Oorspronkelijke titel: The Twelve Days of Christmas

Auteur: Rachel Piercey

Illustraties: Freya Hartas

Uitgeverij: Lemniscaat

Jaar van uitgave in Nederland: 2022

Aantal pagina's: 14

Genre: zoekboek

Thema's: kerst

Kaft: hardcover

ISBN: 9789047714385

Leeftijd: 3+

Inhoud:
Dit boekje heeft kartonnen bladzijden waardoor het stevig in je handen ligt. Het begint met een 1 en daarna de tekst
'Op de eerste kerstdag bracht de kerstman mij: een kerstvogel en die zingt blij....'
Je ziet dan een plaatje van een roodborstje met een kerstmuts en sjaal om. Dit vogeltje moet je dan zoeken op de plaat. Een volle plaat van een bos met dieren die allemaal wat aan het doen zijn. Op iedere bladzijde moet je steeds meer zoeken:
- twee vogelkunstenaars
- drie vleermuizen
- viermaal een uil
- vijf gouden sterren
- zes draaiende dansers
- zeven kloeke kegels
- acht muzikanten
- negen schaatsers samen
- tien bevroren ballen
- elf lichte lantaarns
- twaalf boeiende boeken
En op de achterste twee bladzijden vind je alles wat de kerstman heeft gebracht.
Je kunt een qr-code scannen om het liedje aan te zetten tijdens het zoeken.

Mijn mening:
De tekeningen zijn zeer gedetailleerd. Per bladzijde valt er zoveel te zien. Hierdoor zal het boekje ook nooit gaan vervelen. Je kunt naast het zoeken ook andere opdrachten geven. Van tellen tot de kleuren, het benoemen van de dieren, wat zie je nog meer op iedere bladzijde? Je kunt ook een bladzijde kopieren en kinderen samen laten kletsen over de plaat. Zie je iets met de letter....
Genoeg mogelijkheden en dus zeker de moeite waard om aan te schaffen!

Mijn beoordeling:

Auteur: Linde Faas

Illustraties: Linde Faas

Uitgeverij: Lemniscaat

Jaar van uitgave in Nederland: 2022

Aantal pagina's: 39

Genre: prentenboek

Thema's: kerst, familie, alleen zijn, geluk

Kaft: hardcover

ISBN: 9789047713692

Leeftijd: 3+

Inhoud:
In alle huizen, achter ieder raam ziet Sofie gezelligheid. Behalve bij Sofie. Daar staat geen kerstboom en versieringen. Haar vader heeft het altijd druk. Sofie begrijpt dat niet en gaat naar buiten op zoek om iets fijns te vinden. Iets speciaal voor haar. Het sneeuwt al behoorlijk. Ze ontmoet op haar weg een grote eland en mag met hem mee op zijn rug. De eland neemt haar mee naar het winterbos. Hier ontdekt ze een witte kerstboom zonder versieringen. Sofie heeft een goed idee en samen met alle dieren in het bos gaan ze op zoek naar mooie schatten van de natuur die ze in de boom kunnen hangen. Er wordt nog een iemand gemist, haar vader.

'Ergens in de winternacht,
aan de rand van een ijsblauw meer,
versieren Sofie en de dieren samen
de boom met hun gevonden schatten.'

Mijn mening:
Je kijkt op de voorkant van het boek naar de rug van een klein meisje dat kijkt naar een eland met een enorm winterbos en vraagt je meteen af: 'Wat gaat ze doen?' Je wordt uitgenodigd om mee te gaan in het verhaal. Er zijn in dit boek veelal koude kleuren gebruikt. Als het meisje en de dieren de kerstboom hebben versierd krijgt de boom warme kleuren. Dit is dan ook de kracht van het verhaal. Linde Faas maakt prachtige illustraties! Een kerstverhaal die zowel jong als oud laten glimlachen en je een geluksgevoel geven!

Mijn beoordeling:

Teksten: Boudewijn de Groot

Illustraties: Mark Janssen

Muziek: Boudewijn de Groot en Jaco van der Steen

Uitgeverij: Lemniscaat

Jaar van uitgave in Nederland: 2022

Aantal pagina's: 193

Genre: prentenboek

Thema's: dieren, seizoenen, onthouden, kiezen, eenzaamheid

Kaft: hardcover

ISBN: 9789047714927

Leeftijd: 4+


Inhoud:
In dit boek tref je twaalf gedichtjes/liedjes aan. Het zijn liedjes over dieren die geschreven zijn door Boudewijn de Grooet met prenten getekend door Mark Janssen. Voorin het boek vind je een QR-code om de liedjes te beluisteren, vind je lessugesties en krijg je een voorproefje met een leesfragment. Ieder gedicht heeft een ander thema. Zo gaat Marjolein in discussie met een eekhoorn, vind iemand het moeilijk om het favoriete seizoen te kiezen, het leven van vliegen, de schaduw van een kat, een droom over een droomgedrocht, het bouwen van een ezelsbrug, alleen zijn, een merel zingt, een wijze les van de uil, een giraf die zijn nek niet durft uit te steken en een zebra midden op het zebrapad.

dus als je iets onthouden moet
want je denkt steeds: eh, hoe was het ook alweer
dan bouw je gewoon een ezelsbrug
en dan vergeet je het niet meer

Mijn mening:
Als je dit boek in je handen krijgt, word je al nieuwsgierig. De kaft nodigt uit om meteen een kijkje te nemen. Je kunt dit boek op meerdere manieren bekijken/lezen/ beluisteren. Door het eerst te lezen zonder de muziek neem je de gedichten en prenten goed in je op en is iedere bladzijde een feestje. Er is zoveel te zien op een bladzijde. Je vindt er zoveel details en grapjes. Teruglezen, nadenken, voelen, je gaat het allemaal doen door dit prachtige boek. Je kunt dit boek bij de kleuters al voorlezen, maar het is ook goed in te zetten in de midden- en bovenbouw. Laat kinderen naar de muziek luisteren en meteen meelezen/meekijken.
Kortom een pareltje!
Wil je de liedjes of een leesfragment horen? lemniscaat.nl/boeken/soms-als-ik-een-vlinder-zie

Mijn beoordeling:

Oorspronkelijke titel: Witches Welcome

Auteur: Kaye Umansky

Illustraties: Ashley King

Uitgeverij: Lemniscaat

Jaar van uitgave in Nederland: 2022

Aantal pagina's: 193

Genre: boek

Thema's: tovenarij, fantasie, humor, vriendschap, jezelf mogen zijn, acceptatie, verdraagzaamheid

Kaft: hardcover

ISBN: 9789047713180

Leeftijd: 8+

Inhoud:
Dit is het derde deel van de Heksenserie van Kaye Umansky. Het boek heeft een boekomslag waarbij je de letters Heksenwinkel kunt voelen en de letters glimmen zowel op de echte kaft als op de omslag. Als je het boek opent vind je Pekels Klantenserviceregels. Daarna volgt een bladzijde met Magenta Spits' Top drie Toverregels. En dan krijg je een paar dingen die je moet weten voordat je begint met lezen. Er worden drie belangrijke dingen verteld over Elsie Pekel, de hoofdpersoon van het verhaal. Elsie woont in het saaie dorp Kleinbrugge. Hier wonen mensen die erg van roddelen houden en snel een oordeel klaar hebben. Elsie werkt bij haar vader in het warenhuis. Dit warenhuis staat in een verlaten steegje. Op een dag besluit de rode heks Magenta Spits een nieuwe toverwinkel naast het warenhuis te zetten. Haar zus heeft namelijk De Toveratron 3000 toegestuurd. Het is een soort magie. Het doet alles voor je. Magenta vertelde hoe ze wilde dat de winkel eruit zag en waar hij moest komen staan. En binnen een paar tellen stond de winkel er. Een toverwinkel. Helaas zijn de inwoners van Kleinbrugge het er niet mee eens en gaan in protest. Ze hebben iets tegen heksen, omdat ze ze niet kennen. Tot overmaat van ramp komen er heel veel heksen op de toverwinkel af waardoor het heel druk wordt in het dorp.

Mijn mening:
Het is een heel luchtig en grappig verhaal. Je kunt het goed volgen ook als je de eerste twee delen niet hebt gelezen. Wel fijn dat het boek begint met een inleiding waarin je meegenomen wordt in de wereld van het dorpje en alle personages. Het verhaal heeft heel veel interactie waardoor het ook echt gaat leven. Van een bewegende toren tot een pratende raaf, er zit genoeg magie in. Niet te moeilijke taal. Geschikt voor de middenbouw. Als je van magie houdt is het boek zeker geschikt voor jou!

Mijn beoordeling:

Oorspronkelijke titel: Big Sky Mountain> The Forest Wolves
Auteur: Alex Milway
Illustraties: Alex Milway
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 2022
Aantal pagina's: 168
Genre: leesboek
Thema's: natuur, bos
Kaft: Hardcover
Leeftijd: 7+
Inhoud:
Rosa is op Elandeiland bij haar oma. Ze zijn bezig om een extra kamer aan de hut te bouwen als er een storm opkomt. Er komen allerlei dieren bij hun schuilen in huis waaronder ook een wolvenwelpje Tak. Ze willen Tak weer terugbrengen bij zijn moeder. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Er zijn veel dieren bang voor de wolven. Oma weet gelukkig veel van de natuur en kent veel dieren. Ze vragen hulp aan Hog de egel. Hij neemt ze mee naar de grijsruggen, maar Rosa ziet al snel dat het niet de roedel is waar Tak bij hoort. Er zijn ook welpjes in de roedel en Tak heeft veel plezier en mag bij de roedel blijven. Eenmaal thuis aangekomen gaan ze weer aan het werk totdat ze gehuil horen van wolven. Er is iets aan de hand....met Tak?

Mijn mening:
Dit boek is erg geschikt om zelf te lezen. De schrijver heeft geen moeilijke taal gebruikt en toch is het boek spannend en leerzaam. Je leert over de dieren in het bos. Maar ook het onderhouden van een bos staat centraal. Je vindt op iedere bladzijde zwart/grijze tekeningen die het verhaal extra bekrachtigen.

Als je van een spannend en avontuurlijk verhaal houdt dan is dit boek zeker de moeite waard om te lezen.

Mijn beoordeling:

Auteur: Marloes Morshuis
Uitgeverij: Lemniscaat
Uitgave: 2022
Aantal pagina's: 119
Genre: geschiedenisboek
Thema's: geschiedenis, Nijmegen, mythe
Kaft: Hardcover
Leeftijd: 10+
Inhoud:
Ieder kind in Nijmegen is gewaarschuwd over het Besiendershuis in Nijmegen.
'Ga nooit naar binnen als iemand zegt dat dit niet mag. Wie het ook is, een schepen, een zwerfkind of dronkenman. Zet geen stap over de de drempel. Geen stap!'
Ook als Kleine Saar het over de geesten van het Besiendershuis heeft, geloven de 5 kinderen het niet. Ze besluiten om het huis wel te betreden. Voordat ze naar binnen gaan worden ze tegengehouden door een meisje. Het meisje wijst een voor een de kinderen aan en zegt dat ze niet naar binnen mogen. Behalve Saar. Ze negeren dit en gaan naar binnen. Eenmaal binnen komen ze er niet meer uit. Al snel zien ze het meisje weer staan. Ze zegt:
'Als je geen respect hebt voor het verleden, verdien je het niet om te leven in het heden.'Je krijgt één kans van de geest van het Besiendershuis.'
En zo komt ieder kind in een andere tijdlaag terecht en moet het laten zien dat ze respect hebben voor het verleden, zodat ze kunnen blijven leven in het heden.
Er zijn zes tijdlagen waarin de geschiedenis via een kind wordt uitgelegd. Van de Romeinse tijd naar het verhaal van Mariken van Nimwegen, de pest, de tweede wereld oorlog en de krakers in 1981. Zullen alle kinderen weer terugkomen in het heden?
Achter in het boek vind je het hoofdstuk: Eer het verleden waarin de geschiedenis wordt uitgelegd. Deze bladzijden zijn ook grijs gemaakt. Hierdoor wordt het duidelijk dat veel in de verhalen waargebeurd zijn, maar niet alles.

Mijn mening:
Kinderen die van geschiedenisverhalen houden zullen smullen van dit boek! En helemaal als je in Nijmegen woont. Ook als je niet in Nijmegen woont is dit een zeer spannend verhaal. Knap hoe de schrijfster de geschiedenis vanuit de ogen van een kind heeft kunnen vertalen. Zo wordt het vak geschiedenis weer boeiend! Er is veel interactie in het boek waardoor de verhalen nog meer gaan leven. Het huis staat er nog steeds en heeft al een hele geschiedenis achter de rug.
'De geest, dat is de tijd. Dat zijn wij allemaal. Voor altijd en eeuwig.'

Bij dit boek zijn er allerlei mogelijkheden.
- Achterin het boek vind je een qr-code en kun je het huis induiken. Je vindt daar een 3D-versie van het Besiendershuis, je kunt daar verhalen beleven met annimaties, muziek en beeld. Met puzzels en stadsraadsels kun je zelf op zoek naar de Geest van het Besiendershuis.

- Zie hier het startverhaal van dit boek: www.degeestvanhetbesiendershuis.nl/start

- Er is ook een speurroute door de stad Nijmegen: https://speurroutes.nl/product/nijmegen-schattenjacht/

- Hierbij een voorproefje: lemniscaat.nl/pac-upload/fm9789047715153.pdf

Wat een prachtig project!! Dit kun je zo inzetten in je groep! Lees samen een hoofdstuk en ga naar de opdrachten. Zo leerzaam!

Mijn beoordeling:

Auteur: Catherine Barr

Illustraties: Jenni Desmond

Vertaling: Steven Blaas

Uitgeverij: Lemniscaat

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 48

Genre: Informatieboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 9+


Inhoud:
In dit boek krijg je het verhaal te lezen van de wolven in Yellowstone Park. Dit gigantische park van bijna 9000 km² kun je vinden in de staten Wyoming, Idaho en Montana en werd in 1872 het eerste nationale park op aarde. Honderden jaren lang heersten er wolven. Er kwamen met de jaren steeds meer jagers die de wolven vingen vanwege de warme vacht. Zonder wolven veranderde het leven in het park. In 1995 werden er opnieuw 14 wolven uitgezet in het park. In dit boek lees je over de uitzetting en het leven van de wolf. En hoe is het nu vergaan met deze 14 wolven?


Mijn mening:
Je leert in dit boek veel over wolven. Nooit gedacht dat wolven zo'n belangrijke rol in de natuur zouden hebben. Door de wolven is de natuur meer in evenwicht. Met prachtige getekende illustraties wordt dit heel goed duidelijk gemaakt. Het leert je begrijpen hoe de natuur werkt. D
Dit boek hoort zeker thuis in iedere (school)bibliotheek. Leuke verwerkingstip voor kinderen: Kies zelf een dier en zoek uit wat de rol van het dier in de natuur is.

Dit boek past in het thema van de Kinderboekenweek 2022.

Auteur: Kim Merel

Illustraties: Kim Merel

Uitgeverij: Lemniscaat

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 48

Genre: Prentenboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 3+

Inhoud:
Het meisje voorin het boek neemt je mee de natuur in. Op de vierde bladzijde vertelt ze dat er veel boeken over de natuur zijn en vraagt ze of je mee wilt kijken. Ze laat je zien wat natuur is. Waar vind je natuur? Ze begint heel groot en vertelt over het heelal en de aarde, het water, verschillende plekken op het land, de zee, de dieren, de planten, de seizoenen, metamorfose en het leven, jijzelf. Alles bij elkaar samen is natuur. En op de laatste bladzijden nodigt het meisje je uit om vooral naar buiten te gaan.

Mijn mening:
Doordat het boek begint met het meisje die je uitnodigt om mee te kijken in haar natuurboeken word je zelf ook nieuwsgierig. Je ziet door de puntjes op de bladzijden in het boek dat je ook echt meekijkt in het boek. Je ontdekt op iedere bladzijde weer nieuwe weetjes met duidelijke illustraties. De informatie die gegeven wordt is in een bepaald lettertype geschreven. Bij de illustraties krijg je kleine weetjes die er door de schrijfster met de hand bijgeschreven zijn. Het lijkt net of ze het persoonlijk aan jou vertelt. Je raakt niet uitgekeken in dit boek.
Binnen het onderwijs kun je de bladzijden per thema gebruiken. Van metamorfose tot seizoenen. Leuk om zo'n bladzijde dan ook open te laten staan in de klas zodat de kinderen er op alle momenten in kunnen kijken en ontdekken. Op de laatste bladzijden wordt er ook aandacht besteed aan hoe we met de natuur kunnen helpen. Hier staan simpele voorbeelden bij die kinderen goed kunnen uitvoeren.
Een mooie aanvulling voor de bibliotheek!

Wil je meer van het boek zien:
lemniscaat.nl/wp-content/uploads/2021/12/FM-Dit-is...-natuur-1.pdf

En ook de schrijfster Kim Merel heeft een fimpje gemaakt:
youtu.be/KXF9uemW3hA

Wil je het boek ook aanschaffen?
Koop het boek bij de lokale boekhandel!

Oorspronkelijke titel: Invented by animals

Auteur: Christiane Dorion

Illustraties: Gosia Herba

Uitgeverij: Lemniscaat

Oorspronkelijke uitgave: 2021

Aantal bladzijden: 75

Genre: informatieboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 8+

Inhoud:
Er zijn veel wetenschappers die veel dieren hebben bestudeerd en vanuit die studie hele mooie uitvindingen hebben gemaakt die we dagelijks gebruiken? Denk eens aan de haai met zijn bijzondere huid dat geleid heeft tot de hoogtechnologische zwempakken of de termieten met hun gekoelde heuvels die ons inspireerden door gebouwen die zichzelf koel houden in plaats van airconditioning.
Al deze mooie uitvindingen worden in dit boek gedeeld. De gekleurde bladzijden zijn mooi geïllustreerd waardoor het een feestje is om alles te lezen. Je krijgt informatie over de eigenschappen van het dier en daarna wordt de koppeling met de menselijke uitvinding gemaakt. Je leert over sonar, navigatie, sensoren, drones en nog veel meer. Achterin het boek vind je een register zodat je makkelijk naar alle dieren en/of uitvindingen kan gaan.

Mijn mening:
Het boek daagt uit om verder te bladeren. Er zit een goede variatie in het boek. Alle dieren zijn voor kinderen wel bekend. Door het lezen van het boek ga je de natuur nog beter waarderen en koesteren.
Dit boek is erg geschikt voor de Kinderboekenweek 2022.
Leuke verwerking:
- Zijn er nog andere dieren met bijzondere eigenschappen? Bedenk een onderzoeksvraag en maak een nieuwe uitvinding.
- Teken het dier en de uitvinding en schrijf de informatie erbij.

lemniscaat.nl/wp-content/uploads/2021/12/FM-Dierenuitvindingen.pdf

Wil je dit boek aanschaffen?
www.bol.com/nl/nl/p/dierenuitvindingen/9300000064090984/?bltgh=qY5Gy-l6zzzSgUun4xVLjg.2_11.12.ProductTitle

Oorspronkelijke titel: Slow Down....and Look Up

Auteur: Carl Wilkinson

Illustrator: Grace Helmer

Uitgeverij: Lemniscaat

Jaar van uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 87

Genre: Informatieboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 8+

Inhoud:
In dit boek vind je 40 natuurverwonderverhalen. Het laat je plaatje voor plaatje allerlei mooie verschijnselen uit de natuur zien en je krijgt hierbij een uitleg hoe dit wonder ontstaat. Denk hierbij aan het ontstaan van een boom door een eikeltje, van stalactiet tot aan stalagmiet, een vulkaanuitbarsting, grotkristallen en nog veel meer. Per twee bladzijde vind je een onderwerp. Je wordt eerst meegenomen in de verwondering en daarna krijg je met behulp van plaatjes een uitleg. In de inhoudsopgave vind je op welke bladzijden je welke verwondering je kunt vinden. En achterin vind je een woordenlijst.

Mijn mening:
Je krijgt op een simpele manier stap voor stap uitgelegd hoe de natuurverschijnsels op gang gebracht worden. De plaatjes zijn eenvoudig en duidelijk. Je ziet door de verschillende lettertypes heel duidelijk of het bij de stappen hoort of bij de weetjes.

Dit boek kun je mooi op de boekenplank zetten en erbij pakken als er een natuurverschijnsel op het nieuws komt.
Het is super tof als je na een paar bladzijden met je kinderen de natuur ingaat en ze zelf een verwondervraag laat bedenken. Je kunt ze dan daarna zelf een stappenplan laten maken.
We kijken te weinig om ons heen, vinden de natuur heel gewoon. Lees dit boek en verwonder je!

Oorspronkelijke titel: The Green Planet

Auteur: Leisa Stewart-Sharpe

Illustrator: Kim Smith

Uitgeverij: Lemniscaat

Jaar van uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 64

Genre: Informatieboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 9+

Inhoud:
Je wordt in dit boek meegenomen in de wereld van de planten. Helaas staan de planten onder druk. Door alle hoofdstukken te lezen kom je er snel achter dat planten n zo fascinerend, zo bijzonder en zo ongelooflijk belangrijk zijn. Per hoofdstuk worden er allelei weetjes over planten uitgelegd. Van fotosynthese, kruisbestuiving, klonen, de strijd om het licht in de tropische wereld, wildgangen in Midden-Amerika, woestijnplanten, verhalen uit de waterwereld, de geheime zeetuinen, seizoensplanten, de samenwerking tussen planten en schimmels, de mammoetboom en het gedrag van de mensen op deze natuur en de gevolgen ervan.

Op de laatste bladzijden krijg je tips om de groene planeet te helpen. En een mooie boodschap van Sir David Attenborough.

'We beginnen de tol te betalen voor onze eenkennigheid: door de biodervisiteit te evrmidneren, verzwakken we het hele ecosysteem.'

Mijn mening:
Dit prachtige informatieboek geeft alle informatie over de planten in de natuur. Het zijn rijke teksten met mooie illustraties die de uitleg verhelderen. De moeilijke woorden worden goed uitgelegd. Kinderen en volwassenen krijgen een hoop nieuwe informatie.
In de bovenbouw zijn de teksten goed te gebruiken voor een samenleesles of Close- Readingles. Dit boek is een aanrader om aan te schaffen voor de Kinderboekenweek 2022!

Oorspronkelijke titel: The Remarkable Pigeon

Auteur: Dorien Brouwers

Illustraties: Dorien Brouwers

Vertaling: Jesse Goossens

Uitgeverij: Lemniscaat

Jaar van uitgave: 2020

Aantal bladzijden: 32

Genre: Prentenboek

Leeftijd: 3+

Inhoud:
Op een dag belandt er een duif in de dierentuin. De duif vindt zichzelf eigenlijk helemaal niet zo heel bijzonder. Er zijn namelijk veel mooiere, snellere, slimmere en sterkere vogels. De duif komt langs allemaal verschillende vogels, onder andere de arend, struisvogel, kolibrie en pinguïn. Iedere vogel heeft sterke en goede eigenschappen. Gelukkig ontdekt de duif dat hij zelf ook een bijzondere eigenschap heeft!

Mijn mening:
Dit prentenboek heeft een prachtig thema: Ga op zoek naar je eigen kwaliteit. De dieren in het boek zijn prachtig vormgegeven en laten duidelijk zien wat de kwaliteit van het dier is. Achterin het boek vind je ook een beeldwoordenboek. Je krijgt per vogel allerlei weetjes te lezen.
Het boek is zeker een aanrader om voor te lezen in de klas omdat de prenten duidelijk, gekleurd en groot zijn.

Op de site van Lemniscaat vind je lessugesties: lemniscaat.nl/files/ls9789047711988.pdf


Auteur: Joyce Pool

Illustraties: Marc Suvaal

Uitgeverij: Lemniscaat

Jaar van uitgave in Nederland: 2022

Aantal bladzijden: 229

Genre: Oorlogsboek

Leeftijd: 10+

Getipt door de Nederlandse Kinderjury 2022

Inhoud:
Je bent 11 jaar en wordt door je ouders naar Texel gestuurd omdat er gewoonweg geen eten meer is. Het overkomt Hans. Dit waargebeurde verhaal speelt zich af in de hongerwinter 1945. Hans moet met zijn beste vriend Herman mee naar het eiland om aan te sterken. Ze komen terecht bij de oom en tante van Herman. Oom Jan zwaait naar Duitsers als ze langsrijden. Hans snapt hier niets van. Is oom Jan een moffenvriend? Hij is te zwak om terug te gaan naar Amsterdam. In de weken daarna knapt Hans op en wordt sterker. Ook op Texel wordt de oorlog erger. De Russen en de Duitsers strijden hevig tegen elkaar. Het is niet meer veilig en ook zij moeten vluchten naar een andere plek op het eiland. Dit gaat niet zonder gevaar. Zal Hans deze oorlog overleven en gaat hij ooit zijn ouders en zusje terugzien?

Mijn mening:
Je wordt meegenomen in een oorlog door de ogen van een kind. Hans heeft echt een rechtvaardigheidsgevoel waardoor je hem al snel gaat waarderen. Hij is ontzettend moedig en slim. Door het lezen van dit boek leer je meer over de geschiedenis van de hongerwinter. Het verhaal maakt indruk en blijft je zeker bij. Achterin het boek vind je informatie en foto's van die tijd. Het is een boek wat goed voorgelezen kan worden in de bovenbouw.

Quote: Doorzetten en gaan, mannen!

Waterwerelden

Auteur: Alexander Kaufman
Illustraties: Mariana Rodrigues
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 2021
Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 70
Genre: informatieboek
ISBN: 9789047713227

Inhoud:

Dit prachtig geïllustreerde boek laat ons kennismaken met verbijsterend mooie koraalriffen, rivierlandschappen van de Amazone, kelpwouden en een veelvoud aan onverwachte omgevingen zoals wadden, riviermondingen, drasgebieden en de mangroven. Dit alles wordt sterker bedreigd dan ooit. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat mensen zich gaan bekommeren om iets wat ze zelden zien?
Het boek begint met het uitleggen van de begrippen die horen bij het woord water. Zoutgehalte, dichtheid, lichtinval, stromingen, druk, golven, zuurgraad, getijde en zuurstofconcentratie.
Daarna neemt de schrijver je mee naar 15 verschillende watergebieden. Eerst wordt er uitgelegd waar je je bevind en welke problemen er in dit gebied zijn en daarna zie je welke dieren er in dit gebied leven en krijg je beknopte informatie per dier.

Mijn mening:
De illustraties zijn prachtig getekend. Ieder gebied heeft zijn eigen bijzonderheden. Grote platen waar je veel op kunt ontdekken. Het is wel handig om er wereldkaart bij te houden zodat je weet waar je je bevindt. Mooi dat de illustraties als uitgangspunt zijn genomen en de tekst minder opvalt. Het uitgangspunt van de schrijver komt in ieder hoofdstuk naar voren: Ontdek de magie van de waterwerelden en help mee om ons gedrag te veranderen voordat het te laat is.
Dit boek verdient zeker een plekje in de boekenkast!

Robin de roodborst

Auteur: Dan Ojari en Mikey Please
Illustraties: Briony May Smith
Uitgeverij: Lemniscaat

Jaar van uitgave: 2021

Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 24
Genre: prentenboek
ISBN: 9789047714002

Inhoud:

Kleine muisjes vinden een ei dat uitkomt. In het ei zit Robin de roodborst. De muisjes nemen het roodborstje mee naar hun hol. Ze hebben honger en gaan op zoek naar kruimels in het Mjensenhuis. Maar Robin komt erachter dat ze anders is dan de muizen. Ze kan niet vliegen en maakt herrie. Hier wordt de kat wakker waardoor Robin moet vluchten. Robin botst tegen Ekster aan. Ze vluchten samen naar de oude boom. Robin vertelt dat hij op zoek was naar kruimels. Mjensen hebben zoveel kruimels. Ekster legt uit dat dit door Krestmis komt. Mjensen zetten een gouden ster op een stekelboom, doen een wens en krijgen de volgende dag alles wat ze hebben gewenst. Robin krijgt een goed idee. Hij gaat de gouden ster snaaien en Ekster helpt hem met vliegen. De muisjes zijn op zoek naar Robin. Ze volgen een ster. Zullen ze Robin vinden en lukt het ze om uiteindelijk kruimels te bemachtigen?  

Het is een boek over vriendschap, angst, wensen, anders zijn en kracht. Een mooi prentenboek om in de kersttijd voor te lezen.

Lessuggesties voor dit boek: www.lemniscaat.nl/files/ls9789047714002.pdf

De Gruffalo en zijn vrienden adventskalender

Auteur: Julia Donaldson
Illustrator: Axel Scheffler
Uitgeverij: Lemniscaat

Jaar van uitgave: 2021

Kaft: hardcover
Aantal boekjes: 24
Genre: voorleesboek/tekenboek/doeboek/liedjesboek
Leeftijd: 3+
ISBN: 9789047713715

Inhoud:
Deze adventskalender bevat 24 miniboekjes om af te tellen tot kerst. Iedere dag is het weer een verrassing welk boekje er tevoorschijn komt. De boekjes hebben een wikkel om het boekje:

Er zijn meerdere soorten miniboekjes:
- leesboekjes
- versjesbundel
- kleurboekjes
- tekenboekjes
- doeboekjes
- liedjesboekjes
De boekjes zijn afgeleid van de boeken van Julia Donaldson zoals de Gruffalo, de rommelige reus, de haas en de schildpad, de slak en de walvis, stap maar op mijn bezemsteel.
De maat van de boekjes zijn 12cmx 9,5 cm. De boekjes zijn niet kerst-gerelateerd en kun je het hele jaar gebruiken.

In de maand december is iedere dag een feestje met de Gruffalo en zijn vrienden!


Auteur: Mark Janssen
Uitgeverij: Lemniscaat

Jaar van uitgave: 2021

Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 24
Genre: prentenboek
Leeftijd: alle
ISBN: 9789047712213

Inhoud:

Dit twee meter brede kijk- en zoekboek staat bordevol weetjes over de zeven continenten. Als je het boek openklapt zie je op de voorkant een lange plaat van de zeven werelddelen en op de achterkant vind je allemaal weetjes over landen, volkeren en speciale plekken. Je kunt echt uren kijken naar de tekeningen en zal iedere keer weer nieuwe dingen tegenkomen. Er komen veel verschillende cijfers in dit boek naar voren. Van graden tot meters, hoeveelheden en jaren. En alle zoekopdrachten zorgen ervoor dat je ook de kleine details gaat bekijken.

Eigenlijk is dit een boek voor alle leeftijden!


Auteur: Georgina Taylor

Uitgeverij: Lemniscaat

Jaar van uitgave: 2021
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 61
Genre: prentenboek
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789047712718

In het boek 'Voor elkaar gemaakt' kom je er achter hoe ingenieus de wereld in elkaar steekt.

Inhoud:

Samenwerken kan het verschil tussen leven en dood betekenen. In dit boek wordt er uitgelegd wat symbiose is. Bij symbiose zijn twee of meer verschillende organismen volledig op elkaar afgestemd. Over de hele wereld vinden we bijzondere banden die terugkomen in dit mooie boek. De monarchvlinders hebben een relatie met de zijdepant, de wolf en de raven, damherten en eksters, enz.

Het boek is opgedeeld in vier hoofdstukken: In het bos, onder de golven, op de vlakten, tussen de bladeren. De illustraties zijn prachtig. Per bladzijde vind je een kleine hoeveelheid tekst van bijzondere dieren/planten. De uitleg is prima te volgen. Het zijn mooie teksten om te gebruiken bij een Close Reading les.

Auteur: Marieke ten Berge & Jesse Goosens

Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 2021
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 80
Genre: Informatieboek
Leeftijd: 10+
ISBN: 9789047712039


Het boek Noord zorgt ervoor dat je zelf op vakantie wil naar het Noorden!

Inhoud:

De illustrator van dit boek heeft een passie voor het hoge Noorden. In dit boek worden er bijzondere dieren omschreven die daar leven. In ieder hoofdstuk komt het dier aan het woord en vertelt hoe het leeft, welke vijanden het heeft, hoe het zich voortplant, wat het eet, hoe zijn dag eruit ziet, hoe oud het wordt. De illustraties zijn een mooie aanvulling op de informatie.  

Welke dieren er aan bod komen: Rendier, Jan-van-gent, Groenlandse walvis, Ringelrob, Hermelijn, Noordse stern, Gewone vliegende eekhoorn, Otter, Poolwolf, Noordelijke butskop, Alpensneeuwhoen, Eland, Alk, Euratische lynx, Drieteenmeeuw, IJsbeer, Kuifpapegaaiduiker, Narwal, Veelvraat, Poolhaas, Orka, Kleine alk, Sneeuwuil, Muskusos, Bultrug, Zeearend, Spitsbergrendier, Koningseider, Kuifalk, Poolvos, Papegaaiduiker, Walrus, Witte dolfijn, Zeeotter, Potvis.

In het boek wordt er ook benadrukt hoe belangrijk het is om de natuur te beschermen. Ga eens naar de site van Marieke ten Berge als je interesse in de platen hebt.

Je herkent me vast van Harry Potter. Maar ik heet geen Hedwig en ik bezorg ook geen post. Hedwig in de film werd ook helemaal niet door vrouwtjes gespeeld, maar door mannetjes. Ik ben wel een vrouwtje, dat kun je zien aan mijn grijs-zwarte vlekken.