Recensie: De geest van het Besiendershuis

Auteur: Marloes Morshuis
Uitgeverij: Lemniscaat
Uitgave: 2022
Aantal pagina's: 119
Genre: geschiedenisboek
Thema's: geschiedenis, Nijmegen, mythe
Kaft: Hardcover
Leeftijd: 10+

Inhoud:
Ieder kind in Nijmegen is gewaarschuwd over het Besiendershuis in Nijmegen.
'Ga nooit naar binnen als iemand zegt dat dit niet mag. Wie het ook is, een schepen, een zwerfkind of dronkenman. Zet geen stap over de de drempel. Geen stap!'
Ook als Kleine Saar het over de geesten van het Besiendershuis heeft, geloven de 5 kinderen het niet. Ze besluiten om het huis wel te betreden. Voordat ze naar binnen gaan worden ze tegengehouden door een meisje. Het meisje wijst een voor een de kinderen aan en zegt dat ze niet naar binnen mogen. Behalve Saar. Ze negeren dit en gaan naar binnen. Eenmaal binnen komen ze er niet meer uit. Al snel zien ze het meisje weer staan. Ze zegt:
'Als je geen respect hebt voor het verleden, verdien je het niet om te leven in het heden.'Je krijgt één kans van de geest van het Besiendershuis.'
En zo komt ieder kind in een andere tijdlaag terecht en moet het laten zien dat ze respect hebben voor het verleden, zodat ze kunnen blijven leven in het heden.
Er zijn zes tijdlagen waarin de geschiedenis via een kind wordt uitgelegd. Van de Romeinse tijd naar het verhaal van Mariken van Nimwegen, de pest, de tweede wereld oorlog en de krakers in 1981. Zullen alle kinderen weer terugkomen in het heden?
Achter in het boek vind je het hoofdstuk: Eer het verleden waarin de geschiedenis wordt uitgelegd. Deze bladzijden zijn ook grijs gemaakt. Hierdoor wordt het duidelijk dat veel in de verhalen waargebeurd zijn, maar niet alles.

e8ac0ae359jpg

Mijn mening:
Kinderen die van geschiedenisverhalen houden zullen smullen van dit boek! En helemaal als je in Nijmegen woont. Ook als je niet in Nijmegen woont is dit een zeer spannend verhaal. Knap hoe de schrijfster de geschiedenis vanuit de ogen van een kind heeft kunnen vertalen. Zo wordt het vak geschiedenis weer boeiend! Er is veel interactie in het boek waardoor de verhalen nog meer gaan leven. Het huis staat er nog steeds en heeft al een hele geschiedenis achter de rug.
'De geest, dat is de tijd. Dat zijn wij allemaal. Voor altijd en eeuwig.'

Bij dit boek zijn er allerlei mogelijkheden.
- Achterin het boek vind je een qr-code en kun je het huis induiken. Je vindt daar een 3D-versie van het Besiendershuis, je kunt daar verhalen beleven met annimaties, muziek en beeld. Met puzzels en stadsraadsels kun je zelf op zoek naar de Geest van het Besiendershuis.

- Zie hier het startverhaal van dit boek: www.degeestvanhetbesiendershuis.nl/start

- Er is ook een speurroute door de stad Nijmegen: https://speurroutes.nl/product/nijmegen-schattenjacht/

- Hierbij een voorproefje: lemniscaat.nl/pac-upload/fm9789047715153.pdf

Wat een prachtig project!! Dit kun je zo inzetten in je groep! Lees samen een hoofdstuk en ga naar de opdrachten. Zo leerzaam!

Mijn beoordeling:

Ik wil uitgeverij Lemniscaat bedanken voor het recenseren van dit boek.
Wil je dit boek aanschaffen? Koop het dan bij de lokale boekhandel.