Auteur: Rik Delhem

Uitgeverij: Lannoo

Jaar van uitgave: 2022

Aantal pagina's: 80

Genre: natuurboek

Thema's: natuur, dieren, fotografie

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 8+


Inhoud:
De maker van dit boek is macrofotograaf en entomoloog en neemt ons mee in wereld van de insecten. Insecten zijn over het algemeen te klein om de details te zien. In dit boek kun je alle insecten van héél dichtbij bekijken. Alle bladzijden zijn zwart waardoor de insecten van de bladzijden knallen. Je ziet op iedere bladzijde een silhouet van het insect op ware grootte met de Latijnse naam. Op de linker bladzijde wordt er onderin de Nederlandse naam benoemd met een omschrijving van het insect, weetjes en verschillende soorten.

Mijn mening:
Je kijkt je ogen uit in dit boek. Het is kunst. Helemaal als je weet dat de maker per foto zo'n acht uur nodig heeft om een insect op de foto te krijgen. Dit boek kun je open in je huiskamer/klas/bibliotheek zetten. Kinderen zullen er als een magneet naar toe worden getrokken.

Wil je een kijkje in het boek nemen: https://www.lannoo.be/nl/een-boek-vol-insecten

Mijn beoordeling:

Oorspronkelijke titel: The Extraordinary World of Birds

Auteur: David Lindo en  Claire McElfatrick

Uitgeverij: Lannoo

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal pagina's: 80

Genre: informatieboek

Thema's: vogels, natuur, wereld

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 8+

Inhoud:
Vogels vind je over de hele wereld. In dit boek word je meegenomen in de fascinerende wereld van de vogels.
Het boek heeft 5 hoofdstukken:
1. Wat is een vogel?
2. Vogelfamilies
3. Gedrag van vogels
4. Waar leven vogels?
5. Vogels en ik
Ieder hoofdstuk is opgedeeld in paragrafen. Per bladzijde zie je veel illustraties en foto's van vogels. De belangrijkste woorden zijn dikgedrukt. Je krijgt enorm veel te weten over allerlei vogels. Wist je dat sommige zeevogels zeezout zweten uit hun neusgaten? Of dat een zangvogel met één long kunnen ademen zodat ze langer kunnen zingen? In het hoofdstuk Vogels en ik benadrukt de schrijver nog maar eens dat veel vogels bijna zijn uitgestorven door het verlies van habitat, klimaatverandering, handel in wilde vogels en overbejaging.


Mijn mening:
De kleurrijke bladzijden van dit boek zijn een feestje om te mogen bekijken. Door de dikgedrukte woorden ga je vanzelf de tekst eromheen lezen. Het is een veelzijdig boek met een gestructureerde opbouw qua hoofdstukken. De stukjes tekst zijn qua lengte precies goed om de aandacht bij het boek te houden. Als je van de natuur en vogels houdt is dit boek zeker een aanrader!

Beoordeling:

Auteur: Kathleen van Royen & Fran Vanseveren

Illustraties: Katinka VanderSande

Uitgeverij: Lannoo

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal pagina's: 68

Genre: informatieboek

Thema's: sociale media, mediawijsheid

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 9+

Inhoud:
In dit boek lees je over sociale media. Het boek is opgebouwd uit 5 delen.
1. Wat is zo ongelooflijk leuk aan sociale media?
2. Wat weten sociale media allemaal over ons?
3. Hoe word je wereldberoemd op internet?
4. Hebben sociale meida ook een mindere kant?
5. Wat is nep en wat is echt?
Ieder deel heeft 5 vragen die beantwoord worden. Tijdens het lezen vind je steeds roze praatwolkjes met weetjes. In sommige hoofdstukken krijg je ook tips of checks. Na ieder deel krijg je een test over de informatie van de vijf hoofdstukjes. De antwoorden staan onderaan de bladzijde. Op iedere bladzijde staan illustraties die te maken hebben met de informatie uit de tekst. Er worden veel termen uitgelegd. Bijvoorbeeld: sharenting, phubbing, fomo, cookies, enz.

Mijn mening:

Het boek geeft veel goede informatie met een fijne toon. Niet belerend maar adviserend! Tijdens het lezen ga je vanzelf nadenken over het eigen gebruik. Dit boek is niet alleen geschikt voor kinderen maar ook voor volwassenen. Doordat ieder hoofdstuk met een vraag begint wil je de vraag eigenlijk direct beantwoorden. Na het lezen van het hoofdstuk kan je mening zomaar veranderd zijn. Het maakt je bewust hoe je met sociale media om moet gaan.
Een boek dat zeker een aanrader is om samen met je kind te lezen!
Dit boek is ook goed in te zetten op scholen. Kopieer eens een hoofstuk en ga eens samen in gesprek met je klas. Laat de quiz ook invullen. Dan heb je meteen een begrijpend leesles te pakken op een zeer effectieve manier.

Beoordeling:

Auteur: Tjibbe Veldkamp

Illustraties: Kees de Boer

Uitgeverij: Lannoo

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal pagina's: 44

Genre: leesboek

Thema's: goochelen

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 5+

AVI-niveau: E3/M4

Inhoud:
In dit deel is Boef een goochelaar en heet hij Boefini. Boef zit in de gevangenis en heeft een goochelstok. Zijn beste truc is de wisseltruc. Door de onhandigheid van Agent wisselt hij de sleutel van de gevangenis om met een banaan. Zo komt hij vrij. Agent kan hem makkelijk volgen omdat Boefini een spoor achterlaat tijdens zijn wisseltrucs. Hij wisselt een skater met een oude man en een ijsje met een hoed en een hond met zijn baasje. Zal Agent Boefini kunnen vangen?

'Agent rent naar buiten.

Boef doet vaak stout.

En nu is hij ook nog goochelaar.

Dat gaat nooit goed.

Boef moet de cel weer in!

Agent ziet hem niet.

Maar Boef wás hier wel.

Hij goochelde.'

Mijn mening:
Als je het lezen al goed onder de knie hebt is dit een ontzettend grappig boek om te lezen. Per bladzijde staat er voldoende tekst. De illustraties zijn vrolijk en echt een meerwaarde tijdens het lezen. Na het lezen is het leuk om alle illustraties nog een keer te bekijken. Je komt dan nog heel veel grapjes tegen.

Beoordeling:

Tekst: Theo Compernolle

Illustraties: Caroline De Cock

Uitgeverij: Lannoo

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal pagina's: 295

Genre: pedagogisch boek

Thema's: schermverslaving, digitale media, sociale media,

Kaft: Softcover


Inhoud:
Kinderen die geen schermslaven zijn met een inefficiënt brokkelbrein, maar kinderen die de technologieën digivrij gebruiken om gefocust te leren, te consumeren en zich te amuseren. Dat is het uitgangspunt, ouders en leraren kunnen onze kinderen en pubers leren hoe ze op een gezonde manier met digitale media kunnen omgaan in hun eigen voordeel en er zelf nog een graantje van meepikken met betrekking tot hun eigen gedrag met het schermgebruik. Theo Compernolle wil met dit boek de opzet geven hoe wij als ouders en / of leerkrachten het brein van onze kinderen kunnen ontketenen. Hiervoor heeft hij het boek opgebouwd in vijf delen.
In het eerste deel legt hij de voor- en nadelen van het altijd verbonden kunnen zijn. Om direct hierna in het tweede deel uit te leggen hoe men de nadelen kan bijsturen.
Deel drie en vier gaan over de werking van het brein in het algemeen en specifiek bij de adolescent. Als laatste neem Compernolle ons mee naar de maatschappelijke oorzaken en gevolgen van ons verkeerde schermgebruik.
De achterflap is ook duidelijk, dit boek biedt een helder en onderbouwd antwoord op vragen zoals: 'Is het aantal uren dat je kind met een schermpje bezig is wel normaal? Hindert gamen en gebruik van sociale media het leervermogen van je kind? En hoe kun je je kinderen tegen overmatig gebruik van digitale media beschermen?'

Theo Compernolle beschrijft niet alleen wat de beste aanpak is, hij legt ook uit waarom. Als mensen begrijpen hoe ze het brein van hun kinderen kunnen bevrijden, zullen ze veel beter hun eigen creatieve oplossingen kunnen bedenken.

Mijn mening:

Het is een boek dat op een duidelijke manier uitlegt en makkelijk wegleest. Theo Compernolle wist mij zo te boeien dat ik het boek niet weg kon leggen. Je stelt jezelf tijdens het lezen al vragen over jouw eigen schermgebruik. De tips zijn ook zeker zelf toe te passen, dus niet alleen voor de kinderen, maar zeker ook voor de volwassen lezer.  
Een aanrader voor iedere opvoeder en leerkracht.

Tekst: Emily Dodd

Uitgeverij: Lannoo

Nederlandse uitgave: 2018

Aantal pagina's: 144

Genre: informatieboek

Thema's: wetenschap, natuur, techniek

Kaft: hardcover

Inhoud:

De encyclopedie heeft 6 hoofdthema's:

De levende wereld
Het menselijk lichaam
De materiële wereld
Energie
Krachten en beweging
Onze planeet

Binnen het thema worden er vragen gesteld. Iedere vraag wordt beantwoord op twee bladzijden. Na het lezen van de vraag krijg je informatie en word je op de proef gesteld door een korte quiz, waar/niet waar, fotoquiz. De foto's en illustraties zijn een mooie aanvulling bij de uitleg.

Achterin het boek vind je alle antwoorden op de quizvragen met een uitleg. Na deze bladzijde krijg je ook nog een vriendenquiz, een woordenlijst en een register.

Een prachtig boek die in iedere bibliotheek en school te vinden moet zijn!

Tekst en illustraties: Sassafras De Bruyn

Uitgeverij: Lannoo

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal pagina's: 309

Genre: verhalenboek

Thema's: volksverhalen, mythen

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 10+

Inhoud:
Dit boek is verdeeld in vier hoofdstukken. De elementen: water, aarde, lucht en vuur. Op de eerste bladzijde zie je een getekende wereldkaart met lijnen en nummers. Onder de kaart zie de nummers met de titels van verschillende volksverhalen van over de hele wereld. Ieder hoofdstuk bestaat uit ongeveer 8 verhalen. De schrijver vertelt in het voorwoord dat je door de verhalen een idee krijgt van hoe mensen ergens op de wereld vroeger dachten of de dingen beleefden. Het zijn verhalen die je leren elkaar en de wereld beter te begrijpen. Hij nodigt je ook uit om de verhalen ook weer door te vertellen. Zowel de tekst als de tekeningen zijn in het blauw. Iedere bladzijde is voorzien van tekeningen. Bij veel verhalen krijg je informatie over het land waar het verhaal vandaan komt of een uitleg over de personage.

Mijn mening:
Een prachtig boek met onbekende volksverhalen met steeds belangrijke boodschappen. Alle verhalen zetten je aan het denken. Het zijn rijke teksten en mooie tekeningen die ieder verhaal kracht bijzet. Een geweldig boek om voor te lezen in de groepen 7 en 8. De titel van het boek geeft het al heel mooi aan. Al zolang er mensen bestaan lopen we allemaal tegen dezelfde problemen aan en we hebben elkaar allemaal nodig. Waar geloofden mensen vroeger in? Hoe is de aarde ontstaan? In dit boek lees je dat er allemaal verschillende theorieën zijn. Ieder cultuur heeft weer andere verhalen. Dat maakt dit boek ook zo bijzonder.
Het boek is zeer geschikt om verhalen voor Close Reading uit te halen. Het boek hoort thuis op de boekenplank van een leerkracht.

Beoordeling:

Auteur: Rachel Ignotofsky

Uitgeverij: Lannoo

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal pagina's: 48

Genre: informatieboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: Voor natuuronderzoekers vanaf 6 jaar

Inhoud:
Bloemen bloeien overal. Maar hoe groeit een bloem eigenlijk? Dat wordt met duidelijke illustraties aan je uitgelegd. Wat zit er binnen in een bloem? Van een zaadje, stengel, wortel, blad, knoppen, stuifmeel, meeldraden, tot fotosynthese en bestuiving. Alles wordt benoemd.

Mijn mening:
Dit boek is uitermate geschikt om in een kleine kring te bespreken. Omdat de illustraties zo groot per bladzijde worden getoond kan iedereen het goed zien. De uitleg is zeer kort en krachtig waardoor de aandacht echt naar de illustraties gaan. Er wordt na alle uitleg nog een korte samenvatting gegeven. Deze twee bladzijden kun je tentoonstellen op een boekenstandaard na het bespreken in de kring. Laat je leerlingen daarna het elkaar eens uitleggen met deze twee bladzijden.
Je kunt dit boek ook zeker in de bovenbouw gebruiken. Laat ze maar een korte samenvatting van het boek maken.

Beoordeling:

Auteur: Mathilda Masters

Illustrator: Louize Perdieus

Uitgeverij: Lannoo

Nederlandse uitgave: 2022 (Derde druk)

Aantal bladzijden: 293

Genre: geschiedenisboek

Kaft: Softcover

Leeftijd: 9+


Inhoud:
In dit boek vind je in chronologische volgorde enorm veel feiten van de geschiedenis. Het is onderverdeeld in 6 grote tijdperken:
1. Het ontstaan van de aarde
2. De Prehistorie
3. De Oudheid
4. De Middeleeuwen
5. De Nieuwe Tijd
6. De Nieuwste Tijd

In ieder tijdperk is er weer een onderverdeling gemaakt. Ieder weetje start met een nummer en een pakkende titel. De feitjes zijn divers en gaan niet alleen maar over de westerse cultuur waardoor dit het wereldbeeld van een kind enorm kan vergroten. De illustraties zijn per weetje een mooie aanvulling op het verhaal.
Je krijgt ook extra weetjes te lezen. Wist je bijvoorbeeld dat Shakespeare maar liefst 1700 woorden verzon die werden tiegevoegd aan de Engelse taal?

Mijn mening:
Als je van geschiedenis houdt is dit zeker een aanrader! Je raakt niet uitgelezen en gaat de geschiedenis beter begrijpen. De teksten zijn kort en krachtig waardoor je geboeid blijft. De titels van ieder weetje zijn vaak grappig en nodigen uit om de tekst te gaan lezen.
Het boek is echt geschikt voor in de klas. Kan ook goed ingezet worden tijdens Close Reading.

Beoordeling:

Auteur: Tom Schamp

Illustrator: Tom Schamp

Uitgeverij: Lannoo

Jaar van uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 46

Genre: Informatieboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 6+

Inhoud:
In dit boek vol illustraties word je meegenomen door de geschiedenis van de voertuigen. Het start bij de oudheid en de uitvinding van het wiel en eindigt bij de voertuigen in de toekomst. Op iedere bladzijde vind je Otto en Bruto. Zij leiden je door de geschiedenis heen met leuke weetjes en grapjes. De hoofdstukken die voorbij komen zijn:
- Oudheid
- Middeleeuwen
- Koetsen
- Onder stoom
- Fietsen
- Auto's
- Fietsen
- Woodies
- Gezinswagens
- Wegenwerken
- Hulpdiensten
- Racewagens
- Racefietsen
- Bestelwagens
- Bussen
- Taxi's
- Limousines
- Toekomst
Dit boek is ook een zoekboek. Op iedere bladzijde vind je Otto, Brutus, Merel, Potlood, Bic, Merol en De-geheel-ter-zijderupsen.

Mijn mening:
Als je de eerste keer het boek opent denk je: "Wat druk!" Maar als je langer op een bladzijde blijft hangen zie je zoveel meer. Op de bladzijde van bijvoorbeeld de fiets kom je zoveel woorden tegen die met de fiets te maken hebben. Van een zadel tot een fietsenmaker, je leert zelfs een band plakken. Wist je dat de fiets een grote rol in de strijd voor gelijke rechten van man en vrouw?
Het is niet alleen een informatieboek maar ook een opzoekboek. Dat maakt het boek nog leuker!

Tip voor leerkrachten: Kopieer een bladzijde en laat leerlingen in tweetallen op zoektocht gaan. Samen de woorden bespreken. Wat betekent het plaatje bij de tekst? Eigenlijk is dit boek geschikt voor alle leeftijden.


Auteur: Raoul Deleo

Samengesteld en ingeleid door: Noah J. Stern

Illustraties: Raoul Deleo

Uitgeverij: Lannoo

Jaar van uitgave: 2021

Aantal bladzijden: 80

Genre: natuur- en geschiedenisboek

Kaft: hardcover

Leeftijd: 12+


Inhoud:
Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo ontdekt een onbekend continent en maakt tijdens zijn drie expedities vele aantekeningen en tekeningen. Hij vraagt aan Noah J. Stern om mee te werken aan het boek Terra Ultima. Hoe Deleo het continent op het spoor was gekomen en had gevonden. De prenten en dagboeken gaan ons alles vertellen. Hiervoor heeft Deleo drie expedities omschreven en getekend. Je wordt meegenomen in zijn dagboek en krijgt prachtige illustraties te zien van de dieren die hij ontmoet. Twee dieren die samen tot een dier zijn gesmolten. Bijvoorbeeld de Zeepadkwal of de Dekschildgaai.


De eerste expeditie gaat hij langs de kustgebieden. De tweede langs droge gebieden en de derde langs de tropen. Tijdens de expedities omschrijft hij de natuur en al zijn fantasieën.

'Wat je niet verwacht, neem je ook niet waar. Zou dat ook voor dieren gelden?'

'Daar aan de voet van de gletser besefte ik opeens dat ik me geen buitenstaander meer voel. Ik ben deel geworden van Terra Ultima en zij van mij. Ik ben aangekomen.'

Mijn mening:
Dit boek maakte mij nieuwsgierig. Ik heb eerst alle platen bestudeerd en ben daarna gaan lezen. Hierdoor werden de illustraties nog mooier dan ze al waren. Je zwijmelt je in dat mooie stukje natuur en gaat er bijna in geloven dat dit echt bestaat! Stern vertelt in zijn nawoord dat hij erachter is gekomen dat het archief van Deleo niet compleet is. In het dagboek staat:
'Dit verhaal zegt meer over de mens. Die raakt van de wijs als hij geen grip op de natuur heeft en haar niet kan beheersen.'
'Eerst eens kijken hoe mensen daarop reageren, voordat ik het continent in zijn volle omvang en rijkdom onthul.'

Deleo laat ons ervaren hoe wonderschoon de natuur is en we beter moeten kijken.
Zal er nog een deel na dit prachtige boek komen? Ik hoop het!

Auteur: Pieter Gaudesaboos

Uitgeverij: Lannoo

Jaar van uitgave: 2021

Aantal bladzijden: 80

Genre: prentenboek

Leeftijd: 3+

Inhoud:
Pinguïn legt een lange weg af om Beer te vertellen dat hij verliefd is. Maar Beer is verbaasd. Ze zijn allebei zo anders en Beer kent geen liefde. Pinguïn besluit om een tijdje bij Beer te blijven en te ontdekken of de storm bij hem gaat liggen of Beers tenen gaan tintelen. Ze trekken er samen op uit en maken een hoop plezier. Tot Pinguïn vindt dat hij lang genoeg heeft gewacht. Hij vertrekt en laat Beer achter. En dan pas komt Beer erachter wat hij voor Pinguïn voelt.

Mijn mening:
Wat een prachtig boek vol liefde! Mooie illustraties die je de liefde nog meer laat voelen! Is pinguïn een jongen of een meisje? En Beer? Het maakt niet uit. Dat maakt het verhaal nog krachtiger! Dit boek krijgt een dikke 10!

'Liefde voel je vanbinnen, als een storm die door je lijf raast. Je buik lijkt wel zeeziek en je tenen gaan ervan tintelen.'

Tekst: Sylvia Vanden Heede

Illustraties: Thé Tjong-Khing

Uitgeverij: Lannoo

Jaar van uitgave in Nederland: 2022

Aantal bladzijden: 250

Genre: Dierenverhalen

Leeftijd: 6+

www.de-leukste-kinderboeken.com/

www.lannoo.be/nl/vosenhaas-1

Inhoud:
Dit boek is zeer geschikt voor de kinderen uit groep 3. Er staan 9 verhalen in.
AVI START tot M3: 3 verhalen (Ik lees als Uil)
AVI M3 tot E3: 3 verhalen (Ik lees als Vos)
AVI E3 tot M4: 3 verhalen (Ik lees als Haas)
De verhalen staan ook in deze volgorde in het boek. Vos, Uil en Haas beleven allerlei avonturen. Vos houdt van eten, Haas is slim, en Uil lijkt ook wel slim, maar vindt het lezen en schrijven wel lastig. In ieder verhaal komt er een probleem naar voren. Uil is bang voor de wind, Uil maakt kunst, Uil en Vos gaan koken, Haas is aan het dagdromen, Haas wil gaatjes in haar horen.

Mijn mening:
De boeken van Vos en Haas hebben een rustige uitstraling. Iedere bladzijde heeft een illustratie. De illustraties hebben ook rustige kleuren en leiden niet af tijdens het lezen. Ieder kind zal zich vergelijken met Vos, Haas of Uil. Hierdoor gaan de verhalen nog meer leven. Het is voor ieder kind leuk om alle verhalen te mogen en kunnen lezen. Dit boek zal zeker gepromoot worden in groep 3!


Auteur: Cloas Gutman

Illustraties: Marc Boutavant

Vertaling: Sylvia Vanden Heede

Uitgeverij: Lannoo

Jaar van uitgave in Nederland: 2022

Aantal bladzijden: 91

Genre: Dierenverhaal

Leeftijd: 6+

www.lannoo.com
www.de-leukste-kinderboeken.com

Inhoud:
Het meisje Draadje doorzoekt een vuilnisbak van Stinkhond en Plattekat. Ze is op zoek naar een stukje brood voor haar roze olifant. Dombi de olifant is door haar vader aangenomen om het publiek te lokken naar circus Miracoli. Maar het werkt niet. Een stukje verderop staat circus Carbonara waar het heel druk is. Stinkhond heeft medelijden met Draadje en gaat haar helpen. Zal dit lukken?

Mijn mening:
De boeken van Stinkhond zijn erg geliefd onder de kinderen. In dit deel word je meegenomen in de wereld van het circus. De illustraties maken het boek erg aantrekkelijk. Het is niet echt voorspelbaar waardoor je blijft lezen. Stinkhond maakt soms vreemde keuzes die de kinderen grappig vinden. Het is een grappig boek voor kinderen die in groep 4 en 5 zitten.


Oorspronkelijke titel: Twitch

Auteur: M.G. Leonard

Illustrator: Paddy Donnely

Vertaling: Maria Postema

Uitgeverij: Lannoo

Jaar van uitgave in Nederland: 2022

Aantal bladzijden: 295

Genre: Spanning en avontuur

Leeftijd: 9+

Inhoud:
In het natuurreservaat Avesbos is een overvaller gespot. Hij wordt door de politie gezocht. Twitch heeft het allemaal gezien vanuit zijn geheime hut. Twitch houdt van de natuur en is een vogelspotter. Hij heeft thuis duiven waarmee hij traint. Het is zomervakantie en Twitch is blij dat hij even niet naar school hoeft. Hij wordt door zijn klasgenoten behoorlijk gepest. In het Avesbos ontmoet hij Billy, een wat oudere man die op zoek is naar een plekje waar hij met zijn busje kan staan. Wie is die Billy?Twitch spot er ook de twee meisjes Tippi en Ava die op een boot met de naam IJsvogel. Wat voeren die twee meisjes in hun schild? Waar bevindt die overvaller zich? En waarom zoekt zijn klasgenoot Jack ineens toenadering en wil hij meer leren over vogels? Wie is er nog te vertrouwen?

Mijn mening:
In dit verhaal komt het vooral neer op vertrouwen. Wie is er wel en niet te vertrouwen? Andere thema's die naar voren komen zijn: pesten, milieubewust zijn, recyclen, anders zijn, je talenten gebruiken. Je wordt meegenomen in de situatie van Twitch en leest ook zijn gedachten. Zijn de keuzes en gedachten die hij maakt de juiste? Er komen veel weetjes over de natuur en vooral vogels naar voren. Een heerlijk boek om te lezen!

Quote: "Mensen zijn geen vogels. Ze zijn ingewikkeld. Ze doen domme dingen. Ze veranderen van gedachten. Ze kwetsen elkaar, maar dat wil niet zeggen dat je niet moet proberen elkaar te begrijpen."

Auteur: Elvis Peeters
Uitgeverij: Moon
Jaar van uitgave: 2021
Aantal bladzijden: 96
Genre: Prentenboek/verhalenboek
Leeftijd: 3+

Inhoud:
Het boek heeft drie voorleesverhalen:
- gaat uit wandelen
- timmert een huis
- en zijn meisje

In ieder verhaal neemt Meneer Papier een schaar en oude kranten mee. Hij knipt wat hij op dat moment nodig heeft. Als hij iets niet meer nodig heeft knipt hij daarvan wat anders. In het eerste verhaal wil hij gaan wandelen. Hij wil wandelen met een hond. Deze knipt hij uit de krant. Tijdens de wandeling knipt hij nog veel meer uit.
In het tweede verhaal timmert Meneer Papier een huis voor zijn poes, omdat de poes zijn huis vies maakt. Poes moet buiten slapen. Dat is toch wel erg stil 's nachts.
In het derde verhaal waait het erg hard. Meneer Papier vindt een foto van een meisje. Helaas waait de foto in de vijver. Meneer Papier knipt zelf een meisje. Het meisje blijft alleen niet stil zitten. Hij knipt haar voeten eraf. Het meisje is slim en begint met klauteren. Haar armen worden eraf geknipt. Zal er nog wat over blijven van het meisje?

Het boek is prachtig vormgegeven! Alle plaatjes zijn geknipt met verschillende soorten papier. De verhalen zijn simpel waardoor de nadruk echt op de plaatjes wordt gelegd. Kinderen die al iets verder met lezen zijn kunnen dit boek goed lezen.

Ontzettend smerig

Auteurs: Andy Griffiths en Terry Denton
Vertaling: Edward van de Vendel
Uitgeverij: Lannoo
Jaar van uitgave: 2021
Aantal bladzijden: 175
Genre: Leesboek
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789401473781


Inhoud:
In dit boek vind je smerige verhalen en tekeningen. Het begint met 101 heel smerige dingen. De smerige dingen zijn helaas heel herkenbaar waardoor je echt vol afgrijnzen maar ook grinnikend verder leest. Bijvoorbeeld: Mensen die hun oogleden omvouwen, zodat je het rood-witte gedeelte daaronder kunt zien of in je neus peuteren en opeten wat eruit komt.
Na deze lijst word je meegenomen in het verhaal van Andy die spruitjes moet eten. Daar maakt Andy een heel smerig hylarisch gedoe van.
Je krijgt daarna een gedicht over Andy die niet wil gaan slapen en er alles aan doet om niet naar bed te hoeven. Daarna word je meegenomen in het bakavontuur van Andy. Hij wil een taart voor zijn moeder bakken, maar er gaat van alles mis. Een keukenmachine die explodeert, de oven ontploft, enz.
Vervolgens krijg je een strip cadeau over twee bruine balletjes.
Het volgende verhaal gaat over Andy die met zijn gezin gaat kamperen in een caravan. Omdat het de hele tijd regent zijn ze op elkaar aangewezen in de kleine ruimte. Andy maakt het niet gemakkelijk voor het gezin.
In het theaterstuk voor dode vliegen in drie bedrijven komt er zoveel kots ter sprake en in het laaste verhaal krijgen Andy en Danny een stomme jongen op bezoek die een superslak wil maken.

Door de afwisseling in de verhalen en alle tekeningen zullen veel kinderen dit boek fantastisch vinden. Er is veel interactie tussen de personen waardoor het erg makkelijk leest. Als je de boeken van de Waanzinnige boomhut hebt gelezen herken je de hoofdpersonen en de kleine tekeningetjes.

Als je fan bent van de boeken van de Waanzinnige Boomhut dan zul je dit smerige boek zeker waarderen!

ZigZag de wereld rond

Auteurs: Makii
Illustraties: Makii
Uitgeverij: Lannoo
Jaar van uitgave: 2021
Aantal bladzijden: 7
Genre: Kijk- en zoekboek
Leeftijd: 4+
ISBN: 9789401468343

Inhoud:

Dit twee meter brede kijk- en zoekboek staat bordevol weetjes over de zeven continenten. Als je het boek openklapt zie je op de voorkant een lange plaat van de zeven werelddelen en op de achterkant vind je allemaal weetjes over landen, volkeren en speciale plekken. Je kunt echt uren kijken naar de tekeningen en zal iedere keer weer nieuwe dingen tegenkomen. Er komen veel verschillende cijfers in dit boek naar voren. Van graden tot meters, hoeveelheden en jaren. En alle zoekopdrachten zorgen ervoor dat je ook de kleine details gaat bekijken.

Eigenlijk is dit een boek voor alle leeftijden!


Auteur: Lise Lambert en Hugo Matthysen
Illustrator: Mark Borgions
Uitgeverij: Lannoo

Jaar van uitgave: 2021

Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 89
Genre: verhalenboek
Leeftijd: 4+
ISBN: 9789401480710


Inhoud:


Vind je de Sinterklaastijd ook zo gezellig? In dit boek staan 10 avonturen over Sinterklaas en zijn vrienden. De pieten die een ander vervoermiddel willen regelen voor de Sint, het kompas op het schip dat niet meer werkt, koken door de schoorsteen, een overbezorgde vriendin, een vriendin die graag op het paard van Sinterklaas wil rijden, een inbreker die de verkeerde zak meeneemt, een piet die niet door de schoorsteen past, Sinterklaas die verliefd is, het mooiste speelgoed en valse Sinterklazen.
De illustraties zijn op iedere bladzijde te vinden en spreken erg aan. Fijn als je wordt voorgelezen en je lekker mee kunt kijken. De verhalen zijn net lang genoeg voor de kleine pauze in de klas. Ideaal voor de onderbouw.
In het boek vind je ook een aftelkalender.
Naar de bekende tv-reeks Dag Sinterklaas.

www.youtube.com/watch?v=0JLBLsLDjMU

Auteur: Terry Denton
Uitgeverij: Lannoo

Jaar van uitgave: 2021

Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 273
Genre: informatieboek
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789401477147


Inhoud:


In dit boek wordt echt alles wat je moet weten uitgelegd. In dit boek leer je alles over:
Het heelal
De aarde
Het leven op aarde
Het menselijk lichaam
Uitvindingen
De tijd
Op iedere bladzijde vind je vogel en paard die grapjes maken. Door alle kleine tekeningetjes begrijp alle stof veel beter. Het ondersteunt echt de meest ingewikkelde theorie. Van het zwarte gat tot zwaartekracht en van oppervlaktespanning tot koostofkringloop. Er wordt niets overgeslagen. En begrijp je het tijdens de eerste keer lezen niet.....dan lees je het boek over een half jaar nog een keer en zul je weer heel andere feitjes tegenkomen. De tijdlijn van de evolutie is echt geniaal getekend!
Heb je een vraag? Er staan heel veel antwoorden in dit boek!

www.youtube.com/watch?v=er4sG-UVfTE


Auteur: Gerda de Preter
Illustraties: Thé Tjong-Khing

Uitgeverij: Lannoo
Jaar van uitgave: 2021

Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 90
Genre: dierenboek
Leeftijd: 4+
ISBN: 9789401476836

Wat moest hij doen? Wat had opa ook alweer gezegd? Wie niet sterk is, moet slim zijn. Sterk was duidelijk niet. Slim had hij nooit geprobeerd. Dat heeft alles te maken met overleven, beweerde opa. Soms moest je doen alsof.

Inhoud:

De hele familie muis moet aan een bril. Kleine Muis heeft geen cool brilletje. Zijn vader wil geen cool brilletje voor hem maken. Op een dag speelt hij verstoppertje met zijn opa. Hij kan hem alleen niet vinden. Tijdens het zoeken komt hij Uil tegen. Uil wil hem wel helpen zoeken. Kleine Muis vertelt Uil over de Grote Tafeldans., het jaarlijkse familiefeest. Omdat Uil rammelt van de honger neemt uil Kleine Muis mee naar huis. Daar ontdekt Kleine Muis in een la allemaal kleine stukjes bril. Het lukt muis om te ontsnappen. Hij moet naar huis! Onderweg ontmoet hij hond, Arabelle de kip, Tibbe de kat, Vos en Mol. Kan hij de dieren vertrouwen? Hij vraagt opa steeds om hulp ook al is hij er niet. Komt Kleine Muis uiteindelijk thuis om iedereen te waarschuwen? Zal Mama Muis niet boos op hem worden?

Het boek is opgedeeld in 5 hoofdstukken met gedetailleerde tekeningen van Thé Tjong-Khing.

Je houdt je adem in bij het (voor) lezen van het boek. Er komen ook veel dubbelzinnigheden in het boek naar voren die naar mate je verder leest steeds duidelijk worden.

Het thema angst, vriendschap en vertrouwen vind je zeker terug in dit boek. Het boek kun je zeker voorlezen in de groepen 1 t/m 5.

Auteur: Emily Dodd

Uitgeverij: Lannoo
Jaar van uitgave: 2021
Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 143
Genre: informatieboek
Leeftijd: 8+
ISBN: 9789401476997


In WAAROM? De grote encyclopedie van je lichaam krijg je antwoord op vragen die je jezelf nog niet eens gesteld had!

Wist je dat het water in je lichaam zo zout is als zeewater?Inhoud:

De encyclopedie heeft 5 hoofdthema's:

De bouwstenen,
Stuk voor stuk,
Zo werkt het,
Gezonde gewoonten
Medische wonderen

Binnen het thema worden er vragen gesteld. Iedere vraag wordt beantwoord op twee bladzijden. Na het lezen van de vraag krijg je informatie en word je op de proef gesteld door een korte quiz, waar/niet waar, fotoquiz. De foto's en illustraties zijn een mooie aanvulling bij de uitleg.

Achterin het boek vind je alle antwoorden op de quizvragen met een uitleg. Na deze bladzijde krijg je ook nog een vriendenquiz, een woordenlijst en een register.

Een prachtig boek die in iedere bibliotheek en school te vinden moet zijn!


Auteur: Thomas Taylor

Uitgeverij: Lannoo

Jaar van uitgave: 2021
Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 354
Genre: fantasieboek
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789401476423

Inhoud:

De hoofdpersoon Herbie woont in Owee aan Zee en werkt in hotel Nautilus. In dit dorp wordt er ieder jaar de legende van de Schaduwgruw verteld door mevrouw Fossiel en dokter Thalassi. Dit jaar wordt dit verstoord door de komst van illusionist Caliastra en haar twee hulpjes Rictus en Tristo. Zij beweert dat ze de tante van Herbie is en willen op de avond van de vertelling een optreden verzorgen. Een voorstelling dat in het teken staat van schaduwen. Caliastra wil Herbie overhalen om na de voorstelling met haar mee te gaan. Daarna gebeuren er vreemde zaken in het dorp. Er verdwijnen mensen en Herbie gaat met vriendin Violet op zoek. Is Caliastra hier schuldig aan of bestaat de Schaduwgruw echt?

Het is een spannend verhaal met een goede opbouw en sprekende taal. Heel leuk om dit boek te lezen in de tijd van Haloween! Er komen niet heel veel personen voor in het boek waardoor het goed te volgen is.

Auteur: Christopher Lloyd
Uitgeverij: Lannoo

Jaar van uitgave: 2021
Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 394
Genre: informatieboek
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789401476331

De Britannica Kinderencyclopedie neemt je mee in het onderzoekend leren!

Inhoud:

De Kinderencyclopedie heeft meerdere hoofdstukken: heelal, aarde, materie, leven, mensen, oudheid en middeleeuwen, moderne tijd, vandaag en morgen. Iedere bladzijde is voorzien van prachtige platen. In ieder hoofdstuk staan er meerdere kopjes:

Dat is de vraag: Er wordt een interessante onderzoekende vraag gesteld. Op deze vraag wordt een antwoord gegeven door een onderzoeker. En het mooie is dat er niet op alle vragen een antwoord is.

Op een rij: Alle feitjes worden even op een rij gezet.

Weetje: Onder dit kopje komt een grappig interessant weetje.

Dit zegt de expert: Een belangrijke uitvinder, onderzoeker komt aan het woord.

Tijdlijn: Alle feitjes worden in een tijdlijn geplaatst.

Het is fijn om in ieder hoofdstuk dezelfde opbouw terug te zien. Na ieder hoofdstuk volgt er een quiz. Zo kun je jezelf checken of je alles hebt begrepen.

Het is een prachtige encyclopedie die in iedere school aanwezig moet zijn! Je kunt er zoveel informatie uithalen en gebruiken in zoveel lessen. Heb je een kind dat gelukkig wordt van allelei feitjes? Dan is deze encyclopedie zeker een aanrader!

Auteur: Colas Gutman & Marc Boutavant

Uitgeverij: Lannoo

Jaar van uitgave: 2021
Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 81
Genre: dierenverhaal
Leeftijd: 6+
ISBN: 9789401468145


Inhoud:

Stinkhond weet niet wanneer hij jarig is. Hij besluit om zijn verjaardag op een zondag te vieren. Maar Stinkhond is bang dat niemand op zijn verjaardag zal komen. Hij nodigt iedereen uit. Plattekat vraagt wat hij voor zijn verjaardag wilt hebben. Stinkhond wil graag zijn moeder terug. Plattekat plakt overal affiches op.

Als de grote dag is aangebroken komen er niet heel veel dieren op zijn verjaardag. Aagje Nederlaagje komt gelukkig wel en ook de populaire Felix de Fuyver is van de partij. Er gebeuren veel dingen op de verjaardag. Zal de moeder van Stinkhond op zijn verjaardag komen?

Stinkhond is een Franse boekenserie en erg populair in Frankrijk. De illustraties in het boek zijn een mooie aanvulling in het boek. De thema's in dit boek zijn best heftig. Eenzaamheid, pestgedrag, verstoten worden. Ondanks dat worden alle problemen luchtig opgepakt.

Het boekje is bedoeld voor de beginnende lezer. (AVI M4)