Oorspronkelijke titel: A Sprinkle of Sorcery

Auteur: Michelle Harrison

Illustraties: Marieke Nelissen

Uitgeverij: Gottmer

Jaar van uitgave in Nederland: 2022

Aantal pagina's: 384

Genre: fantasie

Thema's: vertrouwen, familie, avontuur,

Kaft: softcover

ISBN: 9789025776664

Leeftijd: 10+

Inhoud:
Het onzichtbare eiland is het tweede deel van Michelle Harrison en start met een sprookje. Dit sprookje komt gedurende het boek meerdere malen terug. Het sprookje is bekend bij de drie zussen die de hoofdrol spelen in dit verhaal. Betty, Flis en Charlie. Ze wonen samen met hun vader en oma boven de pub. Ze hebben de pub te koop aangeboden omdat de locatie het probleem is. Kraaiensteen ligt in een kil en mistig moeras in de buurt van een grote gevangenis. Het eiland ligt naast drie andere eilanden. Op het eiland Berouw zitten veel gevaarlijke gevangenen en op het eiland Schrei worden de overleden inwoners van Kraaiensteen begraven. Het laatste eiland Kwel en is het enige eiland waar je als banneling naartoe wordt gestuurd .
Op een avond wordt er een bel geluid op het eiland. Het signaal dat er iemand is ontsnapt uit de gevangenis. Als Charlie de tuin ingaat om een vogel te begraven komt ze oog in oog te staan met het meisje Lena. Lena is ontsnapt van het eiland Kwel en wordt gezocht. Ze moet haar vader redden. Al snel zijn de cipiers haar op het spoor. Ze verstoppen haar door gebruik te maken van de poppen die mensen en dieren onzichtbaar kunnen maken. De cipiers zien Charlie aan voor Lena en zo wordt ze meegenomen naar Kwel. Het blijken niet de echte cipiers te zijn maar mannen die Lena nodig hebben om een buit te bemachtigen. Lena laat de kaart zien met de eilanden en vertelt dat ze naar het onzichtbare eiland moet omdat daar haar vader gevangen zit. Het eiland is alleen te zien met een heksensteen. Zullen ze Charlie en de vader van Lena terugvinden?

Mijn mening:
Het boek start met een sprookje over een heks met één oog. Dit sprookje maakt je nieuwsgierig en komt ook zeker terug in het verhaal. Alle aanwijzingen uit het sprookje hebben de zussen nodig om verder te kunnen.

'Neem iets uit de ketel, maar weees gewaarschuwd: slechts één voorwerp is betoverd en zal je helpen bij je tocht. De andere zullen grote rampspoed veroorzaken.'


Het is een heerlijk magisch verhaal om te lezen. Het heeft een beetje een sprookjesachtige toon. De relatie tussen de zussen is liefdevol. Ze gaan voor elkaar door het vuur. Iedere zus heeft weer andere kwaliteiten. Betty is dapper, Flis is zachtaardig en Charlie is stoer. Het verhaal is spannend van het begin tot het einde. Het is een dik boek maar zeker de moeite waard om aan te schaffen!
Zoals ze eindigen in dit boek: 'Het is een verhaal over gewetenloze cipiers, schipbreuken en op drift geslagen mensen.'

Mijn beoordeling:


Auteur: Iven Cudogham

Illustrator: Moldybyrd Studio

Uitgeverij: Gottmer

Nederlandse uitgave: 2020

Aantal bladzijden: 36

Genre: prentenboek/sprookjesboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 3+

Thematitel Kinderboekenweek 2022

Inhoud:
De verhalen van Anansi komen oorspronkelijk uit Ghana en zijn door de slavenhandel overgewaaid naar Amerika waar de verhalen deel uit gingen maken van de cultuur van onder andere Suriname en de Nederlandse Antillen. In alle verhalen van Anansi de spin is hij zijn tegenstanders steeds te slim af. Zo ook in dit verhaal.
Anansi wil graag de lekkerste bananen uit de hoogste boom. Tijdens het klimmen ziet hij mevrouw Walvis. Ze is haar zoon kwijt. Hij helpt haar met zoeken. Gelukkig is hij snel terecht. Als hij bijna bij de bananen is begint de boom te schudden. Olifant wil de bananen niet delen. Hij zegt dat hij de sterkste van het woud is. Dat vindt Anansi niet eerlijk. Snel bedenkt hij een plannetje en daagt olifant uit. Wie zal er winnen?

Mijn mening:
Het boek ziet er door al zijn vrolijke kleuren erg aantrekkelijk uit. Sommige woorden zijn dikgedrukt waardoor je deze automatisch gaat benadrukken. Iedere bladzijde is een feestje en laat genoeg zien. Er staat een mooie boodschap op de laatste bladzijde: Wie niet sterk of groot is, moet slim zijn en goed samenwerken!
Deze boodschap is mooi om te bespreken in de klas.

Thema's: anders zijn, vriendschap, slim zijn, behulpzaam, opscheppen, doorzetten

Beoordeling:


Auteur: Michal Bright

Illustraties:Nic Jones

Uitgeverij: Gottmer

Nederlandse uitgave: 2021

Aantal pagina's: 64

Genre: avonturenboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 8+


Inhoud:
Dit omdraaiboek neemt je mee in de wereld van de Noord- en Zuidpool. Een uitleg over Arctis en Antarctis. Alles over het landschap en de dieren die daar leven. Een stuk geschiedenis en uiteraard wordt er ook gesproken over de opwarming van de aarde en welk effect dit heeft op de polen.
Per bladzijde vind je veel levensechte tekeningen die een aanvulling zijn op de informatie die je krijgt. De titel van de kaft (voor- en achterkant) heeft een glimmend effect.

Mijn mening:
Als je kijkt naar de kaft daagt het zeker uit om het boek te bekijken. Doordat de bladzijden verticaal gelezen moet worden maakt dit het boek nog indrukwekkender.

De informatie wordt per bladzijde onderverdeeld in kleine stukjes. Dit leest erg prettig. Na het lezen van dit boek weet je alles over de polen en de dieren die hier wonen. Dit boek is terecht een Thematitel van de Kinderboekenweek 2022.

Beoordeling:

Auteur: Jan Paul Schutten

Illustrator: Paul Teng

Uitgeverij: Gottmer

Jaar van uitgave: 2018

Aantal bladzijden: 156

Genre: Informatieboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 10+

Inhoud:
In dit boek vind je 16 verhalen over kinderen uit de geschiedenis. Van Elva dat tweeduizend jaar geleden in een Drents moeras is terechtgekomen tot de geschiedenis van vandaag. Boven iedere twee bladzijde vind je een tijdlijn zodat je weet wanneer het verhaal zich afspeelt. Tijdens het lezen kom je grijze bladzijden tegen waarin er extra uitleg over die tijd wordt gegeven. Per verhaal vind je illustraties waardoor je je meer kunt verplaatsen in die tijd.
De verhalen zijn zo geschreven alsof Jan Paul Schutten ze aan je verteld door de ogen van een kind. De kleinste details komen naar voren.
'Wat drinkt Berta bij het eten? Een lekkere pul met bier. Ja, dat drinken meisjes van haar leeftijd. Het drinkwater is namelijk niet te vertrouwen.'

Mijn mening:
Het boek past ontzettend mooi bij de kerndoelen in het basisonderwijs. Als start van een thema. Er staan mooie illustraties in het boek van twee bladzijden groot. Deze kun je printen en laten inkleuren tijdens het voorlezen. Dit boek hoort echt op iedere plank van de bovenbouwleerkrachten. Pak het erbij wanneer er een thema wordt aangeboden. De kinderen zullen aan je lippen hangen!

Auteur: Jan Paul Schutten

Illustrator: Liset Celie

Uitgeverij: Gottmer

Jaar van uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 48

Genre: Prentenboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 4+

Inhoud:
In het bos zijn alle vogels druk in de weer met hun nest. Ze maken hierbij een hoop geluid en idereen is vrolijk, behalve de groenling. Hij heeft nog geen vrouwtje om een nest mee te maken. Hij heeft er wel een op het oog, maar hij is te verlegen om haar te vragen. De groenling vraagt het aan de merel. Maar de merel verstaat hem niet goed door alle bijgeluiden en stelt een andere vraag aan het kauwtje. De groeiling probeert de merel nog tegen te houden, maar helaas. Hij vliegt erachter aan. Het kauwtje verstaat de merel niet en stelt een andere vraag aan een roek. De vogels vliegen er allemaal achteraan. En zo wordt de vraag helemaal anders dan de groeiling had bedoeld en wordt het een enorme chaos. Hoe loopt het nu af met de groeiling en het groeilingvrouwtje?

Mijn mening:
Een prachtig prentenboek met meerdere lagen. Het bekijken van de verschillende soorten vogels, de verschillende landschappen, praten over verlegen zijn, het doorgeven van de verkeerde informatie, wat is het verschil tussen horen en luisteren, communiceren via via of direct aan een persoon?
Er zit een fijne herhaling in het boek. De vogel vliegt naar een andere vogel, vertelt de zin, de vogel die het ontvangt verandert de zin en vliegt naar de volgende vogel terwijl de vorige vogels erachteraan vliegen.
De vogels verdraaien de zin die ze moeten doorgeven in hele vreemde zinnen. Dat maakt het boek echt grappig.
Ik denk ook meteen aan een verwerking in de groep waarin je een zin in iemands oor moet fluisteren in de kring. Is de boodschap bij de laatste nog steeds dezelfde zin? En is het handig om je boodschap door iemand anders door te geven? Of kun je dit beter zelf doen?