Recensie: De boom die een wereld was

Auteur: Yorick Goldewijk
Illustraties: Jeska Verstegen
Uitgeverij: Ploegsma
Jaar van uitgave: 2024
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 79
Genre: natuur
Thema: dieren
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789021685373

Als je de kaft van het boek goed bekijkt zie je allemaal bladeren met daartussen verschillende ogen. Van wie zijn die ogen? Van mensen en dieren? Je wordt hierdoor het boek ingetrokken. Op de eerste twee bladzijden krijg je meteen een illustratie van Jeska Verstegen cadeau. Bomen in de nevel. Prachtig! En dan ontmoet je de grote mooie boom met daarnaast de titel: De boom die een wereld was. Het roept meteen allerlei vragen op. Moet ik de boom als de echte wereld zien?
Het begint zo:
'De boom was zo oud als de wereld en zal vol knobbels en kloven. Zijn stam stond scheef en zijn kruin was verward, alsof hij net uit bed was gestapt. Als de wind lui was, dan wiegde hij loom en tevreden, maar als een storm door hem heen joeg, dan kraakte en kreunde hij, en dan lispelden zijn bladeren als fluisterende roddeltantes.'

Prachtig toch? Het vraagt naar meer en gelukkig krijg je dit ook, want je maakt kennis met allerlei dieren die in de boom of rondom de boom leven. Een luiaard die overdag niet vooruit te branden is en in de nacht als iedereen slaapt uit zijn saaie boom komt en even gek gaat doen. Twee snoeken die niet tegen elkaar durven te praten, een maanvlinderrups die wilde blijven zoals ze was, een heel sociale kruisspin en ga zo maar door. Tijdens het lezen kom je mooie pareltjes van zinnen tegen.
'De steenuil voelde zich bedrogen en sprak niet meer met zijn vriend. Want hoe kon je iemand vertrouwen als je niet wist wat hij was? Het zette hem wel aan het denken. Wat ben je nou eigenlijk? Ben je wat je bent? Of wat je denkt dat je bent? Of wat anderen denken dat je bent?'

In ieder verhaal zit wel een verborgen boodschap. En dat maakt het hele boek zo mooi. Al die metaforen kun je betrekken op de mensheid of niet.....
Lees het boek een paar keer en je zult merken dat je er iedere keer weer andere dingen uithaalt. 

20240304_124428jpg
Wat hebben Yorick Goldewijk en Jeska Verstegen er samen een mooi boek van gemaakt. De illustraties zijn echte kunstwerkjes en zijn een meerwaarde voor het boek.
De verhalen zijn goed in te zetten voor de Close-Readinglessen. Uiteraard kun je ook samen een tekst lezen en er heerlijk over filosoferen. 
Ik ben zo blij dat ik dit boek heb mogen recenseren. Ik zal mijn team en leerlingen zeker adviseren om het ook te gaan lezen. 

Ik wil uitgeverij Ploegsma bedanken voor het mogen recenseren van dit boek. 
Wil je het boek ook aanschaffen? Klik hier