Recensie: Boutje

Auteur: Mirjam Oldenhave

Illustrator: Rick de Haas

Uitgeverij: Ploegsma

Nederlandse uitgave: 2021

Aantal bladzijden: 160

Genre: Avonturenboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 6+

Inhoud:
Boutje en zijn vader Ed wonen in een huis op wielen. Ze worden overal weggestuurd. Op een dag vinden ze een goede plek bij een vuilnisbelt. Ze noemen het de rommelberg. Boutje vindt al snel een gouden beeldje. Hij begraaft het achter de rommelberg om het te bewaren voor Ed als hij jarig is. Tijdens het begraven komt hij in contact met Sisi. Zij woont achter het hek in een rijk villapark. Er is een klik tussen de twee. De volgende dag rijden er drie politiewagens het terrein op. Ze zijn op zoek naar het gouden beeldje. Als ze het gevonden hebben nemen ze Ed mee naar het bureau. Hij wordt verdacht van diefstal en komt in de gevangenis terecht. Boutje blijft alleen achter en wil Ed uit de gevangenis bevrijden. Dit doet hij met hulp van Sisi, het hondje Ali, Sjan de schoonmaker, Rambo de steenbok, de gevangene Kartof.
Zal het lukken om Ed uit de gevangenis te krijgen?

ba38d08e38jpg

Mijn mening:
Het boek heeft wat weg van Otje van Annie M.G. Schmidt. Boutje en Ed zijn net als Otje en haar vader niet meer welkom. Dat maakt het boek niet minder leuk.
Je voelt de liefde tussen Boutje en vader Ed:
Ed: "We hebben een huis en we hebben elkaar. Wat wil een mens nog meer? Voor mijn part gaan we op de maan wonen."

Er worden veel onderwerpen besproken in het boek:
Duurzaamheid: Boutje is heel creatief en kan van afval mooie originele dingen maken. Je ziet de ontwerpen aan de zijkant van het verhaal terug. Kinderen kunnen hierdoor aangespoord worden om spullen te herbruiken:


3e07ef1943jpg

Ook komt het verschil tussen rijk en arm veel naar voren. De ouders van Sisi zijn altijd aan het werk. Sisi kan alles krijgen en heeft iedere dag een oppas. Er hangen zelfs camera's in de tuin. Een mooi stukje uit het boek:
“Wat wil je liever zijn, arm of rijk?” vroeg Boutje.
Daar moest ze lang over nadenken. “Wat jij bent, dat wil ik zijn.”

De bladzijden van dit boek zijn van dikke kwaliteit en de illustraties zijn echt prachtig. Een boek vol liefde en avontuur. Een aanrader om voor te lezen voor kinderen van 6 jaar en ouder.
Dit kinderboek krijgt vijf sterren!

Ik wil uitgeverij Ploegsma bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.

Wil je het boek aanschaffen?
www.kinderboeken.nl/boek/boutje-van-de-rommelberg/