Recensie: De dag dat mijn moeder verdween

Oorspronkelijke titel: Big Magic
Auteur: Sarah Armstrong
Omslagafbeelding: Julia Murray
Uitgeverij: De Fontein
Jaar van uitgave: 2023
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 331
Genre: fantasie
Thema: circus, magie, familie
Leeftijd: vanaf 10 jaar
ISBN: 9789026167836

Tulsi woont met haar ouders bij het circus. Het gaat alleen niet goed met de zaken. Ze moeten gaan zorgen voor een goed programma anders staan ze op straat. De moeder van Tulsi, Merry is bezig met een grote verdwijntruc. Op een avond is de moeder van Tulsi aan het oefenen.

'Ik ga rechtop zitten en zie door de open deur mijn moeder op het gras staan. Ze staat volmaakt stil in het licht van de zaklamp naast haar. Haar lange haar waait voor haar gezicht, maar ik kan zien dat ze iets zegt. Een spreuk. Ik stap uit bed om dichter naar haar toe te sluipen, maar ik krijg een onbekend gevoel in mijn borst en ik kan ineens moeilijk ademen. Als ik mijn vader probeer te roepen, weet ik geen enkel geluid uit te brengen.'

Haar moeder komt niet terug uit de verdwijntruc. Tulsi en haar vader hebben iemand nodig om haar weer terug te krijgen. Ze rijden naar de tante van Merry. Thelma is de sterkste magiër van de familie. Thelma vertelt dat de oma van Tulsi, Sylvie ze zou kunnen helpen. Ze vertelt ook dat ze vierentwintig uur de tijd hebben om haar met een spreuk terug te krijgen. Als ze haar hebben gevonden vertelt ze:

'Om te verdwijnen heeft Merry een van onze oudste en gevaarlijkste spreuken gebruikt. Gevaarlijk omdat hij te maken heeft met andere dimensies.'

Omdat Sylvie haar magie pas een maand terug heeft is ze te zwak om haar terug te halen. De enige die dit zou kunnen doen is Tulsi. Omdat ze niets van magie van Merry heeft geleerd gaat ze samen met Sylvie aan de slag. Zal het lukken om Merry binnen de vierentwintig uur terug te halen?


20240116_105325jpg

Mijn mening:
De titel van het boek zorgt ervoor dat je nieuwsgierig wordt naar de inhoud. Want hoe kan je moeder nu verdwijnen? Al snel kom je erachter dat het met magie te maken heeft. Tulsi is echt wanhopig en wil er alles aan doen om haar moeder terug te krijgen. Hiervoor moet ze op zoek naar haar eigen krachten. Dit wordt in het verhaal mooi omschreven. Je voelt de liefde tussen Tulsi en haar moeder. 
Je hoort in het nieuws dat het circus het financieel zwaar heeft. Dit komt in dit boek ook ter sprake. Door de druk moeten er soms lastige keuzes worden gemaakt om overeind te blijven. Uit wanhoop kiest Merry ook voor een risicovolle verdwijntruc om het circus te laten bestaan. De liefde voor het circus is voelbaar. Het is een grote familie die het met elkaar willen fixen. 
Het is een spannend avontuur. De vertelde tijd is een maand. Op bepaalde momenten in het boek vond ik het wat traag en wilde ik het boek wegleggen, maar omdat ik toch wilde weten hoe het af zou lopen heb ik het boek wel uitgelezen. Hier heb ik geen spijt van. Wat een prachtig einde. 
Sarah Armstrong vertelt in het nawoord dat er een vervolg komt. Ik ben benieuwd. 

Ik wil uitgeverij De Fontein bedanken voor het mogen recenseren van het boek.
Wil je het boek aanschaffen? Klik hier