Auteur: Benny Lindelauf

Illustraties: Marieke Nelissen

Uitgeverij: Querido

Jaar van uitgave in Nederland: 2022

Aantal pagina's: 51

Genre: kerstboek

Thema's: kerst, vertrouwen, familie, sterk zijn, wilskracht

Kaft: hardcover

ISBN: 9789045128016

Leeftijd: 6+

Inhoud:
Dit verhaal gaat over het meisje Gili, haar vader, haar twee broers en opa Dabi. Gil i wil heel graag herder worden maar haar vader en broers hebben zo hun twijfels. IS een meisje wel sterk genoeg om herder te zijn. Op een avond ontdekt Gili dat ze haar medaillon niet meer om heeft. Dit is het medaillon wat ze van haar moeder heeft gekregen. Een kostbaar medaillon omdat haar moeder niet meer leeft. Ze moet het terugvinden. Ineens lichtte er een straal op uit de hemel en zag zo haar medaillon schitteren in de schaapskooi. Zodra Gili het hekje van de schaapskooi opende glipte het schaap Brekenbeen naar buiten. Gili moest Brekebeen terugvinden. En zo ging Gili op zoek. Zal ze Brekebeen terugvinden?

Mijn mening:
Een prachtig verhaal dat zeker geschikt is om in de kersttijd voor te lezen. Het verlies van haar moeder en de herinnering aan haar in de vorm van een medaillon is prachtig verweven door het boek heen. De gitzwarte haar van haar moeder komt op iedere bladzijde weer terug. Zal haar moeder als een ster met haar meereizen en haar helpen op moeilijke momenten? De rolbevestiging dat een meisje geen herder kan zijn omdat ze niet sterk genoeg en het tegendeel dat ze bewijst en het wel degelijk kan maakt het verhaal af. Wie niet sterk is moet slim zijn. En of haar moeder haar daarmee heeft geholpen mag je zeker geloven. Het levert in ieder geval mooie gesprekken op.

De illustraties hebben een sobere look en zijn prachtig gemaakt. De zachte kleuren zorgen ervoor dat het verhaal ertoe doet.


Expertise heeft van dit boek een Closereadingles gemaakt:
expertis.nl/themas/themapagina-taal-leesonderwijs/boek-van-de-maand/boek-van-de-maand-december-2022/

Auteur: Michelle Leuveld

Uitgeverij: Moon

Jaar van uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 32

Genre: Prentenboek

Kaft: hardcover

Leeftijd: 3+


Inhoud:
Juf Merel vertelt in de klas dat de Sint dit jaar te weinig pieten heeft en dat de cadeautjes in gevaar komen. De kinderen willen Sinterklaas graag helpen. Juf Merel vertelt de kinderen dat ze dan wel een Pieten-cursus moeten volgen van acht lessen en dat ze na iedere les een Pieto-toets moeten maken. Ze moeten van alles leren. Van rijmen tot mikken, klimmen en sluipen. En tussendoor mogen ze ook nog liedjes zingen. Zullen ze uiteindelijk slagen voor de Eindtoets?
Het boek bestaat uit elf hoofdstukken. Je vindt in veel hoofdstukken Sinterklaasliedjes die je kunt beluisteren op Spotify. Voorin het boek vind je de QR-code.

open.spotify.com/artist/6r0Lgb8VVOW5R5K05dYyXq?si=yexyu7U9RHWHwGxiT99X1A


Mijn mening:

Het is een vrolijk en grappig verhaal. Erg leuk om dit tijdens het voorlezen ook uit te voeren in je groep. Je kunt alle onderdelen in een circuit uitwerken en de kinderen ook echt de toetsen samen laten uitvoeren. De illustraties zien er kleurrijk uit. De kinderen zijn ook allemaal uniek getekend. De liedjes die worden aangeboden zijn een must om te laten horen in de groep.

Mijn beoordeling:

Auteur: Edward van de Vendel
Illustraties: Saskia Halfmouw
Uitgeverij: Querido
Nederlandse uitgave: 2022
Aantal pagina's: 68
Genre: Sinterklaasboek
Thema's: Sinterklaas, dieren, eigenschappen
Kaft: Hardcover
Leeftijd: 7+

Inhoud:
Zal er in de dierenwereld ook een Sinterklaas bestaan? In dit boek vind je negen verhalen op rijm geschreven over dieren die Sinterklaas zijn. De Neushoornsint die de neushoornkinderen door de lucht laat vliegen, een Sinterhond die achter de Katsint gaat, de Pinguïnsint die last heeft van de opwarming van het klimaat, de Ekstersint met een dievenprobleem, de Mammoetsint en de uitgestorven dieren, het Sinterkuikentje die niet door zijn vader zou worden geaccepteerd, de Pietverkiezing, het Schaapsinterklaasje dat werd geschoren en de Sinterschildpad die erg traag was.
Bij ieder verhaal vind je illustraties.

Mijn mening:
De kaft van het boek nodigt door de kleurrijke illustratie meteen uit om het van binnen te bekijken. Het heeft een rustige lay-out waardoor iedere bladzijde een feestje is om te bekijken. Erg knap dat alle eigenschappen van de dieren terugkomen in het verhaal. Van grappig tot zielig. Er zitten genoeg onderwerpen in het boek. Zoals de opwarming van de aarde, niet geaccepteerd worden, het uitsterven van dieren, eigenschappen van dieren, eem X-factor voor de pieten.
De illustraties spreken erg aan door de felle kleuren. Je ziet heel duidelijk de emoties van de dieren waardoor de verhalen nog meer gaan leven.


Dit Sinterklaasboek is geschikt voor kinderen vanaf groep 3. Niet alle kinderen van deze leeftijd zullen alle verhaaltjes volledig snappen. Dat zal pas zijn vanaf groep 5.

Leuk om kinderen de opdracht te geven om een dier om te buigen naar Sinterklaas. Laat ze een tekening maken met een kort verhaaltje.

Beoordeling:

Auteur: Edward van de Vendel & Anoush Elman
Illustraties: Annet Schaap
Uitgeverij: Querido
Uitgave: 2022
Aantal pagina's: 148
Genre: realistisch verhaal
Thema's: vluchten, Afghanistan, troost, verwerking
Kaft: Hardcover
Leeftijd: 8+

Inhoud:
Roya is een meisje van negen jaar en is geboren in Afghanistan. Ze is met haar ouders en broers gevlucht naar Nederland. Na vijf jaar wonen in een azc kregen ze eindelijk de papieren waarop stond dat ze in Nederland mochten blijven. Ze kregen een huis, gingen naar een nieuwe school en Roya mocht van haar ouders in de dierenwinkel een dier uitkiezen. Ze koos voor een wit dwergkonijntje en noemde hem Misjka. En iedereen in het gezin is dol op het beestje. Roya vertelt van alles tegen Misjka. Zo ook over Afghanistan en de vlucht naar Nederland. Daar weet ze niet zo heel veel van. Door Misjka gaan haar broers en vader vertellen over de vlucht. Over hun huis, de liedjes die gezongen werden onderweg, de smokkelaars en de kou en hoe ze elkaar tijdens de vlucht zo hard nodig hadden.
Op een dag ontdekt Roya dat Misjka niet meer in haar buitenhok zit. Is Misjka gevlucht?


'Dus vanaf nu woon jij hier- omdat wij hier wonen. En je gaat nooit meer weg-want wij gaan nooit meer weg.'

Mijn mening:
Een ontroerend verhaal waarin je meegenomen wordt in de vlucht van een gezin vanuit de ogen van ieder gezinslid. Het verhaal is zo mooi omschreven. Misjka het dwergkonijntje biedt zoveel troost en zorgt voor een goede verwerking van de vlucht uit Afghanistan. Gelukkig zitten er ook grappige stukjes in het boek waardoor het niet te zwaar wordt.
Er zijn nog zoveel gezinnen over de wereld die op dit moment in dezelfde situatie zitten. Op veel scholen vind je kinderen zoals Roya.
Dit boek is zeer geschikt om voor te lezen voor kinderen vanaf 8 jaar. Eigenlijk zou iedereen dit boek moeten lezen!

Mijn beoordeling:


Auteur: Sieb Posthuma

Illustraties: Sieb Posthuma

Uitgeverij: Querido

Jaar van uitgave in Nederland: Vijfde druk: 2022

Aantal bladzijden: 23

Genre: Prentenboek

Leeftijd: 3+

Inhoud:
Mannetje Jas heeft het altijd koud. Hij zit altijd alleen in zijn huis bij de kachel. Op een dag heeft hij er genoeg aan en gaat dik aangekleed naar buiten om de dikste jas te vinden. Hij koopt in ieder winkel een jas en trekt ze over elkaar aan. En nog heeft hij het koud. Met al die jassen past hij niet meer in zijn eigen huis. Zijn jassen worden zijn huis. Gelukkig komt er hulp uit onverwachte hoek en wordt hij meegenomen naar een plek waar hij het altijd warm zal hebben.

Mijn mening:
De boodschap in dit prentenboek is zo mooi. Er is voor iedereen iemand die het hart kan verwarmen!
De prenten zijn mooi getekend en passen echt bij het verhaal. Je wordt door de texturen en kleuren van de jas steeds naar het mannetje getrokken. Het is een feeling-good-boek. Je kunt het verdriet en de liefde goed voelen door de tekst en de illustraties.
Dit boek is zeer geschikt om voor te lezen in de klas.

Ik wil uitgeverij Querido bedanken voor het mogen recenseren van dit boek. Wil je meer recensies van de kinderboeken van uitgeverij Querido lezen:/querido

Het bamboemeisje

Auteur: Edward van de Vendel
Illustraties: Mattias De Leeuw


Uitgeverij: Querido
Jaar van uitgave: 2021
Kaft: Softcover
Aantal bladzijden: 253
Genre: sprookje
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789021414836

Inhoud:

Het boek begint met een meisje die vanaf de maan keek naar wat er in Oi stond te gebeuren. In dat kleine landje in Japan woonden een bamboesnijder en zijn vrouw de jurkenmaakster. Ze konden helaas geen kinderen krijgen, maar op een dag tijdens het snijden van de bamboe kwam er een meisje van elf centimeter lang vanuit het bamboe. Ze noemden haar Jie en zagen haar als hun eigen dochter. Ze genoten jaren van elkaar totdat het besef kwam dat ze erg oud werden en Jie niet alleen achter wilden laten. Om de juiste man te vinden bedacht de bamboesnijder dat hij een opdracht moest krijgen van Jie. Als hij tot de verste horizon zou gaan en weer terug zou komen, dan was dit de ware. Er kwamen heel wat prinsen voorbij en allemaal kregen ze een opdracht, maar geen van allen voldeed aan de opdracht. Totdat er op een dag een 'gewone' jongen op bezoek kwam. De eerste jongen waar Jie haar hart van doet smelten.

“Maar droevig werd Nayotake no Kaguya-hime, en stil.
Want het was onmogelijk.
Ze had het haar ouders nooit verteld.
Het was een geheim dat Jie niet kon uitspreken en ze zou het ook niet uitspreken, nooit
niet nooit nooit nooit:
zij was een meisje dat helemaal niet trouwen mócht.”

In het sprookje komt er een zwaluwtje haar te hulp, de jongen schrijft duizendhonderelf brieven , het meisje geeft ook commentaar vanaf de maan. Een mysterieus verhaal en zodra je het boek uit hebt blader je terug om het verhaal te willen begrijpen.

De Japanse tekeningen zijn zo bijzonder mooi geschilderd. Een parel om in je boekenkast te hebben! Het gaat nooit vervelen.

Auteur: Jan paul Schutten
Illustraties: Anne Stalinski

Uitgeverij: Querido
Jaar van uitgave: 2021
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 101
Genre: geschiedenisboek
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789045126722


Beroepen verdwijnen en nieuwe beroepen ontstaan. Het boek 'Stinkend rijk worden' neemt je mee in de wereld van de beroepen van vroeger op een zeer grappige manier.


Inhoud:

Er zijn zoveel beroepen die tegenwoordig niet meer bestaan. Jan Paul Schutten vertelt over een aantal beroepen. De klappen vangen voor de prins, wekker worden, in de schoorsteen klimmen, op het kerkhof graven, in de plas wassen, voorlezen voor mensen met saai werk, blokken uit het ijs zagen.....en ga zo maar door. In totaal worden er 40 beroepen besproken. De hoofdstukken zijn kort, maar krachtig. Tijdens het lezen lijkt het net of de schrijver het jou uitlegt op een simpele prettige manier. Je vindt bij ieder beroep mooie illustraties. Er zitten heel veel grapjes in het boek. Echt een lust om dit boek te lezen.

Auteur: Anna Woltz

Uitgeverij: Querido's Uitgeverij
Jaar van uitgave: 2021
Kaft: Softcover
Aantal bladzijden: 231
Genre: Oorlogsverhaal
Leeftijd: 12+
ISBN: 9789045125084

Inhoud:

Dit boek speelt zich af in het begin van WO II. Londen wordt iedere nacht gebombardeerd. Het verhaal wordt verteld door Ella, een veertienjarig meisje dat samen met haar broertje en ouders iedere dag uren in de rij staan om een slaapplekje in een ondergronds metrostation te bemachtigen. Tijdens het wachten ontmoet ze Jay, een jongen van 16 jaar en Quinn een meisje van 15 jaar.

Ze hebben allemaal een verleden. Ella heeft polio gehad waardoor ze in een ijzeren long heeft gelegen en hierdoor mank loopt. De moeder van Jay is overleden en zijn vader is alcoholist. Quinn komt uit een rijke familie en is weggelopen. Ze hebben allemaal idealen die ze willen laten uitkomen ondanks die vreselijke oorlog.

Het boek start met de mededeling dat er iemand van de hoofdpersonen zal sterven. Dit zorgt ervoor dat je blijft lezen. Er zit van alles in, romantiek, spanning, doorzettingsvermogen, geaardheid, emancipatie, feminisme, sexualiteit.

De Tunnel neemt je mee in een wereld van vier pubers die ondanks alle gebeurtenissen rondom WOII hun idealen proberen na te streven.

'Voor het eerst begrijp ik iets van soldaten. Waarom kerngezonde jongemannen bereid zijn de oorlog in te gaan. Niet omdat ze zo graag dood willen. Maar omdat ze willen voelen dat ze leven.'


'Zodra we doen alsof een leven niks waard is, is het leven niks meer waard.'


'Ik moet denken aan de mensen die voor altijd in de ijzeren long moeten blijven. De rest van hun leven zijn anderen de baas over hun lichaam.'