Recensie: De eikelvreters

Auteur: Els Pelgrom

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Nederlandse uitgave: 1998, 2022

Aantal bladzijden: 207

Genre: geschiedenisverhaal

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 13+

Inhoud:
In dit verhaal vertelt de hoofdpersoon Curro zijn geschiedenisverhaal van zijn achtste tot zijn zestiende. Het speelt zich af na in Spanje na de burgeroorlog. Curro woont met zijn familie in een grot aan de voet van een berg. Ze hebben het niet breed en moeten alle eindjes bij elkaar knopen om aan genoeg eten te komen. Curro moet al vroeg van school om geld te verdienen. Hij is dan acht jaar. Curro is inventief en bedenkt iedere keer weer een handeltje om aan geld te komen. Van geitenhoeder tot metselaar, hij verkoopt sinaasappelen en aardewerk. Je wordt meegenomen in een wereld van grote verschillen tussen de rijken en de armen, het leven in die tijd, de liefde van de familie van Curro, het overlijden van de oma en de rituelen die daarbij horen, het zingen en dansen van de zigeuners, de processies tijdens Pasen en de opvoeding in die tijd.

cfa736b43fjpg

Mijn mening:
Het verhaal is echt prachtig geschreven. Je wordt meegenomen in de wereld van Curro. Hij vertelt zijn bevindingen van het leven binnen het gezin. Alle gewoontes, warme, maar ook verdrietige momenten. Daarnaast neemt hij je ook mee in de harde wereld buiten het gezin. Je krijgt zoveel sympathie voor de sterke gevoelige Curro.
Het is even wennen dat er weinig gebruik wordt gemaakt van alinea's. Maar het verhaal is zo mooi dat je toch door wilt lezen.
Dit boek vind ik niet geschikt voor de basisschool. Ook niet als voorleesboek. Je moet echt iets ouder zijn om dit boek te kunnen waarderen. Dit boek is zeker geschikt voor het lezen van de lijst.

Leuk om te weten: Els Pelgrom heeft jaren in Spanje gewoond.De eikelvreters is gebaseerd op de jeugdherinneringen van haar Spaanse echtgenoot.

www.tiktok.com/@juf.soullie/video/7103457473188744454?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7052021158254855685

Ik wil uitgeverij Luitingh-Sijthoff bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.

Wil je dit boek aanschaffen?
www.lsamsterdam.nl/boek/de-eikelvreters/