Recensie: Anansi de spin- Laat aap weer lachen

Auteur: Iven Cudogham
Illustraties: Moldybyrd Studio
Uitgeverij: Gottmer
Jaar van uitgave: 2024
Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 28
Genre: prentenboek
Thema: uitlachen, vriendschap
Leeftijd: 4+
ISBN: 9789025779887

De verhalen van Anansi de spin komen oorspronkelijk uit Afrika. Honderden jaren geleden werden daar mensen tot slaaf gemaakt. Hoewel ze alles moesten achterlaten, namen ze de verhalen over de slimme spin mee naar nieuwe werelden.

In dit verhaal merkt Anansi dat Aap zich vreemd gedraagt. Aap laat Haan en Haas schrikken, pakt Anansi’s hoed af, laat Olifant expres over een tak struikelen en smeert het schild van Schildpad in, waardoor hij alle kanten op glijdt.

'Ik denk dat Aap er niets aan kan doen. Ze heeft vast last van een plaaggeest'. 'Hoe komt ze daar dan aan?' vraagt Otter.' Zo'n plaaggeest krijg je als je boos bent om iets. Bijvoorbeeld omdat je zelf vaak gepest bent,' legt Anansi uit.'

En dan vertellen de dieren wat ze allemaal gedaan hebben. 

20240912_100548jpg

Ook dit deel verdient alle lof. Het verhaal bevat wederom een prachtige boodschap, ondersteund door duidelijke en kleurrijke illustraties die de aandacht van kinderen goed vasthouden. Het boek is bijzonder geschikt voor gebruik in de klas, omdat de grote, heldere illustraties ervoor zorgen dat iedereen ze goed kan zien.

Het verhaal leent zich uitstekend om te combineren met de Kanjertraining. Je kunt bijvoorbeeld vragen welke pet past bij Aap of bij Anansi, hoe Aap zich voelt en hoe hij het anders had kunnen aanpakken. Dit biedt een geweldige kans om na het voorlezen met de kinderen in gesprek te gaan en dieper in te gaan op de gevoelens en acties van de personages. Kortom, een boek met genoeg stof om over na te denken en te bespreken.

Wil je het boek aanschaffen? Klik hier
I
k wil uitgeverij Gottmer bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.