Recensie: Bureau Speurneus en het Eilandmysterie

Auteur: Jozua Douglas
Illustraties: Geert Gratama
Uitgeverij: De Fontein Jeugd
Jaar van uitgave: 2023
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 217
Genre: detective
Thema: speuren, vermissing, leesplezier
Leeftijd: voorlezen vanaf 8 jaar, zelf lezen vanaf 9 jaar
ISBN: 9789026166167

Dit is het derde deel van Bureau Speurneus. Je kunt alle delen los van elkaar lezen. Het verhaal heeft 31 hoofdstukken en worden afgewisseld met de illustraties van Geert Gratama. De hoofdpersoon is Lev. De vader van Lev, Meneer de Bruin heeft een detective-bureau voor Lev opgericht genaamd Bureau Speurneus. Tijdens het journaal was er een item te zien over de verdwijning van Hans Grietje. Meneer de Bruin denkt dat dit door de aliens is gekomen. Hij wil samen met Lev op onderzoek uit. Lev vindt het allemaal onzin en gaat niet mee. Maar als hij na een paar dagen niets van zijn vader verneemt gaat hij met zijn vrienden op weg naar Wiermonnikoog. En daar ontdekken de vrienden dat er vreemde dingen gebeuren.

20231011_153711jpg

Net als de vorige delen zit ook dit verhaal weer vol woordgrappen. De personages van het boek lijken op de namen van bekende mensen (Astrid Lintworm, Carry Sleepnet, Paul Priegel). Er zitten ook meerdere boodschappen verweven in het boek. Zo houdt Hugo niet van lezen en krijg je als lezer meerdere tips om toch te gaan lezen. 
'Als je elke dag een kwartiertje leest, heb je na een jaar één miljoen woorden gelezen.'
'Ik wil weten hoeveel boeken er op de hele wereld zijn.' antwoordde ze. 'Iemand heeft het uitgerekend. Kijk naar. Hier staat het. Het zijn er 129.864,880. Meer dan honderdnegenentwintig miljoen!'
'Als je een boek leest, kun je in iemands hoofd kruipen. Dan is het net of je iemand anders bent. Je leeft in een andere wereld, soms zelfs in een andere tijd.'

Er gebeurt veel in het verhaal en er is veel interactie waardoor het lekker snel en makkelijk leest. De illustraties zijn allemaal in het zwart/wit en maken het verhaal nog aantrekkelijker. 
Omdat het een mysterie is wil je het boek ook graag uitlezen om erachter te komen wat er aan de hand is. 
Ik vind het een aanrader voor kinderen vanaf 9 jaar. 
Wil je het boek aanschaffen? Klik hier
I
k wil uitgeverij De Fontein bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.