Auteur: Lindy Mattice

Uitgeverij: Witte Leeuw

Jaar van uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 143

Genre: Informatieboek

Kaft: softcover

Leeftijd: 9+

Inhoud:
Er worden in dit boek negen huisdieren besproken. Honden, katten, konijnen, vogels, hamsters, cavia's, paarden, slangen en vissen. Je krijgt per huisdier informatie over hoe het communiceert en je krijgt tips om de beste vriendjes te worden met je dier. In ieder hoofdstuk zijn ook blokjes toegevoegd aan de hand van een pictogram waarbij je leert om met je huisdier om te gaan, tips en wist je datjes. Elk huisdier heeft ook een pictogram zodat je weet over welk dier je aan het lezen bent. De illustraties zijn allemaal echte foto's van de dieren.

Mijn mening:
Iedere ouder krijgt de vraag of er een huisdier mag worden aangeschaft. Dit boekje kan hier zeker bij helpen. Welk huisdier past bij jou en snap je alle signalen van een huisdier? De maat van het boek is erg prettig. Goed dat de dieren volwassen worden getoond en niet als babydieren. Het is al gauw schattig waardoor de informatie minder goed gelezen wordt. Iedere bladzijde is voorzien van heldere gekleurde foto's. Dat maakt het boek wel levend.
Begrijp jij alle taal van je huisdier? Lees dit boek en je weet meer over de communicatie van het dier! Als je kind een spreekbeurt wilt houden over een huisdier dan staan er genoeg weetjes en tips in dit boek.

Dit boek past mooi bij het thema van de Kinderboekenweek 2022.

Oorspronkelijke titel: Die Schule der magischen Tiere- Top oder Flop!

Auteur: Margit Auer

Illustraties: Martijn van der Linden

Vertaling: Corry van Bree

Uitgeverij: Lannoo

Jaar van uitgave in Nederland: 2022

Aantal bladzijden: 198

Genre: Jeugd / fictie / magie

Leeftijd: 8+

Inhoud:
Dit is het vierde deel van de reeks 'De school van de magische dieren'.
De Wintersteinschool is een school met een geheim. In de klas van Miss Cornfield krijgen leerlingen een magisch dier van Mortimer Morrison, eigenaar van de magische dierenwinkel. Hij reist over de wereld om magische dieren op te halen. Er zijn nog 15 leerlingen die geen magisch dier hebben. Alleen miss Cornfield en de klas kennen het geheim.
Een klasgenoot Max heeft een geweldig idee om met de klas mee te doen aan het kinderquizprogramma Top of flop. Dit is een populaire quiz onder de kinderen. In de klas zitten veel kinderen met allemaal verschillende kwaliteiten. Het is een goede gelegenheid om te werken aan samenwerking , teamgeest en wederzijds vertrouwen. Voor de aanmelding moeten ze met de klas een video-auditie doen. De magische dieren zullen in de film op onschuldige dieren lijken. De klas wordt uitgekozen voor Top of flop en de Kids-Quiz-TV zenden het live vanaf de school uit. Zal de quiz zo zijn zoals ze het iedere keer op de televisie zien? En lukt het om te winnen van de andere school?

Mijn mening:
In het boek zitten allerlei verschillende lagen. De verschillende karakters, kwaliteiten en thuissituaties van de kinderen. Mooi om te lezen dat ieder magisch dier ook echt past bij een persoon. De dieren hebben een mooie rol in het boek, verzorgend en oplettend.
Er is veel interactie in het boek waardoor je je makkelijk kunt verplaatsen in de kinderen. En ook de illustraties zijn een mooie aanvulling op het verhaal.
Kinderen die van dieren houden zullen dit boek met veel plezier lezen.

Atlas van de aarde

Auteur: André Kuipers
Illustraties: Paco Vink
Uitgeverij: Witte Leeuw

Jaar van uitgave: 2021

Aantal bladzijden: 48
Genre: Prentenboek/leesboek

Leeftijd: 4+
ISBN: 9789493236097

Inhoud:
André Kuipers heeft veel foto's gemaakt tijdens zijn ruimtereis. In dit prentenboek mogen de lezers genieten van deze prachtige foto's. Op iedere bladzijde vind je een kompas zodat je weet in welke richting je kijkt. Van de Bahama's tot Kenia binnen 90 minuten waarbij je een hoop interessante weetjes cadeau krijgt. Er is ook een bladzijde van Nederland en België verwerkt. De foto is 's nachts gemaakt. Je ziet dat het dan ontzettend licht in Nederland is. André legt uit dat al dat licht energie kost en voor veel mensen, dieren en planten is het storend.
Iedere foto wordt door André toegelicht zodat je weet waar je naar kijkt. Je realiseert je na het lezen dat de aarde een unieke planeet is. André geeft op de laatste bladzijde een mooie tip: Laten we met elkaar goed voor onze mooie aarde zorgen.

Atlas van de aarde laat je de schoonheid van de aarde zien.