Recensie: De beterweter

Oorspronkelijke titel: Das Klugscheißerchen
Auteur: Marc-Uwe Kling
Illustraties: Astrid Henn
Uitgeverij: Volt
Voor Nederlandse editie: 2024
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 61
Genre: humor
Thema: beter weten
Leeftijd: 8+
ISBN: 9789021469270

De beterweter is een turquoise mannetje. Het mannetje staat op de voorkant van het boek. Er is een sticker op de kaft geplakt met daarop: van de makers van de NEE-hoorn. Dit zorgde ervoor dat ik nieuwsgierig was naar het verhaal van de beterweter. 
Eenmaal in het boek maak ik je kennis met het gezin van Theo, Tina en hun ouders. Aan tafel wordt het al snel duidelijk dat er meerdere beterweters aanwezig zijn. Als de kinderen op de zolder gaan spelen maken ze kennis met het turquoise mannetje, De Beterweter. Al pratend komen ze erachter dat je hem alleen kunt zien als je zelf een beterweter bent. Zullen de ouders van Theo en Tina hen geloven en de beterweter ook gaan zien? 

20240325_151426jpg
Maar is het nu een beterweter of een betweter? Een betweter wordt negatief gezien terwijl een beterweter het ook echt beter weet. Erg knap hoe de schrijver ervoor heeft gezorgd dat het niet negatief wordt neergezet als er iemand het beter weet.

'Volwassenen zijn geen échte beterweters. Die doen maar alsof. Die verbeteren je gewoon af en toe als je hun moet zeggen in plaats van hen. Of wanneer je groter dan moet zeggen en niet groter als.'

Er zullen veel kinderen zich kunnen herkennen in dit verhaal. Het boek is niet heel dik en leuk om voor te lezen in de middenbouw. Hier kunnen leuke gesprekken uit voort kunnen komen. Hoe vaak word jij verbeterd op een dag? Wie heeft er ook een beterweter thuis? Wie is er zelf een? 

De illustraties spraken mij niet heel erg aan. De kleuren zijn mat en de emoties van de mensen zijn iets minder treffend. De beterweter zelf vind ik wel goed neergezet. Leuk om de beterweter in de vorm van een knuffel te kunnen kopen. Zodra iemand het beter weet, komt de knuffel op tafel. 

Ik wil uitgeverij Volt bedanken voor het mogen recenseren van dit boek. 
Wil je het aanschaffen? Klik hier