Auteur: Marlies Slegers

Uitgeverij: Kluitman

Jaar van uitgave: 2021

Aantal bladzijden: 106

Aantal hoofdstukken: 19

Genre: young adult

Leeftijd: 14+


Inhoud:
Je bent een meisje van 16 jaar en komt erachter dat je zwanger bent van een jongen waar je het een tijd geleden al mee hebt uitgemaakt. Ga je het houden of laat je het weghalen? En hoe gaat je omgeving hierop reageren? Het overkomt Feline. Ze wil het kindje niet, ze wilt feesten, reizen, studeren en nog veel meer. Maar haar omgeving denkt hier anders over. Wat moet ze nu doen?

Mijn mening:
Dit boek neemt je mee in het leven van een puber die in een fractie de verkeerde keuze maakt en hierdoor voor het leven getekend is. Je krijgt als lezer echt een boodschap mee. Het verhaal wordt vanuit Feline verteld en ook de emoties worden goed verwoord. Hierdoor wil je doorlezen en weten welke keuze ze uiteindelijk maakt. De afsluiting van dit verhaal verwacht je niet waardoor je na het dichtklappen even blijft zitten en nadenkt over de keuze die je zelf zou maken. Dit boek moet zeker worden aangeraden op het VO.

Ik wil uitgeverij Kluitman bedanken voor dit recensie-exemplaar.

Horrorland: Ik zal je vinden

Auteur: Daka Hermon
Uitgeverij: Kluitman
Jaar van uitgave: 2021
Aantal bladzijden: 329
Genre: Griezelverhaal
Leeftijd: 10+
ISBN: 9789020623833Inhoud:
Een, twee, drie, vier. Winnen wil hij, dus is hij hier.
Vijf, zes, zeven, acht. Duister en angst is wat je wacht.
Vierhonderd is het speciale getal, dat hem uiteindelijk bevrijden zal.
Justin woont samen met zijn zus in een dorp. Zijn beste vriend Zee is een jaar geleden zomaar verdwenen en een week daarna overlijdt de moeder van Justin. Na een jaar keert Zee weer terug, maar hij gedraagt zich heel anders. Zijn vrienden Justin, Nia en Lyric worden uitgenodigd bij Zee thuis. Er komen meer vrienden, maar Zee is nog in zijn kamer. Ze besluiten het spelletje verstoppertje te spelen en spreken de volgende regels af:
Als ik tik, ben je af.
Je mag niet de plek van iemand anders verraden.
Je mag niet ergens naar binnen of in een auto verstoppen.
Alleen in de achtertuin.
Je mag een ander niet hinderen bij de buut.
Niet vechten.
Eerste bij de buut is vrij.
En we moeten het potje afmaken.
Zodra het spelletje is begonnen komt Zee naar buiten en dan loopt het mis. Shae houdt zich niet aan de spelregels en Zee wordt zo woest dat iedereen op vlucht slaat. Al vrij snel komt er in het nieuws dat Shae vermist is en na een dag verdwijnt ook Carla. De broer van Carla, Quincy vertelt dat ze een rare plek op haar pols kreeg. Dit krijgen alle kinderen die mee hebben gedaan met verstoppertje. Zodra het spiraal op je pols verschijnt verdwijn je naar een andere wereld. Een wereld waarbij je steeds opgejaagd wordt door je eigen angsten. In die wereld zitten 399 kinderen. Ze hebben allemaal verstoppertje gespeeld en zich niet aan de regels gehouden. De zoeker heeft ze in zijn macht. Hoe komen ze uit deze wereld?

Mijn mening:
Het is een ontzettend spannend boek. Ieder hoofdstuk begint met een grijze bladzijde. Er zijn 33 hoofdstukken. Er zitten meerdere onderwerpen in dit boek: vriendschap, samenwerken, angsten overwinnen, vertrouwen. Kinderen die van griezelverhalen houden zullen dit boek verslinden!


Auteur: Stine Jensen
Illustrator: Georgien Overwater
Uitgeverij: Kluitman

Jaar van uitgave: 2021

Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 77
Genre: informatieboek
Leeftijd: 10+
ISBN: 9789020622768

Inhoud:

In dit boek ga je raadsels, geheimen en vraagstukken oplossen uit de filosofie. In elk hoofdstuk krijg je een 'zaak' voorgeschoteld en ga je vraagstukken oplossen. De volgende filosofen worden besproken:
- Socrates
- Achilles
- Rousseau
- Wollstonecraft
- Bentham
- Kant
- Nietzsche
- Popper en Wittgenstein
- Foot
- Beauvoir
- Singer
- Butler
De filosofie wordt op een hedendaagse manier uitgelegd. In ieder hoofdstuk wordt er eerst een stukje biografie van de filosoof verteld. Vervolgens krijg je een Filotective met een vraag en vier scenario's en moet je als lezer op zoek naar het antwoord. Er staat bij de Filotective ook op welke bladzijde je het antwoord kunt vinden.
Het boek is echt van deze tijd. In het hoofdstuk Foot en het trolleyprobleem wordt zelfs een voorbeeld rondom Corona besproken:
'Was het wel een goed idee om een hele samenleving stil te leggen om het leven van deze 'dikke mannen' te redden? Maar wat nu als jouw op net die dikke man is....'
Het boek wordt echt naar de lezer geschreven. Je krijgt steeds dillema's te lezen en gaat daardoor nadenken over jouw keuzes. Er staan veel grappige illustraties in ieder hoofdstuk die ervoor zorgen dat de dillema's duidelijker worden. Heerlijk om je te laten meenemen in al die filosofische raadsels en denkwijzen van vele filosofen!