als je droeg wat je wilde?

20230704_200716jpg

Dit verhaal is zo van deze tijd! Hoeveel kinderen zouden graag kleding willen dragen die ze mooi vinden, maar het niet durven vanwege de angst om uitgelachen te worden? De dillema's waar Dennis tegenaan loopt zijn zo herkenbaar. Als je je thuis niet kunt uiten en dan terecht komt bij een vriendin als Lisa. Je voelt tijdens het lezen het geluk van Dennis. 
Het verhaal is luchtig en met humor geschreven maar ook zo raak. De illustraties van Quentin Blake maken het helemaal af. 
Dit boek is zeker geschikt om voor te lezen in groep 5/6.

Ik geef het boek een 9.
Wil je het boek aanschaffen? Klik hier
I
k wil uitgeverij Clavis bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.