Oorspronkelijke titel: Adventures on Trains: Dager at Dead Man’s Pass

Auteur: M.G. Leonard en Sam Sedgman

Vertaling Anne Douqué

Illustraties: Elisa Paganelli

Uitgeverij: De Fontein, Utrecht

Verschenen: 2023

Genre: Avonturenverhaal

Leeftijd: 9+

Inhoud:
Alex (12 jaar) heeft een grote interesse in treinen, kan goed tekenen en heeft veel oog voor detail. Met dit talent heeft hij al eerder verschillende mysteries op weten te lossen. Door middel van zijn tekeningen kan Alex zijn gedachten op een rij zetten. Wanneer Baron Wolfgang Essenbach zich zorgen maakt over een reeds raadselachtige gebeurtenissen, vraagt hij Alex en zijn oom Ben om hulp. De neef van zijn vrouw, Bertil Kratzenstein, is plotseling overleden. Ondanks dat Bertil ogenschijnlijk op een natuurlijke manier is gestorven, zijn er tekenen van angst van zijn gezicht af te lezen. De familie van Bertil is een rijke familie in Duitsland, doordat ze een goed lopend familiebedrijf hebben. De Kratzensteins zitten in de spoorweg- en locomotiefbouw. Er gaan geruchten dat er jaren terug een vloek over de familie is uitgesproken. De brief van de Baron betekent de start van het avontuur van Alex en oom Ben. Vanuit Engeland reizen ze per trein via Parijs naar Berlijn. Hier vermommen ze zich tot verre familie van de Kratzensteins om de uitvaart bij te wonen. Ze hopen zo de geheimen te ontrafelen. Alex en Ben worden hartelijk ontvangen in de landhuis van de familie Kratzenstein. Maar in het landhuis en de omgeving hangt een mysterieuze sfeer, waarin niets is wat het lijkt en gevaar op de
loer ligt. Vlakbij het landhuis ligt de Dodemanspas. Dit is een stuk spoorweg dat langs een rots loopt dat de vorm heeft van een schedel. Op deze plek is Bertil na zijn overlijden gevonden. Alex merkt al snel dat niet alle informatie die hij krijgt klopt. Zelfs oom Ben lijkt geheimen voor hem te hebben. Ook de familieleden en het personeel van het landhuis gedragen zich merkwaardig. Zal het Alex lukken om de mysteries op te lossen?

Mijn mening:
Dit boek zit heel mooi in elkaar. Vanaf het eerste hoofdstuk word je mee genomen in het verhaal. Een plotselinge dood en een vloek spreekt natuurlijk erg tot de verbeelding. Daarbij maakt Alex mooie tekeningen, die ook als illustraties in het boek staan afgebeeld. Deze helpen de lezers om meer begrip te krijgen van het verhaal. Er staan bijvoorbeeld een stamboom en een plattegrond afgebeeld, waar ik regelmatig naar terug heb gebladerd. In het verhaal komen veel verschillende personages voor. Deze personages worden goed uitgediept. Daarnaast zijn er diverse gebeurtenissen die ervoor zorgen dat het verhaal van begin tot eind spannend blijft. De gebeurtenissen kunnen op verschillende manieren verklaard worden en ook dit wordt in het boek goed besproken. Het uiteindelijke plot van het boek is daarom vrijwel niet te voorspellen en zit goed in elkaar.
Het boek speelt zich grotendeels in en rondom de trein af, wat ik heel leuk vond. Dit decor zorgt voor een hele romantische sfeer, wat mij doet denken aan bijvoorbeeld de film ‘Murder on the Oriënt Express’. Ik krijg er zelf ook zin van om met een (slaap)trein op reis te gaan. Een mooi thema voor in de huidige maatschappij. Hoe goed zou het zijn als we met zijn alle wat vaker met de trein zouden reizen in plaats van met het vliegtuig?! Het verhaal is niet helemaal realistisch. Het hoofdpersonage Alex lost problemen erg gemakkelijk op. Hij vindt bijvoorbeeld opvallend makkelijk sleutels voor afgesloten ruimtes. Ondanks dat dit mij wel opviel, stoorde dit mij niet in het verhaal. Ik kon het boek niet meer wegleggen en baalde ervan toen ik het boek uit had. Gelukkig zijn er nog drie boeken uit de serie die ik nog niet heb gelezen!

Oorspronkelijke titel: The Why-Why's Gone Bye-Bye

Auteur: Stephan Pastis

Omslag: Bert Holtkamp

Uitgeverij: De Fontein

Jaar van uitgave in Nederland: 2022

Aantal pagina's: 288

Genre: graphic-novel

Thema's: eenzaamheid, daadkracht, ontvoering

Kaft: hardcover

ISBN: 9789026160714

Leeftijd: 9+

Inhoud:
Milo woont alleen in het weeshuis van Domperdorp. De weeshuisdirectrice brengt elke dinsdag eten voor hem mee en geeft ze hen vijf minuten les. Geen enkele ouder wil Milo adopteren omdat hij niets zegt. Totdat er op een dag besloten wordt dat iedere inwoner van een weeshuis les moest krijgen op een gewone school. En zo gaat Milo naar de enige school in Domperdorp. Op een dag zijn alle ouders van Domperdorp ontvoerd. Aangezien er geen goed beleid is en er dus ook geen politie is om uit te zoeken waar de ouders zijn gaat Milo hulp vragen aan Bregje Zwerver. Samen moeten ze ervoor zorgen dat de ouders weer gevonden worden en Domperdorp redden van de ondergang.
Mijn mening:
Het tweede deel van Domperdorp is net zo hilarisch en hectisch als het eerste deel. Er zitten zoveel grapjes is verstopt dat je het boek meerdere malen kunt lezen en steeds weer nieuwe dingen tegen zult komen. Het was soms wel lastig om bij het verhaal te blijven. Ik vond het wel leuk dat er personages van het eerste deel ook in het tweede deel voorkomen. Je hoeft het eerste deel niet hebben gelezen om dit deel te begrijpen. Hou je van Graphic-novels met snelle wendingen en veel humor dan is dit boek zeker een aanrader.

Oorspronkelijke titel: Flyntlock Bones- The Ghost of Scarletbeard

Auteur: Derek Keilty

Illustrator: Mark Elvins

Uitgeverij: De Fontein

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 190

Genre: detective

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 9+

Inhoud:
De bemanning van het piratenschip de Bloedhond zitten zonder werk. Totdat Storm en Ross een krantenartikel lezen waarin staat dat de juwelen van de gravin van Bohemië weer gestolen zijn. Er is werk aan de winkel. Ze gaan samen met de kapitein op bezoek bij de gravin. En zo hebben ze gelukkig weer een opdracht. In de juwelenkamer treffen ze een groene vloeistof aan. Dit laten ze onderzoeken door heks Grietje. Zij constateert al snel dat dit ectoplasma is, het spoor dat door spoken wordt achtergelaten. Het is waarschijnlijk achtergelaten door Roodbaard. Hiervoor moeten ze wel naar Davy Jones' kist. De gevreesde plek op de bodem van de zee. Als ze daar eenmaal aangekomen zijn blijkt dat Roodbaard uit de kist is ontsnapt. Wie heeft hem geholpen en kunnen ze de juwelen nog terugvinden?

Mijn mening:
Het is weer net zo spannend als het vorige deel van deze serie. De illustraties zijn ontzettend grappig getekend waardoor je in een tempo door het boek gaat. Het zijn korte hoofdstukken met een fijn lettertype geschreven. Er komen niet teveel personages naar voren waardoor je het verhaal goed kunt volgen. Dit boek is zelf te lezen vanaf negen jaar. Het is ook geschikt om voor te lezen.
Hou je van spannende piratenverhalen dan is deze serie zeker een aanrader!

Boven de bar hangt een banner met: Wees altijd jezelf. Tenzij je een piraat kunt zijn. Wees dan altijd een piraat!

Mijn beoordeling:


Oorspronkelijke titel: The Van Gogh Deception

Auteur: Deron Hicks

Omslag: Antonio Javier Caparo

Uitgeverij: De Fontein

Jaar van uitgave in Nederland: 2022

Aantal pagina's: 320

Genre: avontuur, detective, spanning

Thema's: kunst, vertrouwen, vervalsing

Kaft: hardcover

ISBN: 9789026159183

Leeftijd: 10+

Inhoud:
Dit is het eerste deel uit de serie Kunstbende. In het boek kom je QR-codes tegen. Ze leiden je naar de beroemde schilderijen die de hoofdpersonen bekijken. Het verhaal speelt zich in een paar dagen tijd af. Ieder hoofdstuk begint met de tijd, de datum en de plek waar het zich afspeelt. Op de eerste bladzijde vind je een plattegrond van de begane grond van National Gallery of Art.
Er wordt een jongen gevonden in de National Gallery of Art en hij weet niet meer hoe hij heet of waar hij vandaan komt. Hij weet wel dat hij veel van kunst af weet. Hij mag mee met Mary Sullivan. Ze is pleegouder en heeft een dochter Camille. Ze hopen dat zijn ouders zich vanzelf gaan melden. Ze geven hem voor het gemak de naam Art. Helaas melden zijn ouders zich niet en besluit Mary dat ze terugmoeten naar de Gallery waar hij is gevonden. Ze hoopt dat hij dan zijn geheugen terugkrijgt. In de gallary komen Camille en Art erachter dat Art in gevaar is. Er zit een kunstbende achter hem aan. Ze hebben iets van hem nodig. Art en Camille slaan op de vlucht en proberen te achterhalen waar de kunstbende naar op zoek is. Hiervoor moet hij op zoek gaan naar zijn verleden met de aanwijzingen die hij heeft. Zal het hem lukken om de transactie voor een nep schilderij van Van Gogh tegen te houden?

Mijn mening:

De kaft ziet er interessant uit. Er rennen kinderen richting de lezer waardoor je nieuwsgierig wordt waar de kinderen voor op de vlucht zijn. Er lopen twee verhaallijnen door elkaar heen. Die van Art en die van de kunstbende. De hoofdstukken zijn kort en hebben veel interactie. Hierdoor leest het erg fijn en vlot. Tijdens het lezen krijg je ook informatie over bepaalde werken van kunstenaars. Dit zorgt voor een mooie afwisseling in het boek en je leert op een speelse manier meer over kunstwerken.
Door de goede gedetailleerde omschrijvingen van Art en Camille kun je je goed verplaatsen in beide personages. Hierdoor wil je echt te weten komen hoe het afloopt met de kinderen.

Dit boek is zeer geschikt om voor te lezen in de bovenbouw!

Mijn beoordeling:


Auteur: Jozua Douglas

Illustraties: Geert Gratama

Uitgeverij: De Fontein Jeugd

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal pagina's: 215

Genre: detective

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 8+

Inhoud:
Cor de Haan is vermist en zijn broer Arie heeft een paar detectives nodig. Ze moeten in de jungle op zoek naar Cor. Alles wordt betaald en wie hem vindt krijgt een grote beloning. Meneer de Bruin heeft voor zijn zoon Lev het Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S & zoon opgericht en besluit dat ze meegaan naar Costa Banana. Lev vertrouwt het niet. Gelukkig gaan zijn vrienden Yara en Hugo ook mee.
Eenmaal in Costa Banana komen ze er al snel achter dat er iets niet in de haak is. Was Cor wel echt verdwaald in de jungle? En waarom heeft Arie allemaal wondjes op zijn handen en mist hij een stukje wijsvinger? Zou Arie misschien een smokkelaar zijn? En waarom zit hij constant met zijn telefoon in zijn hand?

Mijn mening:
Jozua Douglas heeft weer een spannend en humoristisch boek geschreven. Er zit veel interactie in het verhaal waardoor je je goed kunt verplaatsen in de personages. De taal van Arie is echt fantastisch! Hierdoor krijg je alle kinderen aan de lach. Gelukkig zit er in dit verhaal ook weer een mooie boodschap met betrekking tot diersoorten die worden bedreigd. Door het lezen van het boek wordt het smokkelen uitgelegd op een aansprekende manier. Op de laatste bladzijde vraagt Jozua om in actie te komen en de dieren in de jungle te beschermen door geld op te halen voor de doelen die zich hiervoor inzetten. Hierdoor denk je na over het verhaal en klap je het boek toch met een ander gevoel dicht.

Dit boek is zeer geschikt om voor te lezen in de middenbouw tijdens de Kinderboekenweek 2022. In de bovenbouw kunnen leerlingen dit heel goed zelf lezen.

Beoordeling:

Oorspronkelijke titel: Kitty Quest

Auteur: Phil Corbett

Uitgeverij: De Fontein

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal pagina's: 208

Genre: graphic novel

Thema's: fantasie, humor en avontuurlijk

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 7+


Inhoud:
Pelsbeth en Wolfrik zijn monsterjagers. De eerste opdracht loopt uit op een fiasco. Als dank krijgen ze een diamant aangeboden. Ze komen er al snel achter dat ze niets met de diamant kunnen en geven de moed een beetje op. Ze hebben niet in de gaten dat er een draak in het dorp is. Pelsbeth gooi uit nijd de diamant in de blubber. En dan komen ze oog in oog met de draak te staan. Uit de blubber stijgt een toren op. Er is werk aan de winkel voor Pelbeth en Wolfrik. Zullen ze de draak verslaan en wat doet die spookgids in die toren?


Mijn mening:
De kaft van het boek nodigt zeker uit om het boek te gaan lezen. De bladzijden zijn van stevig papier gemaakt. De kleuren zijn fel en vrolijk. Het verhaal is goed te volgen. De draak is lief getekend waardoor het niet eng is om te lezen. Er zit ontzettend veel humor in het boek. Iedere bladzijde heeft ook weer een andere lay-out. Hierdoor blijf je tijdens het lezen verrast. Er zullen veel kinderen zijn die dit boek fantastisch zullen vinden!

Beoordeling:

Oorspronkelijke titel: Kids fight climatie change

Auteur: Martin Dorey

Uitgeverij: De Fontein

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal pagina's: 208

Genre: informatieboek

Thema's: milieu, klimaat, klimaatverandering, milieubewust

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 9+

Inhoud:
De schrijver van dit boek is al jaren klimaatactivist. Met dit boek hoopt hij dat hij iedereen kan overtuigen om klimaatverandering tegen te gaan. Door missies te voltooien word je een superheld.
In dit boek staan 16 missies en een bonusmissie. Je kunt met deze missies punten verdienen. Iedere missie duurt twee minuten van je tijd. Per missie krijg je meerdere suggesties. Aan het einde van het boek tel je alle punten bij elkaar op en dat is dan jouw superheldenscore.
Je krijgt informatie over de gevolgen van klimaatverandering, wat kooldioxide met de aarde doet, verschillende soorten energie, wat de productie van voedsel voor een inlvoed heeft op het klimaat, het waterverbruik, dat het met minder spullen ook lukt, het effect van hergebruiken, het diervriendelijk maken van je tuin, klimaatvriendelijk reizen, kritisch boodschappen doen, bomen planten, strijden voor het klimaat en nog veel meer.

Eigen mening:
Het boek spreekt erg aan door de kleuren en de hoeveelheid illustraties. Je bent je van heel veel dingen niet bewust en het zet je wel aan het denken. Als alle leerlingen op alle basisscholen dit boek lezen en de scholen hier ook nog een project aan koppelen dan kunnen we het verschil maken.

Alle missies zijn kleinschalig en liggen dichtbij de belevingswereld van de kinderen. Ze zijn ook makkelijk uitvoerbaar. Bij iedere missie krijg je een uitleg waarom het nodig is om klimaatverandering te bestrijden.
Een fantastisch boek met een zeer goede missie: We moeten samen klimaatverandering de baas worden!

Beoordeling:

Oorspronkelijke titel: Diary of a Wimpy Kid- Big Shot

Auteur: Jeff Kinney

Illustrator: Jeff Kinney- Winpy Kid Inc.

Uitgeverij: De Fontein

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 223

Genre: Leesboek met humor

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 8+

Inhoud:
Er zijn posters in de school opgehangen voor de sportdag. De klas die het toernooi wint krijgt een dag vrij van school. Dit wil iedereen wel winnen. Bram is niet goed in sport maar wil zijn team niet teleurstellen en gaat trainen. Helaas verliezen ze tijdens de sportdag. De moeder van Bram moedigt hem aan om een teamsport te gaan beoefenen. Bram kiest voor basketbal, maar of dat nu zo'n goed idee is.....
Mijn mening:
Wat een hilarisch boek is dit! Als je niet van sporten houdt zul je je zeker gaan herkennen in de gedachten van Bram. Het is lekker cynisch geschreven. De illustraties zorgen ervoor dat de grappen nog beter tot hun recht komen. Het zorgt voor een goede afwisseling. Vele kinderen zullen zich kunnen identificeren met Bram. Een moeder die aan het pushen is om haar zoon te laten sporten, liever sport kijken dan het zelf doen, geen enkele sport goed kan uitvoeren, het komt allemaal aan bod in dit boek. Tijdens het lezen zul je dan ook voortdurend aan het grinikken.

Oorspronkelijke titel: Flyntlock Bones- The eye of Mogdrod

Auteur: Derek Keilty

Uitgeverij: De Fontein

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 175

Genre: Avonturenboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 9+

Inhoud:
Storm en Ross zijn piratendetectives op het schip de Bloedhond. Ze krijgen via een papegaai een geheime boodschap van Fergus McSnoevers. Er is uit zijn kasteel een gouden kelk gestolen. Ze moeten hiervoor naar de Koude Zee waar ook gevaarlijke IJspiraten te vinden zijn. Als ze bij het kasteel zijn aangekomen vinden ze al snel een enorme haarbal. Deze is van Mogdrod, een angstaanjagende katachtig beest dat de mensen in de Broeklanden al jaren terroriseert. Fergus neemt hen mee naar de kerker waar op op de plank een glazen pot met een gloeiend oog zien staan. Het is het oog van Mogdrod. Fergus heeft het oog gekregen van zijn neef. Hij heeft gevochten tegen Mogdrod om zijn klooster te beschermen. Er volgde een groot gevecht waarbij zijn neef een arm verloor en Mogdrod een oog. Ze vinden het een belangrijk spoor. Het duurt niet lang of ze komen ze oog in oog te staan met de IJspiraten. Zullen zij de gouden kelk in hun bezit hebben of heeft Mogdrod er meer mee te maken?
Mijn mening:
Het is weer een spannend avontuur waarbij de tekeningen echt een meerwaarde zijn in het boek. Je vindt op iedere bladzijde wel een illustratie. De personages worden goed omschreven en zijn er ook niet teveel waardoor je het verhaal ook goed blijft volgen. De plattegrond op de eerste bladzijde en de plaat met uitleg van een kasteel is fijn om er steeds bij te pakken. Je krijgt dan een goed beeld van de plekken waar het verhaal zich afspeelt.
Werk je met het thema piraten in de klas dan is dit boek zeker een aanrader.

Oorspronkelijke titel: Kids fight plastic

Auteur: Martin Dorey

Illustraties: Tim Wesson

Uitgeverij: De Fontein

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 127

Genre: Informatie/doeboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 9+


Inhoud:

Je kunt echt alles worden in dit boek. Van ridder, tot vreemde vogel, van astronaut tot iets, van heks tot plaatjesmaker, iets met dieren of een racer, nooit bang tot hartendief. Als je klein bent is alles nog mogelijk.

De gedichtjes zijn zo geschreven dat je vanzelf gaat fantaseren. En ook de illustraties zijn zo gemaakt dat je iedere bladzijde nooit gaat vervelen. Er zijn zoveel details te zien.

Dit boek krijgt echt een ereplekje op mijn plank!


Mijn mening:
Het boek spreekt erg aan door de kleuren en de hoeveelheid illustraties. Je bent je van heel veel dingen niet bewust en het zet je wel aan het denken. Als alle leerlingen op alle basisscholen dit boek lezen en de scholen hier ook nog een project aan koppelen maken we de natuur weer een stuk schoner!

Alle missies zijn kleinschalig en liggen dichtbij de belevingswereld van de kinderen. Ze zijn ook makkelijk uitvoerbaar. Bij iedere missie krijg je een uitleg waarom het zo belangrijk is om plastic te mijden.
Een fantastisch boek met een zeer goede missie: We moeten samen plastic de baas zijn!

Wil je dit boek aanschaffen?
www.uitgeverijdefontein.nl/boek/samen-plastic-de-baas/

Oorspronkelijke titel: The School Between Winter and Fairyland

Auteur: Heather Fawcett

Uitgeverij: De Fontein

Jaar van uitgave: 2021

Aantal bladzijden: 349

Genre: Fantasy

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 10+

Inhoud:
Herfst is een 12-jarige monsterhoeder in dienst van de Haardstede. Dit is een school voor jonge magiërs die leren hoe ze het koninkrijk kunnen verdedigen tegen de monsters in de Mildernis. Herfst woont met haar familie in een huisje aan de rand van het bos. Haar familie is al generaties lang de monsterhoeders. Zij hebben niet de tovenaarsmagie, maar hebben de spraak. Met hun gedachtes kunnen ze de gedachtes van monsters binnendringen en hun zo helpen met hun eigen uitdagingen, maar ook tegenhouden als ze het volk aanvallen. Bijna een jaar geleden is haar tweelingbroer Winter verdwenen. Iedereen denkt dat hij niet meer leeft, maar Herfst is hier niet van overtuigt en blijft haar broer zoeken.

Op een dag krijgt ze bezoek van Kai een sterleerling van de Haardstede. De profetie heeft gezegd dat Kai voor zijn dertiende verjaardag het op zal nemen tegen de Holle Draak, de grootste dreiging uit de Mildernis. Alleen is Kai ontzettend angstig voor alle draken en monsters. Hij vraagt Herfst om hulp. In ruil daarvoor helpt Kai met het zoeken naar Winter.
Ze hebben allebei een belangrijke opdracht waarbij niet alles vlekkeloos verloopt. Hierdoor wordt de vriendschap tussen Kai en Herfst nog hechter. Zal het lukken om van de angst voor draken en monsters af te komen? En verslaat hij de Holle Draak? En zal Herfst haar broer Winter weer in de armen sluiten? Het verhaal verloopt anders dan je verwacht.

Mijn mening:
Als je van magie houdt dan kom je in dit boek niets tekort. Draken, tovenaars, een boeman, kastelen, magiërs, spreuken, drankjes, gwylioenen, spiegels, toverkracht, schaduwen. Het verhaal wordt vooral vanuit Herfst beschreven. In sommige hoofdstukken lees je over de situatie van Winter. Dat maakt het boek extra spannend omdat je weet dat hij nog leeft. Er zit een goede opbouw in het boek. In het ene hoofdstuk lees je vooral over de zoektocht naar Winter en het andere hoofdstuk het overwinnen van de angsten van Kai. Je krijgt voor beide personages een warm hart. Grote contrasten tussen de twee. Kai is rijk en kan zich alles permiteren terwijl Herfst met weinig moet rondkomen. Kai is angstig terwijl Herfst alles durft. Mooi om te lezen dat je door samenwerken een eind komt.
Als je van fantasy-boeken houdt dan is dit boek zeker een aanrader!

Oorspronkelijke titel: Phoebe abder Unicorn in: The Magic Storm

Auteur: Dana Simpson

Uitgeverij: De Fontein

Jaar van uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 157

Genre: stripboek

Leeftijd: 9+


Inhoud:
Dit is deel 6 van de serie Evi en Eenhoorn. In dit verhaal maakt Eenhoorn zich zorgen. Al snel komen ze erachter dat er een magie- en stroomstoring is. Maar wat zit daar dan achter? Ze komen onderweg een klasgenote Amber tegen. Zij heeft kobolts die haar vergezellen alleen kan ze ze niet verstaan. Ze spreken kobolts. Eenhoorn verstaat dit wel en vertellen haar de legende van Voltina, de draak van elektriciteit en magie. Al gauw komen ze erachter dat de storingen veroorzaakt worden door deze draak. Ze gaan met hulp van vriend Max op zoek naar haar en komen uit bij een elektriciteitscentrale. Zullen ze haar vinden en de problemen kunnen verhelpen?
Achterin het boek vind je een woordenlijst en bonusmateriaal. Hierin wordt uitleg gegeven over een elektriciteitscentrale, stroomstoring en blauwe bliksem. Ook krijg je een tovertruc cadeau.

Mijn mening:
Het is een verhaal met een duidelijke opbouw. Fijn dat er niet teveel karakters in het boek naar voren komen. Kinderen die van eenhoorns houden zullen dit boek erg leuk vinden. De bladzijden zijn lekker stevig en de illustraties zijn duidelijk. Ook het lettertype leest erg prettig.


Oorspronkelijke titel: City Spies 2: Golden Gate

Auteur: James Ponti

Illustrator: Yaoyao Ma Van As

Vertaling: Mariella Manfré

Uitgeverij: De Fontein

Jaar van uitgave in Nederland: 2021

Aantal bladzijden: 360

Genre: Fictie

Leeftijd: 10+


Inhoud:
Dit is het tweede deel van de serie Wereld Spionnen. Brooklyn, Sydney, Parijs, Kat en Rio zijn geheim-agenten van de groep M16 en worden door Moeder onderhouden. Brooklyn en Sydney krijgen de opdracht om twee meisjes te beschermen op het schip Sylvia Earle. Al snel wordt het schip gekaapt en zullen Brooklyn en Sydney moeten gaan handelen. Ze krijgen het voor elkaar om dit tot een goed einde te brengen.
Als ze terugkeren naar huis vertellen Moeder en Brooklyn dat er contact is geweest met de vrouw van Moeder. Vijf jaar geleden waren Moeder en zijn vrouw Clementine allebei M16-agenten die probeerde Umbra te infiltreren. Helaas bleek zij opeens samen te werken met Umbra en had ze Moeder voor dood achtergelaten in een brandend gebouw. Er is al die tijd geen contact geweest met haar. Tot op een dag als Brooklyn in Parijs is en oog in oog komt te staan met Clementine. Ze geeft haar een USB-stick met een foto van haar kinderen.
Reden voor de groep om uit te zoeken waar ze nu zijn. Het wordt een enorme zoektocht. Zullen ze Clementine en de kinderen vinden? En wat doet de oud-spion Parker Rutledge in dit verhaal?

Mijn mening:
Je kunt dit deel los van het eerste deel lezen. Het is een spannend boek met meerdere verhaallijnen wat ervoor zorgt dat je door wil lezen tot het einde. Het verhaal zit goed in elkaar. Omdat iedere agent zijn/haar eigen talent heeft krijg je vanzelf een voorkeur voor een geheim agent. Er zit behoorlijk veel interactie in het verhaal met een lach en een traan.

Mooie quote uit het boek: 'We vullen elkaar aan; we zijn een team. Hoe beter ieder van ons is, hoe beter we allemaal zijn.'


Auteur: M.G. Leonard en Sam Sedgman
Illustator: Elisa Paganelli
Uitgeverij: De Fontein Jeugd
Jaar van uitgave: 2021
Aantal bladzijden: 281
Genre: avonturenverhaal
Leeftijd: 9+

Inhoud:
'Was dat een geweerschot?' Alex keek Winston aan, die zijn ogen wijd opengesperd had. 'Heeft hij het gedaan? Heeft hij de neushoorn neergeschoten? fluisterde Winston.

Dit is het derde deel van de spannende serie Dader op het spoor. Een spannend deel dat zich afspeelt in Afrika. Alex mag met zijn oom Ben mee met de Safari Star van Pretoria via Zimbabwe naar de grens als eindstation de Victoria-watervallen. Dit wordt zijn derde treinreis met zijn oom. Tijdens de vorige treinreizen heeft hij twee moorden weten op te lossen. Alex kan ontzettend goed tekenen en heeft dus altijd papier en houtskool bij de hand. Aan boord zitten meerdere mensen. De treinbeheerder Leo Ackerman, een mediamagnaat Marvin Crass uit Texas met zijn vrouw en dochter, de schrijfster van misdaadromans Belinda Brash, de familie Sasaki uit Japan en de Delia Ramaboa met haar man Gideon Mbata.  Alex komt al snel in contact met de zoon van de hoofdmecanicien Winston. Hij leert hem veel over de Afrikaanse gewoonten. De dieren en het landschap zijn prachtig. Na een paar dagen reizen wordt er iemand dood aangetroffen in een compartiment. Is het een ongeluk of moord?
Een medepassagier Erik Joyman, van beroep inspecteur, wordt gevraagd om het onderzoek te leiden. Hij vraagt Alex om hem tijdens de verhoren te helpen. Wat voert Leo Ackerman, de treinbeheerder, in zijn schild? Waarom is Belinda Brash, de schrijfster van misdaadromans aan boord? Er gebeuren tijdens de rit bijzondere dingen die het onderzoek niet altijd ten goede komen. Zullen ze deze nare gebeurtenis kunnen oplossen?

Mijn mening:
Het is een spannend boek met een verrassend einde. Er zit veel interactie in het boek waardoor de lezer meegenomen wordt op deze reis. Doordat er niet teveel personages in het boek zitten kun je het verhaal goed volgen. Tijdens het lezen krijg je ook leuke weetjes mee over Afrika. Als je van treinen houdt is dit boek zeker een aanrader. Een van de hoofdthema's van het boek is de neushoornjacht.


Oh la la Mila

Auteur: Niki Smit
Illustraties: Heather Lafleur
Uitgeverij: De Fontein
Jaar van uitgave: 2021
Aantal bladzijden: 193
Genre: Leesboek
Leeftijd: 10+
ISBN: 9789026157189

Inhoud:
Je bent in je zomervakantie in de romantische stad Parijs samen met je vriend Nino, de zanger van een populaire band en je mag slapen in het hotel van je vader waar je ook nog Taylor Swift tegen het lijf loopt die je vraagt om een jurk te ontwerpen voor haar....... Het lijkt allemaal fantastisch totdat je vriend je vertelt dat hij meedoet aan een datingprogramma The Bachelor Junior.
Mila vindt het allemaal erg lastig. Aangezien ze Nino niet meer in het openbaar kan zien stort ze zich volledig op de jurk van Taylor Swift. Ze krijgt naailessen in een atelier. Ondertussen zijn de opnames van de The Bachelor Juior gestart en kan Mila het programma op de televisie meekijken. Tien meiden die willen daten met Nino. Mila kan het niet aanzien en maakt het uit. Ze maakt een insta aan om te laten zien hoe de jurk van Taylor steeds mooier wordt. Hierdoor krijgt ze ontzettend veel volgers. Zal Taylor de jurk gaan dragen? En zullen Mila en Nino elkaar weer terugvinden in de liefde?
Het is een boek voor pubermeiden geschreven. Je leest wat Mila denkt, voelt en bespreekt. Er zitten ook veel chatgesprekjes in het boek met daarin de taal die tieners vaak gebruiken. Soms over the top, maar veel pubermeiden zullen zich erin herkennen. De illustraties hebben ook allemaal roze tinten.

Oh la la Mila is een meidenboek met een hoop dramatiek en humor.


Niek de Groot scoort punten

Auteur: Lincoln Peirce
Uitgeverij: De Fontein

Jaar van uitgave: 2021

Kaft: hardcover
Aantal boekjes: 224
Genre: Stripboek
Leeftijd: 10+
ISBN: 9789026157127


Inhoud:

In het stripboek krijg je een inkijkje in het leven van Niek op zijn school. Hij probeert onder opdrachten uit te komen, maakt zijn huiswerk niet, vindt zichzelf erg grappig. Hij probeert wel goede punten te scoren, maar het lukt steeds niet.

De strips zijn allemaal in kleur en de teksten zijn goed leesbaar. Sommige strips bevatten meerdere bladzijden, anderen maar één. Ze hebben erg veel humor en herkenbaar.

Als je een boekbespreking over Niek wilt houden dan kun je een gratis spreekbeurtpakket aanvragen. Hierin staan leuke tips, een vrolijke presentatie en een prachtige poster.


Auteur: Sean Connely

Uitgeverij: De Fontein Jeugd

Jaar van uitgave: 2020
Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 255
Genre: Informatieboek
Leeftijd: 10+
ISBN: 9789026153129


Inhoud:

In dit boek ga je 20 rampzalige bouwprojecten onderzoeken, van diep in de oudheid tot aan onze eigen 21e eeuw. Elk hoofdstuk heeft een korte uitleg over de tijd en plaats van de technische ramp. Na het lezen ga je je afvragen: 'Wat ging er mis en waarom?' Het heeft vaak te maken met techniek. Aan het eind van ieder hoofdstuk mag je zelf aan de slag. Door de 33 experimenten ga je zelf beter begrijpen welk wetenschappelijk principe de hoofdrol speelde bij de ramp.

Dit boek is op basisscholen goed in te zetten voor wetenschap en techniek. De experimenten zijn allemaal goed uitvoerbaar en vragen weinig materialen. De experimenten worden stap voor stap uitgelegd. De illustraties ondersteunen de uitleg bij het experiment.

Kinderen worden op een goede manier meegenomen in de geschiedenis en leren de tijd beter in een context te plaatsen. Het is een zeer leerzaam boek!


Auteur: Derek Keilty

Illustrator: Mark Elvins

Uitgeverij: De Fontein
Jaar van uitgave: 2021

Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 175
Genre: avonturenverhaal
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789026155437

Inhoud:

Storm is weggestuurd uit het weeshuis. Het is tijd om te gaan werken. Hij heeft een vacature gezien bij de bakker en gaat solliciteren op het schip De Bloedhond. Daar ontmoet hij kapitein Long John Watkins. Watkins legt uit dat De Bloedhond geen piratenschip is, maar een detectiveschip. Ze lossen mysteries op. Storm mag een week mee proefdraaien. Het meisje Ross helpt hem op weg.

Ze krijgen al snel een opdracht van Kristina Kreukel. De staf van de farao's is gestolen. Ze zetten koers uit naar Toet-eiland. Daar aangekomen bezoeken ze meteen het museum waar de staf van de farao's gestolen is. Daar vinden ze na wat speurwerk een halve landkaart. Zal dat ze naar de staf brengen?

Terug op het schip krijgen ze bezoek van kapitein Morihartie. Heeft hij iets te maken met de inbraak?

Scheurbuik Stormsz is een boek dat je meeneemt in de spannende wereld van de zeevaart.

Het boek heeft een fijne indeling. Niet teveel tekst op een bladzijde en veel mooie illustraties. Het verhaal is net lang genoeg, grappig en spannend. Het einde is wel een beetje voorspelbaar, maar niet storend.

Dit is het eerst deel van de triologie. Het tweede deel heet: Het oog van Mogdrod.