Auteur: Ilona de Lange

Illustrator: Micky Dirkzwager

Uitgeverij: Leopold

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 147

Genre: Detective

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 9+

Inhoud:
Ravi krijgt voor zijn verjaardag van zijn moeder kaartjes voor een voetbalwedstrijd. Hier is hij niet blij mee. Hij wil kaartjes voor Aquapark Atlantis! Zijn moeder wil absoluut niet dat hij daar naar toe gaat terwijl ze er bijna naast wonen. De vader van Ravi woont niet meer bij hun. Hij was de grote goochelaar Darius Rex en is op een dag zomaar vertrokken.
Zijn vriendin Jamila regelt wel kaartjes. Ze kunnen er alleen met een volwassene naar toe. Tante Adora, de tante van Jamila vinden ze wel bereid om mee te gaan. In het zwembad komen ze al gauw bij de mysterieuze glijbaan Pandora aan. Nadat Jamila is geweest gaat Ravi naar beneden. Als hij beneden komt is er paniek in het zwembad. Ravi is 20 minuten in de glijbaan geweest en Jamila en tante Adora waren in paniek. Wat is er tijdens die rit gebeurd? Het voelt voor Ravi allemaal erg vreemd. Hij wil het samen met Jamila gaan uitzoeken. Op een dag spijbelen ze en gaan samen naar het zwembad. Ravi voelt steeds druppels water op zijn hoofd. Het wordt allemaal steeds mysterieuzer. Waarom doet de baas van het zwembad zo vreemd? En wat heeft de vader van Ravi hier mee te maken?
Mijn mening:
Het is een spannend zwemavontuur met magie! De namen van de glijbanen hebben een verwijzing naar een bekend verhaal. Je wordt meegenomen in de wereld van de glijbanen. De een is nog magischer dan de ander. Het water bruist en ruist, bubbelt en spettert. De glijbanen worden goed omschreven waardoor het lijkt of je zelf in de glijbaan zit. Er zit een duidelijk begin-midden-eind in het verhaal. De illustraties zijn wat simpel getekend maar zijn wel functioneel in het boek.
Als je van zwembaden, glijbanen, goochelen en een beetje spanning houdt is dit boek zeker een aanrader!

Auteur: Lotte Stegeman    

Illustraties: Marieke ten Berge

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal pagina's: 93

Genre: informatieboek

Thema's: natuur, dieren

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 8+

Inhoud:
Tien olifanten hebben een uitnodiging ontvangen voor een dansfeest. Onderweg naar het feest komen ze allemaal dieren tegen die ook kunnen dansen. Van ballet tot de tango. De leeuwen en tijgers vragen of er ook iets te eten is op het feest. De olifanten bevestigen dit en geven aan dat het gratis is. De olifanten nemen alle dieren die ze tegenkomen mee. Onderweg doen ze zelfs de polonaise. Maar hebben de olifanten de uitnodiging wel goed gelezen?
Mijn mening:
Een leerzaam en grappig boek waarin je meer respect krijgt voor alle dieren. Kinderen zullen zich echt gaan beseffen dat ieder dier in de natuur nuttig is. De illustraties zijn een mooie aanvulling bij het verhaal. Ze zullen zeker aanspreken bij de kinderen. De hoofdstukken zijn ook goed van lengte. Je kunt deze informatieve teksten heel goed inzetten tijdens de leeslessen. Het past goed in het thema van de Kinderboekenweek 2022.

Auteur: Emiel de Wild

Uitgeverij: Leopold

Jaar van uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 183

Genre: Realistisch boek

Kaft: hardcover

Leeftijd: 9+

Inhoud:
Er is een robot in het huis van Tijs afgeleverd. Het moet de omgekomen broer Dennie vervangen om het verdriet beter te kunnen verwerken. Tijs vindt dit helemaal niets. Dennie is niet te vervangen. Zijn beste vriend Twan begrijpt dit heel goed, maar heeft het probleem dat zijn ouders gescheiden zijn. Hij wil ze weer bij elkaar brengen. Ze bedenken samen een plan om deze problemen op te lossen. Maar of dit nu wel zo'n goed idee is....


Mijn mening:
In dit boek staat het thema afscheid en verwerken centraal. Ieder doet dit op zijn eigen manier en dat wordt in dit boek wel duidelijk. De boosheid, het verdriet en de machteloosheid zijn zo voelbaar in het boek. Ik raad dit boek zeker aan om in de schoolbibliotheek te zetten.

Auteur: Rindert Kromhout

Illustraties: Natascha Stenvert

Uitgeverij: Leopold

Jaar van uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 32

Genre: Prentenboek

Kaft: hardcover

Leeftijd: 4+

Inhoud:
Mevrouw Das en Meneer Ping zijn buren. Mevrouw Das houdt van bloemen en planten. Meneer Ping houdt van wit en keurig. Ze verschillen enorm van elkaar. Maar als ze eenmaal met elkaar aan de praat raken en elkaar adviezen geven veranderd alles. Het begint met het geven van een plant en wat tegels. Ze gaan elkaar helpen en zelfs bij elkaar in de tuin zitten. Ze ruilen zelfs van huis. Maar wat willen ze eigenlijk echt? Elkaar!!

Mijn mening:
Dit lieve romantische prentenboek bespreekt meerdere thema's. Hoe een kijkje bij de buren kan leiden tot een mooie romance, het niet erg is om anders te zijn, je kunt leren van elkaars adviezen, verschillen en overeenkomsten, goed spreken en luisteren naar elkaar. De liefde krijgt een mooie plek in het boek.
Een aanrader dus!

In de klas kun je hier meerdere opdrachten aan koppelen. Een hoekje met allelei informatie over de das en de pinguïn. De leefomgeving, het eten, het uiterlijk, enz. Door de twee dieren naast elkaar te zetten zien de kinderen al snel dat er verschillen en overeenkomsten zijn.

Auteur: Rindert Kromhout& Tonke Dragt

Illustraties: Linde Faas

Uitgeverij: Leopold

Jaar van uitgave in Nederland: 2021

Aantal bladzijden: 121

Genre: Jeugd / fictie / magie

Leeftijd: 9+

Inhoud:
'Een boek openen lijkt op een deur opendoen.'
Laurenzo zit in een nieuwe klas met tien kinderen. Ze hebben het allemaal moeilijk gehad op de vorige school. Op een dag heeft meester Tom een nieuw voorleesboek van de schrijfster Lavinia Morgenster. Meester Tom kent haar goed. De kinderen stellen allemaal vragen over haar. Meester Tom geeft ze de opdracht om een brief te schrijven. Na drie dagen komt er een reactie van Lavinia. Laurenzo en Téja mogen samen naar het huis van Lavinia om vragen van de klas te stellen. Ze moeten met een veerpont naar de overkant en komen en dan naar de Laan van Schijn en Wezen. Lavinia neemt ze mee naar een deur in haar huis. Achter deze bijzondere deur is het Koninkrijk der Kosmopolieten. Alleen met een speciaal paspoort kun je daar naar binnen. Dat Koninkrijk bestaat uit tientallen verschillende landen. Voor elk van die landen heb je een visum nodig en in al die landen kun je verrassende avonturen beleven.

'Wie de poort niet past, post het paspoort.'

De kinderen gaan terug naar de klas en vertellen hun bevindingen. Ze moeten een aanvraagformulier invullen om aan een paspoort te komen. En daarna moeten ze ook nog een raadselvisum voor een kinderboekenland ontwerpen. De kinderen zijn nieuwsgierig wat er achter de deur te vinden is en doen erg hun best. Zal het ze lukken om binnen te komen?

Eigen mening:
De voorkant van het boek nodigt zeker uit om aan het boek te beginnen. Het boek start met een brief van Tonke Dragt. Ze nodigt je uit om het boek te gaan lezen. Het boek leest makkelijk weg. Het is zeer herkenbaar voor leerlingen en leerkrachten omdat het zich afspeelt in de klas. Meester Tom zorgt ervoor dat de leerlingen door middel van een spel gaan lezen en schrijven. De leerlingen komen erachter dat je allemaal je eigen kwaliteit hebt. De klas wordt echt een fijne groep.
Het boek is spannend. Je wilt als lezer ook echt weten wat er achter deze deur zit.
In het laatste hoofdstuk komt er een stukje geschiedenis over de eerste ontmoeting tussen Rindert Kromhout en Tonke Dragt en al hun fantasieën die ze nu samen verwerkt hebben in een boek.
Het krijgt een mooie plaats op de boekenplank van de klas!

Mijn mening:
Het verhaal is echt prachtig geschreven. Je wordt meegenomen in de wereld van Curro. Hij vertelt zijn bevindingen van het leven binnen het gezin. Alle gewoontes, warme, maar ook verdrietige momenten. Daarnaast neemt hij je ook mee in de harde wereld buiten het gezin. Je krijgt zoveel sympathie voor de sterke gevoelige Curro.
Het is even wennen dat er weinig gebruik wordt gemaakt van alinea's. Maar het verhaal is zo mooi dat je toch door wilt lezen.
Dit boek vind ik niet geschikt voor de basisschool. Ook niet als voorleesboek. Je moet echt iets ouder zijn om dit boek te kunnen waarderen. Dit boek is zeker geschikt voor het lezen van de lijst.

Leuk om te weten: Els Pelgrom heeft jaren in Spanje gewoond.De eikelvreters is gebaseerd op de jeugdherinneringen van haar Spaanse echtgenoot.

www.tiktok.com/@juf.soullie/video/7103457473188744454?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7052021158254855685

Ik wil uitgeverij Luitingh-Sijthoff bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.

Wil je dit boek aanschaffen?
www.lsamsterdam.nl/boek/de-eikelvreters/


Auteur: Lydia Rood

Uitgeverij: Leopold

Jaar van uitgave: 2021
Kaft: softcover
Aantal bladzijden: 325
Genre: geschiedenisboek
Leeftijd: 13+
ISBN: 9789025882150

Inhoud:
Een roodharige jonge vrouw in een rode cape rijdend op een paard in een verlaten landschap. Vogels inheilspellend in de verte. Wat is hier gebeurd? Wie is die vrouw en waarom is zij in galop? De cover van dit niet boek van Lydia Rood maakt nieuwsgierig.

De nog jonge Jolinde erft na de dood van haar vader het landgoed Rosande. De hertog van de streek waar het landgoed op staat, heeft zijn zinnen op Rosande gezet vanwege de strategische ligging. Er volgt een strijd tussen de troepen van de hertog en verschillende heren van landgoederen en steden in de streek. De broers vechten aan beide zijden.
Haar broers zijn bijna allemaal ridders, maar hebben allemaal een andere manier van leven. Angemar, de oudste is trouw aan de hertog. Woldemar, de tweede broer is een reizende ridder. Hildermar is koopman. Alchibar is ridder maar ook alchemist met Ingelbert als schildknaap, die liever dichter en minstreel wilt zijn. De jongste broer Hartger is een ridder op zek naar een goede zaak.
Kan Jolinde haar broers weer samen aan haar kant krijgen? En wat is het verhaal van de baby Bertram in dit geheel?

Mijn mening:
Het is een spannend boek dat je maar moeilijk weg kunt leggen. Waan je in de tijd van de middeleeuwen, ga mee in de strijd en beleef dit mooi geschreven avontuur.

Top Bob: Van wie is die drol?

Auteur: Harmen van Straaten
Illustraties: Harmen van Straaten
Uitgeverij: Leopold
Jaar van uitgave: 2021
Aantal bladzijden: 61
Genre: Leesboek
Leeftijd: 6+
ISBN: 9789025882174


Inhoud:
Er is iets geks aan de hand. Er loopt iemand naar het huis van Skipper Angstteckel en laat iets vallen bij de voordeur. Het is een drol. Daarna loopt de grote vrouw weg. Top Bob heeft het allemaal gezien en gaat op onderzoek uit. Al snel wordt Top Bob ervan beschuldigt dat hij overdag naar buiten kan terwijl zijn baasjes aan het werk zijn. De nare poezenmadam geeft de baasjes een telefoonnummer van de uitlaatdienst. En zo moet Top Bob de volgende dag ook mee met de dienst. Hij merkt al snel dat deze vrouw niet klopt. Ze heeft de sleutels van alle huizen waar ze honden op moet halen. Top Bob luistert een gesprek af en hoort dat ze van plan is om in te breken. Dit moet Top Bob oplossen! Hoe dit afloopt?

Een geschikt boek voor de beginnende lezer. Het verhaal is goed te volgen, spannend en grappig. De illustraties zijn mooi verdeeld over de bladzijde en voegen echt wat toe. Kinderen die zelf een hond hebben zullen het zeker herkennen.


The Time Travelers: Rennen voor je leven

Auteur: Caroline Lawrence
Vertaald door Ans van der Graaff
Uitgeverij: Leopold
Jaar van uitgave: 2021
Aantal bladzijden: 87
Genre: Leesboek
Leeftijd: 10+
ISBN: 9789025881481

Ben jij een echte time travaler? Doe de quiz op:

www.kinderboeken.nl/timetravelers

Inhoud:
Wat zou jij doen als je gevraagd wordt om via een tijdportaal tweeduizend jaar terug te gaan in de tijd? Dit overkwam de twaaljarige jongen Alex. Door het schoolhoofd wordt hij in contact gebracht met Solomon Daisy. De opdracht luidt dat Alex het meisje met de blauwe ogen ogen en het ivoren luipaardmes moet vinden. Daisy wil weten waarom ze vierenhalf duizend kilometer van Afrika naar Groot-Brittannië is gereisd en waarom ze is gestorven. Alex krijgt voor de opdracht een miljoen pond en als hij het meisje vindt vier miljoen pond bonus.
Alex accepteert de opdracht. Er zijn 3 gouden regels voor het tijdreizen:
1. Zonder kleren vertrekken en zonder kleren terugkomen.
2. Alleen drinken, niet eten.
3. Zo weinig mogelijk contact hebben met mensen. Anders verander je misschien voor altijd het verleden én de toekomst.
Alex wordt terug in de tijd gestuurd naar de Tempel van Mithras (+/- 260 na Christus) Al snel komt hij erachter dat er nog iemand na hem door het portaal is gekomen. Het is Dinu, zijn grootste vijand van school. Ze gaan samen op zoek naar het meisje. Al snel verliest Alex Dinu uit het oog. Hij ontmoet vrij snel het meisje met de blauwe ogen en het ivoren luipaardmes, Lollia. Ze vertelt wie ze is en hoe ze in Groot Brittannië is terecht is gekomen. Ze vertelt ook dat ze over drie dagen van haar vader moet trouwen met Tertius de brouwer. Omdat ze dit niet wilt is ze op de vlucht. Kan Alex haar helpen zonder de geschiedenis te veranderen? Komen Alex en Dinu binnen 24 uur weer terug bij het tijdportaal?

Een spannend geschiedenisverhaal waarin een deel van het verhaal gebaseerd is op de feiten. Vind je de Romeinse tijd interessant en hou je van geschiedenisverhalen dan is dit het geschikte boek voor jou!

Het knettergekke plan van Noor en Mila

Auteur: Myron van der Velden
Illustraties: Kelly Lakeman en Hanne Snel
Uitgeverij: Leopold
Jaar van uitgave: 2021
Aantal bladzijden: 87
Genre: Leesboek
Leeftijd: 8+
ISBN: 9789025882211

Inhoud:
Noor en Mila hebben allerlei ideeën om te doen tijdens het logeerpartijtje. Haar moeder keurt alles af. De meiden beloven elkaar dat ze nooit meer nee zullen zeggen. Maar het is moeilijker dan gedacht. Vooral als de broer van Noor erachter komt en er misbruik van maakt. En toch zorgt het er ook voor dat ze dingen doen die ze normaal niet zouden willen doen, maar achteraf erg leuk zijn geweest. Bij iemand gaan spelen waar je nooit bij speelt, helpen bij de ouderen en leren dat het niet altijd handig is om overal ja op te zeggen.

Het is een vrolijk boek over twee vriendinnen die avonturen meemaken. Het leest lekker weg. Het thema vriendschap is duidelijk aanwezig, maar ook opkomen voor jezelf staat centraal. Veel meiden zullen voor dit boek gaan!

"Wij beloven plechtig dat wij, Noor en Mila, vanaf nu nooit meer nee zullen zeggen."Zij, ik en de sterren

Auteur: Simone Arts
Illustraties: Miriam Bouwens en Nanja Toebak
Uitgeverij: Leopold
Jaar van uitgave: 2021
Aantal bladzijden: 135
Genre: Leesboek
Leeftijd: 10+
ISBN: 9789025882082

Inhoud:

Vito gaat na de zomervakantie (met zijn vriend Gijs) naar de brugklas, is een puber en heeft een passie voor het heelal. Op een dag vertelt zijn moeder dat ze zwanger is. Vito wil helemaal geen broer of zus. Hij schaamt zich er ook voor. Iedere dag gaat het thuis alleen maar over baby's. Er wordt zelfs een groepsapp aangemaakt om een babynaam te verzinnen. Vito verzint uiteindelijk de naam Kira. Dat betekent 'zon'. Hij moet zijn kamer afstaan voor de babykamer en op de zolder gaan slapen. Na de zomervakantie gaat hij naar zijn nieuwe school waar hij Clemens ontmoet. Het klikt meteen. In de klas zit ook Terry, een jongen die behoorlijk opvalt. Gijs laat zich erg beïnvloeden door Terry en trekt Vito hierin mee. Terry schaft vuurwerk aan en Vito moet dit bewaren in zijn kluis.

En dan komt de dag waarop Kira geboren wordt. Vito smelt voor Kira. Vito wil graag bij zijn zusje blijven. Hij neemt haar 's nachts vaak mee naar boven, knuffelt haar en vertelt verhalen. Op school weet niemand dat hij een zusje heeft gekregen. Clemens wordt ontzettend gepest door Terry. Hij vertelt Vito dat hij op de basisschool ook bij Terry in de groep heeft gezeten. Hij was toen ook al zo aan het pesten.

Op een ochtend wordt Vito om kwart voor zes wakker en hoort zijn moeder vreselijk huilen. Kira leeft niet meer.

Vito weet niet meer hoe dingen moeten. Niets is meer gewoon. Hoe pak je het leven weer op? Hoe vertel je dit aan je klas? Wanneer wordt alles weer gewoon? Wanneer gaat de leegte weg?

Het verhaal is heftig, maar zo mooi beschreven. Een onderwerp dat zeker onder de aandacht moet worden gebracht. Je wordt meegenomen in de gedachten van Vito. Zo puur, zo verdrietig en zo krachtig.

"Ik wil Kira net vertellen dat sterren nog heel lang blijven bestaan, ook als ze eigenlijk al dood zijn, door het licht dat ze nog miljoenen of zelfs miljarden jaren blijven uitstralen, maar opeens gaat haar mondje wijd open krullen haar mondhoeken omhoog. Ze lacht."


De Gorgels decemberkalender

Auteur: Jochem Myjer
Illustraties: Rick de Haas
Uitgeverij: Leopold

Jaar van uitgave: 2021

Aantal deurtjes: 31
Genre: kalender
ISBN: 9789025882280


Inhoud:
Kennen jullie de Gorgels al? Gorgels zijn kleine wezentjes. Ze slapen overdag, en zorgen ’s nachts voor hun Mensenkind. Ze wonen op het Eiland, in hun goed verstopte holletjes onder de grond. Ze zoeken bramen en Gorgelbessen in de duinen terwijl de kleine Gorgels op het strand spelen.
Wil je weten wat de Gorgels in de maand december doen? Achter ieder deurtje zit een piepklein verhaaltje. Zal de goede Sint wel komen? En zijn ze wel goed voorbereid op de kerst en gaan ze knallend het nieuwe jaar in?
Maak iedere dag een deurtje open en geniet van de prachtige illustratie en laat je fantasie de vrije loop. Als je de boeken niet kent word je wel nieuwsgierig naar het verhaal. Ben je fan van de Gorgels? Dan is deze kalender een must om te krijgen of aan te schaffen!
Joebelabambam!

Achter ieder deurtje word je in de maand december meegenomen in de wereld van de Gorgels.

Auteur: Kiki Jaski
Illustrator: Madeleine van der Raad
Uitgeverij: Leopold

Jaar van uitgave: 2021

Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 76
Genre: voorleesboek
Leeftijd: 4+
ISBN: 9789025881214


Inhoud:


Het eerste hoofdstuk heet: Op de Van Tieneweg. In dit hoofdstuk wordt uitgelegd wie in welk huis op deze weg woont. Tijdens het voorlezen komen al deze bewoners aan bod. In dit rijtje wonen uiteraard Sjakie en Jopie op nummer 1 en Sjakie op nummer 9, samen 10. Er woont een boze buurman en een superslim gezin, een gezellige buurvrouw en een angstig jongetje, twee vrouwen die trouwen. Sjakie en Jopie beleven in deze straat allerlei avonturen. Ze zoeken insecten, spelen hondje, maken ruzie, springen op de trampoline, spelen roodkapje, eten ijsjes, praten over baby's krijgen en over de maan en nog veel meer.
De verhaaltjes zijn heel lief geschreven en de tekeningen zijn zo schattig! Ze zijn kort en de onderwerpen passen heel goed bij kinderen van vier jaar.
Het boek is ook verkrijgbaar als luisterboek.
Je kunt de vier liedjes die voorin het boek staan via Spotify beluisteren:
open.spotify.com/artist/0H0ci5huD8SzhTHapOdtIW?si=tZdkQUvuTuGbHWhEriuNAw
Je kunt ook een deel van het boek luisteren via:
www.youtube.com/watch?v=ho8Lz0wxKxo


Auteur: Alastair Chrisholm
Uitgeverij: Leopold

Jaar van uitgave: 2021

Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 83
Genre: leesboek
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789025882105

Bekijk de trailer van het boek:

www.kinderboeken.nl/boek/drakenstorm-de-drakenleerling/


Inhoud:

Ben jij een drakenziener? Geen idee? Kijk dan eens in het vuur.......zie je er een?
Tomás is een jongen van elf jaar die zijn vader helpt in de smederij. Ze maken daar zwaarden voor de koning. Jaren geleden zaten er draken door het hele land en was het een gevaarlijke tijd. De koning is bang dat de draken weer terugkeren. Tijdens het werk kijkt Tomás in het vuur en ziet hij een draak. Tomás is drakenziener. Hij wordt gespot door Malik die hem een voorstel doet. Hij wil dat Tomás zijn leerling wordt. Dat betekent dat hij alles achter moet laten. Zijn ouders gaan hiermee akkoord en Tomás gaat met Malik mee. Maar Malik heeft niet de waarheid verteld. Het moet allemaal in het diepste geheim. Ze vragen Tomás of hij een opleiding wil volgen bij het Drakenzienersgilde. En zo komt Tomás oog in oog te staan met zijn draak. Hij moet hem leren oproepen, er op kunnen rijden. Dat is moeilijker dan je denkt. Zal Tomás genoeg doorzettingsvermogen hebben?

Een spannend boek met veel dialogen waardoor het net lijkt of je erbij bent. Iedere draak heeft ook bepaalde eigenschappen die bij je zouden kunnen passen. Welke draak hoort bij jou?
In het boek staan mooie tekeningen van de draken.


Auteur: Rian Visser
Illustrator: Janneke Ipenbrug
Uitgeverij: Leopold

Jaar van uitgave: 2021

Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 39
Genre: gedichtenbundel
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789025882259


Inhoud:
Bij ieder gedichtje word je aangezet om na te denken. Je kunt ze op meerdere manieren interpreteren. Dat maakt ieder gedichtje prachtig.
Er komen verschillende onderwerpen naar voren:
geluk, dromen, multicultureel, natuur, moed, hoop, mensenlijk, wensen, angst, fantasie, leven en dood.

Dit gedichtje is zo herkenbaar:
Geluk
Het was raar:
gisteren was ik zonder reden
plotseling intens tevreden
Zomaar:
Ik weet niet hoe het kon,
maar ik wou dat het opnieuw begon.

De tekeningen van Janneke Ipenbrug zijn kleine kunstwerkjes. Ze zijn bijna surrealistisch. Het zorgt ervoor dat je ook je eigen verbeelding kunt gebruiken. Deze bundel is geschikt van jong en oud.


Auteur: Inka Pabst
Illustraties: Miriam Zedelius

Uitgeverij: Leopold
Jaar van uitgave: 2021

Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 26
Genre: prentenboek
Leeftijd: 3+
ISBN: 9789025882013

'1,2,3,4.....Help! Een krokodil' is een prentenboek waarin je tellend wordt meegenomen in echte vriendschap!'


Inhoud:

Elfje de krokodil heeft het niet makkelijk. Het duurt nog geen vier tellen voordat iedereen wegrent. Elfje snapt het niet. Hij bedenkt allerlei manieren om erbij te horen, maar het lukt niet. Zal er verandering in komen als hij Ukkie het wildzwijn tegenkomt?

Er zitten meerdere thema's in het boek verwerkt. Tellen, erbij horen, bij jezelf blijven, doorzetten, angst, buitensluiten, vriendschap. Je kunt op iedere bladzijde dingen tellen. Een mooie aanvulling in de boekenkast van de kleuters!

Auteur: Maren Stoffels

Uitgeverij: Leopold

Jaar van uitgave: 2021
Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 100
Genre: realistisch verhaal
Leeftijd: 10+
ISBN: 9789025881795


Inhoud:

Esper wil graag in de groepsapp van de klas. Fedde is beheerder en laat het niet toe. Dan krijgt hij een berichtje en is hij toegevoegd aan de groepsapp: Het mooiste meisje van de klas. Er wordt door de klasgenoten van alles over Esper gezegd. Bericht na bericht. Hij wordt zelfs bedreigd. Hij durft het tegen niemand te zeggen. Door al die berichten wil hij zelfs niet meer naar school. Zijn vriend Jarin van de daklozenopvang gaat hem helpen.

Dit boek is een aanrader om voor te lezen in de klas! Hoe werkt het met de groepsapp van de groep. Een les over cyberpesten kan na het lezen van dit boek zeker geen kwaad.


'Sinds gistermiddag zijn er misschien wel vijfhonderd berichtjes bij gekomen. Vijfhonderd berichtjes die hij niet wil lezen, maar tegelijktijd kan hij niet anders.'


Zoals Maren Stoffels zegt:


'Misschien ken je iemand die wordt gepest, misschien wordt je zelf gepest, of misschien.....ben jij wel een pester. In dat geval hoop ik dat je nu beter snapt wat het kapot kan maken.


Stop ermee
Pesten is nooit cool
De enige losers zijn de pesters en de meelopers zelf!'


www.stoppestennu.nl


Auteur: Selma Noort
Omslag: Martijn van der Linden

Uitgeverij: Leopold

Jaar van uitgave: 2021
Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 199
Genre: realistisch verhaal
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789025881504


Eén familie in vijf huisjes langs de rivier.

Inhoud:

Joes woont met zijn ouders in het kleine huis aan de rivier. Er staan nog 4 andere huisjes waar de familie van Joes woont. In een van de huisjes woont het nichtje van Joes. Ze spelen iedere dag samen. In de omgeving staan veel boerderijen die plaats moeten gaan maken vanwege de bouw van de Maximabrug. De kleine huisjes bij de rivier hoeven gelukkig niet weg. Het huisje van Joes staat wel dicht bij de weg in een bocht. Gelukkig wordt de weg geasfalteerd en wordt er op de weg 30 km gespoten en komen er borden. De vader en oom van Joes maken zelfs een hek langs het huisje zodat het goed te zien is.

Het boek begint met het hoofdstuk: Wat er gebeurde toen iedereen juist zo zijn best had gedaan om dat NIET te laten gebeuren......

Door dat eerste hoofdstuk blijf je doorlezen. Wat gaat er mis?
Een prachtig boek waarin je voelt hoe belangrijk het is om familie om je heen te hebben. In het boek komt ook naar voren dat de bouw van een brug voor de een een zegen is en voor de ander een vloek. Het is een boek met een lach en een traan. Mooi in evenwicht. Dit boek ga ik zeker promoten in mijn groep.


Auteur: Harmen van Straaten

Uitgeverij: Leopold

Jaar van uitgave: 2021
Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 85
Genre: realistisch verhaal
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789025881566

'Vanboven ziet de wereld er altijd zo veel mooier uit. Alles ziet er zo veel meer geordend uit. Je gaat er zoveel helderder van denken.'

Inhoud:

Het is 16 juli 1969 en de raket Apollo 11 gaat de lucht in op weg naar de eerste maanlanding. Het hele land is er mee bezig. De dag erna komt een nieuwe jongen op school. Zijn naam is Thomas Tucker. De hoofdpersoon Tak komt naast Thomas te zitten. Tak heeft veel ontzag voor Thomas. Thomas is erg geheimzinnig over zijn vader en zijn huis. Thomas denkt dat zijn vader een spion van NASA was. Hij wil graag vrienden worden met deze stoere geheimzinnige jongen, maar al gauw zorgt Thomas dat zijn vrienden zich tegen hem keren. Hij wordt van dingen beschuldigd die hij niet gedaan heeft. Wie is Thomas Tucker???

Het is een spannend verhaal met verschillende onderwerpen: vriendschap, angst en jaloezie. Door het verhaal heen komt de maanlanding steeds terug.


Auteur: Thé Tjong-Khing

Uitgeverij: Leopold

Jaar van uitgave: 2021
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 24
Genre: prentenboek
Leeftijd: 6+
ISBN: 9789025881580

Na het lezen van 'Het mysterie van het steenhouwertje'wil je naar Haarlem om de mooie Koepelkathedraal met eigen ogen te zien!


Inhoud:

Het mysterie van het steenhouwertje” speelt zich af in de Koepelkathedraal in
Haarlem.

Khing kreeg de opdracht voor het maken van dit prentenboek voor kinderen van iemand van de kerk. Om het spannend te maken verzon hij het verhaal over Markus die op zoek gaat naar de verloren robijn. Hij spot al snel de dief en gaat erachter aan. Tijdens zijn tocht komt hij langs mooie punten in de kathedraal. De kinderen kunnen ook op zoek naar de dief. Een klein grijs mannetje. In de kathedraal zijn er allemaal mensen aan het werk. Van een architect tot een steenhouwer. Binnenin de kaft vind je allemaal kleine plaatjes van bijzondere plekjes uit de kathedraal. Ga op zoek in het boek. Kun je alle plaatjes terugvinden? Neem het boek mee naar Haarlem en ga op zoek naar alle parels in de echte Koepelkathedraal.


Auteur: Harmen van Straaten

Uitgeverij: Leopold
Jaar van uitgave: 2021
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 24
Genre: Prentenboek
Leeftijd: 4+
ISBN: 9789020682410


Inhoud:


In het verhaal komen 11 olifanten voor. Een ervan is Spuit Elf. Alle olifanten werken voor de brandweerkazerne. Spuit Elf vindt het allemaal wel heel spannend en komt nooit op tijd bij de brand aan. De andere olifanten hebben er genoeg van en vertellen Spuit Elf dat hij nooit meer brandweerolifant zal worden. Gelukkig geeft Spuit Elf niet op!

'Spuit Elf wordt brandweerman' is een boek dat je laat inzien dat je iedereen serieus moet nemen.


Mening:

Spuit Elf is een prachtig prentenboek. Het verhaal sluit erg goed aan bij de belevingswereld van kinderen. Wie wil er nu niet brandweerman worden? Een prima boek om voor te lezen in de klas. De prenten zijn allemaal goed te zien. Iedere bladzijde is weer een verrassing. De nadruk van het verhaal zijn echt de brandweerolifanten. Het blussen van de brandjes zijn eigenlijk bijzaak. Dit is erg prettig omdat er veel kinderen bang zijn voor brand. Er komen ook leuke versjes in het boek naar voren die door de brandweerolifanten worden gezongen:


Je kunt met je kind alle brandweerolifanten, brandweerwagens, brandweerpetten per bladzijde tellen, de woorden uitleggen die horen bij de brandweer. De andere dieren opzoeken die in het verhaal voorkomen, een versje uit het hoofd leren, een brandweerwagen laten knutselen. Genoeg mogelijkheden dus!
Aangezien het thema van de Kinderboekenweek 2021 'Worden wat je wil' is dit boek zeker een aanrader om aan te schaffen!