Recensie: De Gemeneriken

Auteur: Jeroen van Berckum
Illustraties: Marianne van der Walle
Uitgeverij: Clavis
Nederlandse uitgave: 2022
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 63
Genre: humor
Thema: vriendelijkheid, gemeen zijn, jezelf blijven.
Thematitel Kinderboekenweek 2024
Leeftijd: 7+
ISBN: 9789044844597

Madelief is het liefste meisje van de hele wereld. Ze heeft een hart van goud en ziet altijd het beste in anderen. Maar wanneer haar ouders besluiten dat ze naar de School voor Gemeneriken moet, lijkt haar wereld op zijn kop te staan.
 
De school is geen gewone school. Op maandag krijgt Madelief les van Juf Achterbaks, een lerares die haar naam eer aan doet met haar geniepige streken. Op dinsdag staat meneer Kattenkwaad voor de klas, een leraar die altijd plannetjes smeedt. Hier krijgt ze les uit hèt handboek voor de Ondeugd. Woensdag is voor mevrouw Vloekgraag, een lerares die meer vloekt dan lesgeeft. Donderdag is voor meester Onfatsoen, die totaal geen manieren heeft en vrijdag is voor Juf Bullebak, volgens de leerlingen de gemeenste gemenerik die er bestaat.
 
Wordt Madelief na haar tijd op de School voor Gemeneriken zelf ook gemeen?
 
Het boek volgt Madelief's avonturen op school, terwijl ze probeert haar liefdevolle aard te behouden te midden van de gemeneriken. Het verhaal laat zien hoe moeilijk het kan zijn om jezelf te blijven in een wereld die soms hard en gemeen lijkt. Maar het laat ook zien hoe krachtig vriendelijkheid en doorzettingsvermogen kunnen zijn, zelfs in de moeilijkste omstandigheden.  

“De Gemeneriken" is een boek dat makkelijk weg leest dankzij de vlotte schrijfstijl en zit vol humor. De levendige en pakkende tekeningen ondersteunen het verhaal op een leuke en aansprekende manier.

Ik wil uitgeverij Clavis bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.
Wil je het aanschaffen? Klik hier