Auteur: Annemarie Jongbloed

Omslag en illustraties: Wendy Panders

Uitgeverij: Ploegsma

Jaar van uitgave in Nederland: 2022

Aantal pagina's:152

Genre: realistisch

Thema's: kunst, armoede, liefde, familie, criminaliteit

Kaft: hardcover

ISBN: 9789021683737

Leeftijd: 9+

Inhoud:
Bilal woont samen met zijn zusje Aya en zijn moeder in een apartement van Gekke Gerrit. Hij is de huisbaas en werkgever van de moeder van Bilal. Ze hebben het niet breed. Bilal moet vaak op zijn zusje passen omdat zijn moeder dan moet werken in het café van Gerrit. Op een dag ontmoet hij Sterre. Ze woont in een mooi groot huis. Haar moeder is directeur van een kunstmuseum. Bilal en Sterre kunnen het erg goed met elkaar vinden en spreken vaak samen af. In het huis van Sterre komt Bilal tijdens het spelen van verstoppertje in een kamer waar een mooi schilderij staat. Zijn ogen worden ernaar toegetrokken. Waarom staat dat schilderij in het huis van Sterre? Als Sterre hem betrapt spreken ze af dat ze dit niet aan haar ouders zal vertellen.
Bilal houdt enorm van tekenen. Zodra hij de kans krijgt tekent hij met stoepkrijt mooie tekeningen op de stoep voor de flat. Dit wordt door meerdere mensen gezien. Zo ook door Gekke Gerrit. Hij neemt hem mee naar het museum en laat meerdere bekende kunstwerken zien. Tijdens dit bezoek ziet Bilal de lege plek waar het schilderij dat in het huis van Sterre staat. Gerrit neemt Bilal mee naar zijn kelder en dwingt hem om schilderijen van Herman Brood na te maken. Als hij dit niet doet dat worden ze uit huis getrapt en ontslaat hij zijn moeder. Bilal ziet geen andere uitweg en maakt een aantal schilderijen na. Dit geheim deelt hij met Sterre. Hoe komt hij nu weer op het rechte pad? Kan Sterre hem helpen?

Mijn mening:
Tijdens het lezen van dit boek ervaren kinderen hoe het is om in armoede te leven. Je leest over het arme bestaan van het gezin van Bilal waarbij ze iedere euro om moeten draaien tegenover het rijke bestaan van Sterre waarbij alles kan. Je krijgt het zo te doen met Bilal en hebt er ook begrip voor dat hij schilderijen gaat vervalsen. De goede vriendschap tussen Bilal en Sterre zorgt ervoor dat alles uiteindelijk goed afloopt. Een prachtig leerzaam spannend verhaal dat terecht tussen de thematitels van de Kinderboekenweek 2023 staat. Dit boek is goed voor te lezen in groep 5/6 en zelf te lezen vanaf 9 jaar.

Mooie zinnen uit het boek:

Bilal ontmoet een zwerver tijdens zijn vlucht en hij zegt:
'Mensen kijken te weinig om zich heen als ze buiten zijnn. Ze rennen en haasten en werken maar. En in hun vrije tijd gaan ze naar binnen, naar een museum. Terwijl de aarde ons museum is. Het mooiste museum dat er bestaat. Maar mensen letten er niet op. Ze zien de sterren niet, de wolken, de bomen. Ze horen de vogels niet kwetteren omdat ze niet stil kunnen zijn. Ze ruiken de geuren van de bloemen niet die tussen de tegels bloeien. . Ze zorgen voor auto's, vliegtuigen, trams en lichtvervuiling. Ze kopen zich ongans aan spullen, kijken niet om naar elkaar.'

Auteur: Barbara Scholten

Illustraties:Els van Egeraat

Uitgeverij: Ploegsma

Jaar van uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 164

Genre: avonturenboek

Thema's: geloven in jezelf, katten, humor, spannend

Leeftijd: 9+

ISBN: 9789021681245

Inhoud:
Donnie is een GOM'metje volgens zijn juf. Geen Onderwijs Mogelijk. Hij mag daarom alleen in de ochtend naar school. De moeder van Donnie werkt in een donutfabriek en regelt een baantje voor hem als bezorger bij Dingeldijn Donuts. In de eerste week gaat dat al mis. De baas van de donutfabriek vraagt aan Donnie of hij tijdens haar zakenreis haar naaktkatten eten wilt geven. En dat gaat mis. De katten ontsnappen. Hij moet ze terugvinden voordat ze terug is van haar zakenreis. Gelukkig krijgt hij hulp van Julia, buurman Ed en de portier Wilma. Ze belanden in hilarische maar ook spannende momenten. Zal het ze lukken om de naaktkatten op tijd terug te krijgen?

Mijn mening:
Het is een leuk herkenbaar verhaal. Je hebt in eerste instantie medelijden met Donnie omdat hij alleen in de ochtend naar school mag. Gelukkig reageert zijn moeder er heel positief op en bedenkt meteen een oplossing. Een mooie uitspraak van haar:

'Zoals opa altijd zei: Het gaat er niet om wat je kan, maar wie je ken.'

Donnie, Julia en Ed belanden van het ene probleem in het andere, maar bedenken iedere keer een ludieke oplossing. Het boek heeft ontzettend veel humor. Waar ik heel hard om moest lachen was het moment dat Julia en Donnie zomaar een kat van straat plukken en de kat kaal scheren. Nadat dit gedaan is komen ze erachter dat het een jongen is in plaats van een meisje.
Het boek leest door de korte hoofdstukken lekker vlot. Er zit echt een tempo in het verhaal. Het boek kun je vanaf +/- negen jaar zelf lezen, maar is ook geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf zeven jaar.

Mijn beoordeling:

Oorspronkelijke titel: Utterly Dark and the Face of the Deep

Auteur: Philip Reeve

Illustraties: Ashley King

Uitgeverij: Ploegsma

Jaar van uitgave in Nederland: 2022

Aantal pagina's: 278

Genre: avonturenboek

Thema's: tovenarij, fantasie, vriendschap & familie

Kaft: hardcover

ISBN: 9789021680484

Leeftijd: 10+

Inhoud:
De kaft van het boek heeft een spannende afbeelding van een meisje op een rots midden tussen opspattende golven. Als je het boek opent zie je gelijk een kaart van het eiland Wildzee. Vanaf de eerste alinea maak je al kennis met Ultra, en meisje van elf dat opgegroeid is op het eiland Wildzee. Iedereen op het eiland is bang voor de zee en de betoverde eilanden die soms tijdens het schemeruur in de verte ten westen van Wildzee te zien zijn. Dit is het rijk van de Gorm, het monster dat eeuwen geleden door John Donker is verjaagd, maar wacht op zijn kans om het eiland weer aan te vallen. Sindsdien is er altijd een Donker die als wachter tijdens het schemeruur over de oceaan tuurt en waakt over het eiland. Ultra is aan het strand in een mandje gevonden door de wachter Drew Donker en geadopteerd. Nadat Drew op mysterieuze wijze is verdronken, neemt Ultra haar rol als wachter heel serieus. Dreigt er gevaar vanuit de zee? En kan Ultra als een Donker het eiland helpen?

Mijn mening:
Het is een heel spannend en afwisselend verhaal. Je wordt vanaf het begin van het boek de wereld van Ultra ingezogen. Het doet een beetje mythologisch aan. Het personage Ruis maakte de meeste indruk, anders dan anderen, mysterieus en mooi van binnen.
Het is geschikt voor de bovenbouw en een aanrader om voor te lezen in de groep. Als je van spanning en vreemde wezens houdt dan moet je dit boek echt lezen.

Mijn beoordeling:

Wil je het boek aanschaffen: www.kinderboeken.nl/boek/ultra-donker-en-de-wachters-van-wildzee/

Auteur: Auke- Florian Hiemstra
Illustraties: Annette Fiening
Uitgeverij: Ploegsma
Jaar van uitgave: 2022
Aantal pagina's: 121
Genre: informatieboek
Thema's: stadsnatuur, natuur
Kaft: Hardcover
Leeftijd: 9+

Title two

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.

Auteur: Kirsty Applebaum

Uitgeverij: Ploegsma

Nederlandse uitgave: 2021

Aantal pagina's: 229

Genre: fantasieboek

Thema's: Familie, verlies, afscheid nemen, vertrouwen, natuur, armoede

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 10+

Inhoud:
Lonny is een Leefling. Hij heeft de levensreddende gave om stervende wezens uit de klauwen van de dood te bevrijden door ze aan te raken. Hij hoort dan een zoem in zijn oren en weet dat er een dier of mens aan het sterven is. Maar iedere keer als hij dit doet raakt hij een beetje van zijn eigen levenstijd kwijt en wordt meteen een stukje ouder. Omdat hij zo'n sterke drang heeft om te redden woont hij met zijn opa, vader en broertje Mug ver van de stad in het bos. Zijn moeder is bij de geboorte van Mug gestorven. Zijn vader heeft het er nog steeds moeilijk mee en wil Lonny beschermen tegen al die mensen die zijn gaven willen misbruiken. Lonny en Mug krijgen een baantje aangeboden in de stad Farstoke. Ze worden warm verwelkomd door de familie. Ze vertellen dat er over een paar dagen een festival zal plaatsvinden om de Leeflingen te eren. Lonny en Mug horen ook de geschiedenisverhalen die horen bij de Leeflingen. Zal Lonny vertellen dat hij ook een Leefling is of brengt hij zichzelf daardoor in gevaar?

Mijn mening:
Een boek met een sterke opbouw. Je wordt meegezogen in de wereld van een leefling. De geluiden komen steeds terug en spreek je in je hoofd uit zoals ze ook echt klinken. Het gezoem wanneer een dier of mens gaat sterven is indringend. Het zorgt ervoor dat je Lonny in bescherming wilt nemen. Mensen rouwen allemaal op een andere manier. In dit boek wordt dat maar al te goed duidelijk. Het mag er zijn.
Het is zo'n mooi boek.

Beoordeling:

Auteur: Janny van der Molen

Illustraties: Els van Egeraat

Uitgeverij: Ploegsma

Nederlandse uitgave: 2022 (Zevende druk)

Aantal bladzijden: 492

Genre: geschiedenisboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 10+


Inhoud:
In dit boek worden 13 helden besproken. Het gaat om de volgende helden:
- Mahatma Gandhi
- Aletta Jacobs
- Nelson Mandela
- Charles Dickens
- Nkosi Johnson
- Michail Gorbatsjov
- Anne Frank
- Martin Luther Kign en Barack Obama
- Maria Montessori
- Florence Nightingale
- Malala Yousafzai
- Greta Thunberg
Ieder hoofdstuk begint met een gekleurde bladzijde waarin uitgelegd wordt wat de held in onze geschiedenis heeft betekend. Daarna volgt er een verhaal waarin de held door de ogen van een kind wordt beleefd. De illustraties zijn in ieder verhaal aanwezig. De held waar het om draait is op iedere bladzijde tijdens het lezen met een getekend pictogram te zien.

Mijn mening:
Een prachtig boek met mooie illustraties. Helden van deze tijd worden ook genoemd. Het boek is dus echt up-to-date gemaakt. Het zorgt ervoor dat kinderen tijdens het lezen zich ook beseffen dat je zelfs als kind al een held kan zijn. Mooie quote uit het boek die je zo in je huis/klas zou kunnen ophangen.

'Als we allemaal een beetje held zijn, maken we samen de wereld heel veel mooier.'

Het boek is zeker een aanrader om voor te lezen in een bovenbouwgroep. Je kunt er ook voor kiezen om een verhaal op te zoeken bij het thema waarin je werkt.

Ik wil uitgevrij Ploegsma bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.

Beoordeling:


Auteur: Pieter Feller

Illustraties: Natascha Stenvert

Uitgeverij: Ploegsma

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 73

Genre: avonturenboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 4+

Inhoud:
In dit boekje lees je twaalf verhalen over Kolletje en Dirk die de wereld een beetje groener willen maken. De oma van Kolletje heeft groene vingers en komt op een dag met stekjes voor de groententuin aan, ze gaan het zwerfafval in het park opruimen, planten bomen tijdens de boomplantdag, hangen een bijenhotel op, opa en oma hebben een elektrische auto, ze gaan vliegeren in de wind, verzorgen plantjes en oogsten de groenten.
Als er iets mis gaat dan heeft Kolletje haar toversokken en fluistert Kolletje de spreuk: Katharina Orselia Laetitia. Vaak komt het dan weer goed.

Mijn mening:
Het is een vrolijk boekje waarin het thema Groen iedere keer weer terugkomt. Dit boekje past dus goed bij het thema van de Kinderboekenweek 2022.
De illustraties zijn echt een feestje om tijdens het voorlezen naar te kijken. Kinderen leren veel woorden die te maken hebben met de natuur en krijgen tips mee om goed te zorgen voor de natuur.
Dit boekje is zeer geschikt om voor te lezen in de onderbouw.

Beoordeling:

Auteur: Yorick Goldewijk

Illustrator: Yvonne Lacet

Uitgeverij: Ploegsma

Nederlandse uitgave: 2021

Aantal bladzijden: 246

Genre: fantasieboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 10+


Inhoud:
Cato is een meisje van 12 jaar dat bij haar geboorte haar moeder verloor en samenwoont met haar vader. Haar vader is in zichzelf gekeerd en heeft bijna geen contact met Cato. Ze moet alles zelf zien te rooien. Op een dag laat de vader van Cato een visitekaartje achter op de piano. Het visitekaartje is van mevrouw Kano's bioscoop. Er staat een tekst onder: 'Films die nergens draaien, maar die je altijd al had willen zien.' Ze komt erachter dat mevrouw Kano in een geheimzinnige bioscoop werkt waar merkwaardige films draaien die met herinneringen te maken hebben.
Mevrouw Kano legt haar uit hoe de bioscoop werkt en vraagt haar om haar te komen helpen. Ze wordt bijtijdreiziger en wordt meegenomen in het verleden. Tijdens een van de reizen komt ze oog in oog te staan met haar moeder. Ze wil de waarheid over haar moeder te weten komen. Zal het Cato lukken om dit te achterhalen of is ze hier te laf voor?

Mijn mening:
Wat een prachtig verhaal. Teruggaan naar je herinneringen doen we allemaal. Het is in dit verhaal zo mooi vertolkt door de bioscoopzaal, het scherm waar je doorheen moet stappen. De keuzes die mensen maken in het verleden kunnen heel veel effecten hebben op de toekomst. Dat wordt in dit boek zeker duidelijk gemaakt.

Een mooie quote van de vader van Cato: 'Ik denk dat veel mensen steeds laffer worden naarmate ze ouder worden. En luier. Niet te lui om hard te werken. Maar te lui om na te jagen waar ze van dromen. En te laf om zelfs maar toe te geven waar ze van dromen. En dan stomp je af, of je het nou wil of niet. Alsof je limonade bent die is aangelengd met te veel jaren.'

Het boek is tot het einde toe ontroerend. Tijdens het lezen krijg je het met ieder personage in het boek te doen. Het verliezen van een ouder, gepest worden in de klas, de eenzaamheid, een zoektocht naar je verleden en jezelf, het is zo mooi omschreven door de schrijver Yorick Goldewijk.
Je kunt denken dat dit boek een fantasieboek is, maar misschien is het zoeken naar het verleden en het een plek geven een mooiere invulling.

De kaft van het boek nodigt zeker uit om het boek te gaan lezen.

Dit boek verdient zeker vijf sterren!

Kenmerken: verleden, herinneringen, verdriet, dood, vertrouwen, eenzaamheid, fantasie


Auteur: Jette Schröder

Illustrator: Heleen Brulot

Uitgeverij: Ploegsma

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 121

Genre: fantasieboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 6+

Inhoud:
Een heel eng boek om zelf te lezen. Het heeft een opbouw in AVI-niveau. Van M3 tot en met E4. Iedere AVI heeft meerdere griezelverhalen. Voorin het boek vind je een inhoudsopgave en kun je op zoek naar de verhalen die bij jouw AVI-niveau passen. Het zijn allemaal losstaande verhalen. En soms kom je een versje tegen. Bij ieder verhaal kom je wel een illustratie tegen van Heleen Brulot.

Er komen heel wat griezelige personen naar voren. Vampieren, heksen, spinnen, spoken, weerwolven, monsters en zombies. Je komt niet alleen verhalen tegen maar ook doe-opdrachten: maak een spookdoos, een speurtocht naar een schat, een griezelrecept of een enge toverdrank. Op de laatste bladzijde krijg je tips voor een enge boekbespreking. Je kunt hiervoor ook naar de site van Jette Schröder. www.jetteschroder.nl/boekbespreking

Mijn mening:
Dit boek zet kinderen aan om op een hoger niveau te gaan lezen. Als je M3 verhalen hebt gelezen wil je graag verder met het volgende verhaal in een hoger AVI-niveau. Door de illustraties wordt het een feestje om verder te lezen. De verhalen zijn griezelig maar vooral grappig geschreven.
In de klas kun je in groepjes met de verhalen aan de slag ingedeeld op AVI-niveau. Je kunt er ook leuke taalspelletjes van maken. Plak een griezelwoord en een gewoon woord aan elkaar en het is al spannend. spook en spin wordt een ... spookspin!

Jette Schröder is de dochter van de bekende auteurs Ron Schröder en Marianne Busser. Ze heeft teksten geschreven voor o.a. Bobo, Sesamstraat, INKIE, SchoolTV en Benny Vreden Kinderproducties en diverse verhalenbundels.

Als je kind gaat starten in groep 3 dan is dit boek zeker een aanrader om in huis te halen.
Wil je het boek aanschaffen? www.kinderboeken.nl/boek/griezel-avis/

Kenmerken: griezelen, fantasie, beginnende lezers, humor, spanning, griezelverhalen


Auteur: Caja Cazemier en Martine Letterie

Illustrator: Saskia Halfmouw

Uitgeverij: Ploegsma

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 215

Genre: Leesboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 10+

Inhoud:
Het boek heeft een prologg, 21 hoofdstukken en een epiloog. De oneven hoofdstukken gaan over Sterre en de even hoofdstukken over Freek. Het verhaal van Sterre speelt zich af in het heden. Ze gaat naar de brugklas en besluit om geen tolk mee te nemen. Ze wil niet opvallen, ze wil niet anders zijn. Al snel komt ze erachter dat ze veel informatie van de leerkrachten mist, maar ook van haar klasgenoten. De opa van haar vriendin Mila gelooft in Sterre en geeft haar een belangrijke boodschap mee.
Het verhaal van Freek speelt zich af in de jaren vijftig. Freek zit in een internaat voor doven kinderen. Zijn ouders zijn speciaal verhuisd zodat hij niet meer in het internaat hoeft te wonen. Zijn ouders schamen zich voor zijn doofheid. Hij mag in de buurt van horende geen gebarentaal laten zien. Freek heeft grote moeite op school en is snel boos. Op een dag is hij het zat en loopt weg van school.

De twee verhalen komen uiteindelijk bij elkaar op een heel bijzondere manier.

'Pak je kans , kies voor jezelf dan bereik je veel meer. Zet je trots opzij!

Mijn mening:
Dit verhaal neemt je mee in de wereld van twee pubers. Ieder met zijn/haar eigen dillema's. Zoekend naar zichzelf in de grote wereld. Ieder kind volgt een eigen pad. Het wordt mooi verwoord in dit verhaal. De wereld van dove mensen wordt goed uitgelegd. Is de wereld veranderd na 70 jaar? Waar lopen dove mensen tegenaan? Hoe kunnen we beter rekening houden met de dove mensen? Het is allemaal niet zo vanzelfsprekend.
De taal in het boek is erg prettig om te lezen. De machteloosheid van de kinderen is zeer goed te voelen en te begrijpen.

Auteur: Thijs Goverde

Illustraties: Saskia Heijmans

Uitgeverij: Ploegsma

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 137

Genre: Leesboek, informatieboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 9+


Inhoud:
De schrijver Thijs Goverde wilde als kind graag een eigen bos. Een voedselbos om geld mee te verdienen. Na vijf jaar zoeken vond hij een stuk boerenland waar hij een bos op kon zetten, waar hij hutten kon bouwen en fikkies kon stoken. In de afgelopen vier jaar heeft hij veel geleerd over voedselbossen. Hij vertelt in het boek over een gemene rotplanten, maar ook vriendelijke behulpzame en lieve planten. De problemen waar Thijs tegenaan is gelopen en hoe hij ze ook weer heeft opgelost.
Voorin het boek vind je een plattegrond van het stuk land en waar Thijs alles heeft geplant.

Mijn mening:
De eerste gedachte die door je hoofd gaat bij het starten van dit boek is: Is het nu een boek met een verhaal of is het een informatieboek? Al snel kom je erachter dat het boek vol zit met grappige hilarische vergelijkingen over planten en hun leefwijze. Thijs noemt de plant duizendblad een van zijn allergrootste helden. Verjager der Slakken, Verstikker van het Onkruid, Genezer van Wonden, Vriend der Zweefvliegjes en dus de Achilles onder de planten.....De Griekse held, maar dan met de kleur van de Hulk.
Na het lezen van dit boek wil je meteen op zoek naar een stuk land om ook een voedselbos te starten.


Dit boek is zeer geschikt om voor te lezen tijdens de Kinderboekenweek 2022. Een tip: Zoek bij ieder hoofdstuk een foto van de plant waar het over gaat en hang deze ergens in de klas. Laat de leerlingen hierbij de kenmerken omschrijven en eronder hangen.


Auteur: Marjon Hoffman

Illustraties: Georgien Overwater

Uitgeverij: Ploegsma

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 148

Genre: Leesboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 9+

Inhoud:
Ieder hoofdstuk in dit boek start met een regel van Floor. Floor is een meisje en iedere keer als ze wat heeft meegemaakt er een regel aan vast plakt. Het zijn allerlei dagelijkse situaties die beschreven worden. Van het verzorgen van de kat bij de buren, een werkstuk over Ebola, karma wensen aan een jongen die enorm pest, het eten van niet-eetbare planten tot het inhuren van een interieurverzorgster en het opruimen van je kamer. De hoofdstukken zijn ongeveer 10 bladzijden per keer.

Mijn mening:
De verhalen zijn ontzettend herkenbaar en grappig. Maar in ieder verhaal zit ook een levensles. Iedere regel van Floor zet je wel aan het denken. Als je de regel leest weet je niet waar het verhaal naar toe gaat. Dit maakt je nieuwsgierig en na het lezen van het verhaal wil je de regel ook even teruglezen. Er wordt veel gesproken in de verhalen waardoor het net lijkt of je er zelf bij bent.
De televisieserie 'De regels van Floor' wordt door veel kinderen gekeken en daardoor voel je tijdens het lezen van het boek de sfeer van de verhalen.
Het boek is geschikt om voor te lezen vanaf groep 6.

Wil je het boek aanschaffen?
www.kinderboeken.nl/boek/geloof-nooit-je-broer-de-regels-van-floor/


Oorspronkelijke titel: The long-lost secret diary of the world's worst pirate

Auteur: Tim Collins

Uitgeverij: Ploegsma

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 217

Genre: avonturenverhaal

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 9+

Inhoud:
Thomas maakt met zijn ouders een grote zeereis, maar het is vreselijk saai. Hij wil heel graag piraat worden. Dan wordt het schip afgepakt door een bende piraten. Thomas verstopt zich in het ruim terwijl alle mensen van het schip af moeten. En dan begint zijn avontuur. Hij houdt dit bij in een dagboek. Hij moet allerlei klusjes doen, maar is nergens goed in. Hij moet vechten als een piraat, ze gaan naar een vrijhaven, hij maakt een storm mee en worden door andere piraten gevangen genomen. Gelukkig lukt het hem om samen met Guus te ontsnappen. Ze zwemmen naar een onbewoond eiland en moeten daar proberen te overleven. Zal het allemaal goedkomen?
In het boek vind je grijze blokken 'Hoe het zit' en krijg je weetjes over piraten.

Mijn mening:
Na het lezen van dit boek weet je alles over piraten. Je krijgt een spannend avontuur te lezen en tussendoor ook informatie. Het lettertype is lekker groot en er zijn veel illustraties waardoor je door het boek vliegt.
Mocht je in je groep met het thema piraten gaan werken is dit boek een must om in je groep te hebben. (groep 5/6)

Wil je iets meer van het boek zien?
www.tiktok.com/@juf.soullie/video/7103926453691075846?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7052021158254855685

Wil je het boek aanschaffen:
https://www.kinderboeken.nl/boek/hoe-ik-per-ongeluk-piraat-werd/?utm_source=ploegsma&utm_medium=site&utm_campaign=B2B


Oorspronkelijke titel: Dinge wat ek nie van skape geweet het nie

Auteur: Jaco Jacobs

Omslagontwerp: Zinelda McDonald

Uitgeverij: Ploegsma

Jaar van uitgave (Nederland): 2022

Aantal bladzijden: 119

Vertaling: Tjalling Bos

Genre: Avonturenboek

Kaft: hardcover

Leeftijd: 10+

Inhoud:
De jongen Luan heeft samen met zijn vrienden iets uitgehaald wat niet door de beugel kan. De ouders van Luan hebben daarom besloten dat hij voor straf met zijn oma mee op vakantie moet. Een roadtrip door de woestijn. Hij kent zijn oma amper. Ze fotografeert windmolens en is bijzonder. Onderweg ontmoet hij het vegetarische meisje Lana. Ze kunnen het erg goed vinden en Lana vraagt of hij zin heeft om mee te gaan naar een kerkbazaar. Ze lopen langs hokken met schapen en horen dat het slachtschapen zijn. Lana vindt het maar wreed. Een schaap valt erg op door zijn depressieve kop. Ze geven haar de naam Dolores. Nadat Lana opgehaald is door haar ouders gaat Luan terug naar het schaap en steelt het schaap om indruk te maken op Lana. Ze vindt het fantastisch en gaat de foto's posten op Insta. Dit wordt een succesvol account. Hoelang zal het duren voordat oma erachter komt waarom Luan met haar mee op vakantie moet? En komt Lana erachter dat Dolores gestolen is?

Mijn mening:
De hoofdstukken zijn kort en lezen erg prettig. Doordat je niet weet wat de reden is van Luan's straf blijf je tot het einde toe doorlezen. Er is veel interactie in het boek. Niet teveel personages waardoor je het verhaal goed blijft volgen. Een boek van deze tijd door het gebruik van een mobiel en social media. Het zal kinderen zeker aanspreken. Door de vreemde titel van het boek word je ook nieuwsgierig!

Auteur: Tineke Meirink

Illustraties: Tineke Meirink

Uitgeverij: Ploegsma

Jaar van uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 39

Genre: Prentenboek

Leeftijd: 3+

Inhoud:
Het spelletje "Ik zie, ik zie wat jij niet ziet" kun je ook op een andere manier spelen. De schrijfster van dit boek neemt je mee in de wereld van het gereedschap in de schuur. Je ziet op de ene bladzijde het voorwerp en op de volgende bladzijde heeft ze er iets begetekend zodat het een andere functie heeft.

Doordat je nog niet ziet wat het wordt, kun je je fantasie de vrije loop laten en zelf iets bedenken. Als je dan de bladzijde omdraait zie je het idee van de schrijfster.

Mijn mening:
Dit boekje kan ontzettend goed gebruikt worden om kritischer te kijken naar de wereld. We kijken te vluchtig waardoor we de details niet meer zien. Na het bekijken van het boekje ga je automatisch ook andere voorwerpen neerzetten en er iets grappigs bij bedenken. Leuk om dit ook in de klas te doen. Foto maken en de creativiteit komt vanzelf!

Auteur: Theo Olthuis

Illustraties: Aron Dijkstra

Uitgeverij: Ploegsma

www.kinderboeken,nl

Jaar van uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 41

Genre: Gedichtenbundel

Leeftijd: 6+

Inhoud:
Een gedichtenbundel met 35 gedichten en prachtige illustraties. De gedichten komen uit eerder verschenen bundels van Theo Olthuis. Ieder persoon zal zich herkennen in de gedichten. Van een bezoekje naar de kapper, boos zijn, van tafel willen, vriendschap, wakker worden, de gastvrije aarde, een voetballende vader tot het zingen op de achterbank. Gewone onderwerpen in mooie gedichtjes. De tekeningen zijn bij ieder gedicht een mooie aanvulling.
Laat iedere leerling in je klas een gedichtje uitkiezen wat bij hem/haar past en laat het voordragen. Hier komen zulke mooie gesprekken uit voort!

Spoedniks zoekt een nieuwe planeet

Auteur: Stefan Wolters
Illustraties: Barbara de Wolf
Uitgeverij: Ploegsma
Jaar van uitgave: 2021
Aantal bladzijden: 24
Genre: Prentenboek
Leeftijd: 4+
ISBN: 9789021682532

Inhoud:
Commander Spoedniks maakt zich zorgen om de Aarde. Het is een beetje ziek aan het worden. Hij gaat op zoek naar een nieuwe planeet die net zo fijn is om op te wonen als de Aarde. Hij vliegt met de ASPRO5000 door de ruimte en komt langs sterrenstelsel en melkwegen, schiet door zwarte gaten, botst tegen een planeet, ster of maan. Veel planeten zijn niet geschikt. Te warm, te slijmerig, te zacht, te druk...Uiteindelijk komt hij op een goede planeet. Daar ontmoet hij een wezentje. Het wezentje maakt hem duidelijk dat het niet veilig is op de planeet. Hij neemt het wezentje mee in zijn ruimteschip. Ze belanden op een prachtige planeet. Welke planeet zal dit zijn?
Er zit een mooie boodschap in dit verhaal. De Aarde is een fijne planeet waar we goed voor moeten zorgen.
De illustraties van Barbara de Wolf zijn kunstzinnig. Ze knipt van allerlei soorten papier alle plaatjes. Een leuke verwerking na het lezen van dit boek.

Een wonder prachtig dier

Auteur: Meerdere dichters
Illustraties: Britta Teckentrup
Uitgeverij: Ploegsma

Jaar van uitgave: 2021

Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 331
Genre: gedichtenbundel
ISBN: 9789021682525

Inhoud:
Omdat het boek Ik wou dat ik een vogel was zo'n succes was heeft de redactie van Ploegsma dezelfde criteria gehanteerd en de dichters gevraagd een nieuw gedicht te schrijven voor dit wonder prachtige boek. Er is zelfs een gedichtenwedstrijd uitgezet om nog meer mooie gedichten te kunnen plaatsen.
Een heel jaar lang iedere dag een gedichtje van dieren die je al kent of juist niet kent. Ontroerende, grappige, lieve gedichtjes. De illustraties per bladzijden zijn ware kunstwerken! Er zit een mooie opbouw in het boek. Iedere maand start met een inhoudsopgave en weet je welke dieren aan bod komen en wie het gedichtje heeft geschreven. Achterin het boek vind je een register op auteursnaam, op titel, op beginregel en op dier. Handig als je op zoek bent naar een specifiek iets.

Iedere dag een gedicht en een wonder prachtige plaat op mijn boekenstandaard!

Meester Mark: De grappigste taalfoutjes uit de klas

Auteur: Mark van der Werf
Uitgeverij: Ploegsma

Jaar van uitgave: 2021

Kaft: softcover
Aantal bladzijden: 160
Genre: leesboek
ISBN: 9789021682617

Inhoud:
Taalfoutjes zijn er in allerlei soorten en maten. Meester Mark krijgt ze dagelijks doorgestuurd van leerkrachten en heeft ze gebundeld in een boek. Ieder hoofdstuk begint met een ervaring van Meester Mark om vervolgens taalfoutjes van kinderen te lezen. Dit zijn allemaal foto's zodat je ook echt het handschrift van de kinderen kunt zien. Meester Mark heeft bij ieder taalfoutje een quote geschreven zodat de taalfout nog grappiger wordt. Er komen verschillende onderwerpen voorbij: zwangerschappen, sinterklaas, kerst, topografie, vieze woorden, Google, vakantie, beroepen en nog veel meer!"
Meester Mark vertelt zijn ervaringen uit onderwijsland door middel van de taalfoutjes van de kinderen. Deze ervaringen zijn zo herkenbaar. In het hoofdstuk Letterlijk geeft hij op een mooie manier aan dat iedereen wel eens een foutje maakt.

Het boekje zorgt voor een glimlach en soms zelfs een schaterlach!

'Gelukkig maar, dat leerlingen niet perfect zijn!

Auteur: Kirsty Applebaum

Uitgeverij: Ploegsma
Jaar van uitgave: 2021

Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 239
Genre: verhalenboek
Leeftijd: 10+
ISBN: 9789021681795

Inhoud:

De hoofdpersoon Maggie is het middelste kind in het gezin. Het dorp waar ze wonen ligt afgelegen en in lang geleden in de brand gestoken door de dwalers. Als de oudste in een gezin 14 jaar wordt moet hij of zij naar een militair kamp om nooit meer terug te komen. Vandaar dat de oudsten alle aandacht krijgen, mooie kleding, grootste feesten. Als middelste val je eigenlijk niet op. En daar heeft Maggie last van. Ze wil een dwaler vangen waardoor ze de held van het dorp wordt. Ze komt in contact met Una, een meisje buiten het dorp, een dwaler. Haar vader is heel erg ziek en heeft hulp nodig. Maggie probeert haar vertrouwen te winnen door haar te helpen aan eten en medicijnen. Al snel gaat Maggie twijfelen over de dwalers. Bestaan deze eigenlijk wel? Gaan de oudsten wel echt naar een kamp? Of is er een ander probleem in het dorp?

Het boek begint op maandag 1 september en eindigt op woensdag 10 september en heeft 35 hoofdstukken. Het is in de ik-vorm geschreven. Hierdoor lijkt het alsof je een dagboek leest. Je voelt de angst tijdens het lezen van dit boek. Het is mysterieus geschreven waardoor je meegezogen wordt in het verhaal. Maggie probeert haar angsten te overwinnen. Dit wordt prachtig omschreven!

Auteur: Octavie Wolters

Uitgeverij: Ploegsma

Jaar van uitgave: 2021
Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 24
Genre: prentenboek
Leeftijd: 4+
ISBN: 9789021681924


Het prentenboek Het lied van de spreeuw neemt je mee in de kunst van het kijken naar het leven.

Als je goed luistert, dan hoor je het.
Als je goed kijkt, dan zie je het.

Inhoud:

'Ik zing een lied, dacht de spreeuw, een lied over hoe mooi alles is als je kijkt zoals ik. En ik zing het voor iedereen die ernaar wil luisteren.'

De spreeuw komt onderweg veel vogels tegen en iedere vogel geeft hem een tip wat hij niet moet vergeten om te zingen. Vergeet niet te zingen over de bomen, de aarde, de hemel, de nacht, de blaadjes, de stenen, het leven...

Dit prentenboek is een parel! Zo'n mooi verhaal, zo mooi gemaakt. Voor jong en oud geschikt. Na dit boek besef je weer hoe gezegend we zijn met alle mooie dingen om ons heen.

In dit filmpje laat Octavia zien hoe de lino's maakt:

www.youtube.com/watch?v=0jkpJ4HcVYU

Wil je het geluid van de spreeuw horen: www.vogelgeluid.nl/spreeuw/

Auteur: Kees de Boer
Illustraties: Kees de Boer

Uitgeverij: Ploegsma

Jaar van uitgave: 2021
Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 26
Genre: prentenboek
Leeftijd: 4+
ISBN: 9789021681801


De ALLES wat je worden wil machine is een prentenboek dat je als kind alles kunt zijn wat je wilt als je maar blijft spelen!


Inhoud:

Tom en Emma hebben een machine uitgevonden waar je alles mee kunt worden wat je wil. Van bakker tot trompetspeler. Ze willen graag meerdere beroepen tegelijk zijn. Circus-brandweervrouw, ambulance-stuntvrouw. Ze proberen van alles uit en komen erachter dat dit best vermoeiend is en je dan geen tijd meer hebt om te spelen.

De tekeningen zijn echt prachtig gemaakt. Je kunt in het boek blijven bladeren en zal er iedere keer weer iets nieuws ontdekken.

Het boek is geschikt om voor te lezen in de klas. De groepen 1 t/m 4 zullen dit boek verslinden!


'Hé Em, waarom zou je eigenlijk maar één beroep kunnen hebben?' zegt Tom. 'Alleen bakker zijn is zo saai.'

Auteur: Vivian den Hollander
Illustraties: Juliette de Wit

Uitgeverij: Ploegsma
Jaar van uitgave: 2021
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 105
Genre: leesboek
Leeftijd: 6+
AVI: E5/M6
ISBN: 9789021681849

Inhoud:

Sproet wil graag dat Spekkie meegaat naar de camping. Omdat haar moeder niet kan gaat de oom van Spekkie mee. Nelson is politie-agent. Eenmaal op de camping aangekomen horen ze sirenes. er is een bank overvallen. Spekkie en Sproet willen erachter komen wie de bank heeft overvallen. Ze mogen de volgende ochtend met de boswachter mee en ontdekken tijdens de wandeling een kuil. Ze vinden dit maar vreemd en gaan er na de wandeling op af. In het bos zien ze de boswachter met de schaapherder praten. Hij geeft de schaapsherder een enorm bedrag. Dat vinden ze verdacht. Spekkie maakt hier foto's van en laat deze bij terugkomst aan Nelson zien. Hij gaat praten met de boswachter. Ze hebben zich vergist. Ze beloven aan de vader van Sproet dat ze niet meer gaan speuren naar de overvallers. Of dit echt lukt.......Auteur: Thijs Goverde

Illustrator: Elly Hees

Uitgeverij: Ploegsma
Jaar van uitgave: 2021

Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 167
Genre: avonturenverhaal
Leeftijd: 10+
ISBN: 9789021681832


Donderkat is een boek dat je laat nadenken over de wereldproblematiek verpakt in spannend en humoristisch verhaal.

Inhoud:

De achterbuurman van Gaby en Michael is een misdadiger. Hij is de eigenaar van de bank in de stad en is ontzettend rijk. De vader van Gaby en Michael werkt voor deze man en komt achter vreselijke geheimen. Hij laat zich ontslaan. Gaby en Michael willen de reden weten. Vader vertelt het hele geheim. Meneer Dogger is de eigenaar van de bank. Hij leent geld uit aan mensen die slechte dingen doen: varkens in te kleine hokjes stoppen en mishandelen, bomen omkappen, kinderen t-shirts laten maken en nog veel meer. Ze besluiten aangifte te gaan doen bij de politie. Daar geloven ze niets van het verhaal.

De donderkat is al dagen bezig om de bedrijven van Meneer Dogger op te blazen. Niemand weet wie de Donderkat is. De politie is dringend op zoek naar de Donderkat en looft een beloning uit van een half miljoen. Ineens zien Gaby en Michael een oranjerode gedaante voorbij schieten. Ze gaan met dit verhaal naar de politie en weer geloven ze niets van het verhaal en wordt vader opgesloten. Gaby, Michael en moeder gaan er alles aan doen om hem uit de gevangenis te krijgen. Dit levert spannende en hilarische momenten op.

Het boek is zo geschreven dat het lijkt of de schrijver tegen je praat. Het is een spannend avontuur met een uiteindelijke boodschap. Hierdoor ga je wel anders nadenken over het boek en wil je het nog een keer lezen. Er gebeurt wel heel veel in een hoofdstuk, soms iets teveel. Dan duizelen de zinnen en blijf je niet bij de gebeurtenis. En toch blijf je doorlezen omdat je wilt weten hoe het afloopt.

Ik zou het boek niet willen voorlezen, maar wel promoten in de klas.