Recensie: De jongen die van de wereld hield

Winnaar van De Woutertje Pieterse Prijs
Auteur: Tjibbe Veldkamp
Illustraties: Mark Janssen
Omslag: Roald Triebels
Uitgeverij: Querido
Eerste druk: 2023
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 173
Genre: filosofie
Thema: leven, vertrouwen, familie
Leeftijd: 10+
ISBN: 9789045129235

'Luister goed! Je krijgt een voorschot op je leven. Je moet één ding doen: geef dat briefje aan je moeder. Misschien komt alles dan goed. Je hebt zolang het zand in de zandloper loopt en geen tel langer. Begrepen?'

Vaclav en Zdenka ontmoeten elkaar op de brug en er slaat een vonk over. Op dat moment verschijnt de jongen Adem, het mogelijke kind. Hij zweeft boven het stel en voelt dat hij bij hen hoort. Maar dan ziet hij dat zijn toekomstige vader Vaclav een briefje heeft geschreven aan Zdenka.

Morgen, zelfde tijd, zelfde plaats, nieuwe kus.....Valclav

Het briefje is alleen achtergebleven in de sneeuw. Waarschijnlijk heeft Zdenka het briefje niet gelezen en gaat ze door met leven zonder Vaclav. Dat betekent dat Adem niet zal gaan leven. Om dit te voorkomen vraagt hij een voorschot op zijn leven om de twee weer bij elkaar te krijgen. Dat is de enige manier om zijn eigen leven veilig te stellen. En zo gaat hij op pad en dat gaat niet zonder slag of stoot. 

20240409_163426jpg

De omslag van het boek sprak mij meteen aan. Mooie kleuren en het geeft het goede moment weer. Het nodigde mij in ieder geval uit om te gaan lezen. Eenmaal in het boek kon ik niet meer stoppen. Wat een prachtig verhaal! Ik had het zo met de jongen Adem te doen en gunde hem het leven. Doordat je het hem zo gunt wil je ook weten of het hem gaat lukken. Hij krijgt te maken met veel tegenslagen, maar hij houdt moed en zet door. Dat vind ik eigenlijk het belangrijkste thema in dit boek. Het laat kinderen ook nadenken over je eigen bestaan. Filosofische gesprekken zullen zeker volgen na het lezen van dit boek.
De illustraties in het boek zijn prachtig gemaakt door Mark Janssen. Ik had het nog mooier gevonden als ze in kleur waren afgebeeld. 
Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf groep 7.
Er is ook een goede lesbrief bij dit boek gemaakt. 

Een terechte winnaar van De Woutertje Pieterse Prijs 2024!
Ik wil uitgeverij Querido bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.
Wil je het boek aanschaffen? Klik hier