Oorspronkelijke titel: Panda at the Door

Auteur: Sarah Horne

Illustrator: Sarah Horne

Uitgeverij: Condor

Jaar van uitgave: 2021

Aantal bladzijden: 189

Genre: Leesboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 9+

Inhoud:
Christiaan is jarig, maar voelt zich niet jarig. Zijn beste vriend is verhuisd, hij wordt erg gepest door de buurjongen Spijker, zijn ouders hebben ruzie vanwege geld en zijn vader vertrekt op zijn verjaardag, er is geen cadeau behalve een brief van een panda. In de brief staat dat Christiaan haar gratis mag komen bezoeken zo vaak hij wilt. Er staat ook een e-mailadres in. Christiaan denkt eerst dat het een rotgrap is maar verstuurt dan toch een mail.
In een dierentuin woont Puck de panda. Puck krijgt van zijn verzorger Sjaak te horen dat hij moet verhuizen naar China. Als Sjaak wegloopt hoort Puck een piep. Sjaak heeft zijn horloge in haar hok laten vallen. Puck leest het bericht van Christiaan Colenbrander. Hij heeft hulp nodig. Puck komt erachter dat Sjaak zijn hok heeft opengelaten zodat ze kan ontsnappen.
En dan staat er een panda bij Christiaan voor de deur. Puck wil graag op Mary Poppins lijken en de nanny van Christiaan en zijn zusje zijn. Een mooi, maar wel ingewikkeld cadeau. Zal Puck de reddende knuffelpanda zijn?

Mijn mening:
Een heerlijk boek met verschillende thema's. Pesten, ruzie en goedmaken, geloven in je dromen, vertrouwen, luisteren naar elkaar. Er is veel interactie in het boek waardoor het verhaal makkelijk leest. De illustraties sluiten mooi aan bij het verhaal. Je krijgt medelijden met Christiaan en gaat echt van Puck de panda houden. Zeg nou zelf......Iedereen verdient toch een knuffelpanda?

Originele titel: Total Mayhem: Monday- Into the Cave of Thieves

Auteur: Ralph Lazar

Illustraties: Lisa Swerling

Vertaling: Hanneke Majoor

Uitgeverij: Condor

Jaar van uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 206

Genre: Fantasieverhaal

Leeftijd: 8+


Inhoud:
Voor Dex Kandoe is elke dag anders. In dit eerste deel staat hij op maandagochtend oog in oog met drie Worstelschurken en de tweestaartige Duivelkat. Er is wat aan de hand. Al gauw komt Dex erachter dat er een grot onder de grond is waar Olivetti-Philips plannen aan het smeden is om de Olivettie-Philips Trofee terug te krijgen. Hij heeft hiervoor de zilveren trofee, het Egyptische Blauw en sap nodig. Dex en zijn beste vriend Rob Nieuwman gaan er alles aan doen om dit te voorkomen.

Eigen mening:

Dat het boek Totale waanzin heet is terecht. De tekst en de tekeningen gaan lekker over de top! In het eerste hoofdstuk krijg je informatie over dingen die je moet weten voor je het boek gaat lezen. Het boek heeft een apart gedeelte 'De almanak' gemaakt om een uitleg te geven over de nieuwe, interessante en rare dingen die er rondom Dex afspelen. De almanak en een leesfragment is te vinden op: www.kinderboeken.nl/karakter/totale-waanzin/

Uiteraard komen er meer delen aan. Dinsdag, woensdag.....

Auteur: Marit Kok

Illustraties: Marit Kok

Uitgeverij: Condor

Jaar van uitgave in Nederland: 2022

Aantal bladzijden: 32

Genre: Prentenboek

Leeftijd: 3+

Inhoud:
Voor iedereen die bang is voor het donker
of het donker beter wil leren kennen.

Donker ligt in bed en is bang voor de nacht. Buiten blinkt er een lichtje en Donker besluit om erachteraan te gaan. Dan komt hij erachter dat de nacht prachtig is! Hij overwint zijn angst.

Mijn mening:
Dit prentenboek bestaat uit foto's. Alles wat je ziet op de foto's is door Marit Kok zelf gemaakt. Op de site van Kinderboeken.nl krijg je een inkijkje achter de schermen. Hierdoor ga je het boek nog meer waarderen. Wat een werk en wat een prachtboek! Kinderen die bang zijn voor het donker zullen zich zeker herkennen in Donker. Het verhaal is op rijm geschreven. Krachtige korte zinnen waardoor de nadruk op de foto's komt te liggen.

Vrolijk of bang, groot of klein,
Donker weet zeker dat hij er mag zijn.


Originele titel: Monster Doughnuts

Auteur: Gianna Pollero

Illustraties: Sarah Horne

Vertaling: Merel Leene

Uitgeverij: Condor

Jaar van uitgave: 2021

Aantal bladzijden: 249

Genre: Fantasieverhaal/Detective

Leeftijd: 9+

Inhoud:
Al generaties lang jaagde de familie van Tess op monsters. Er is in de loop der jaren al een hoop informatie op een computer verzameld. Met de monsterscanner kan Tess uitzoeken waar het monster zich bevindt om het vervolgens te verdelgen. Tess woont met haar zus Danni achter de bakkerij van haar ouders. Hun ouders zijn jaren geleden samen op jacht gegaan en zijn niet meer teruggekomen.
Op een dag krijgt Tess een tekening van een kleuter waarop een cycloop is te zien. Tess leest van de monsterscanner dat dit monster meneer Harris is. Het is een zeer gevaarlijk monster, maar is te verdelgen met geglazuurde donuts en bakpoeder. Tess gaat erop af en ontmoet meneer Harris die haar vertelt dat hij van plan is de minister-president op te eten. Ze laat hem ontploffen, maar al snel ziet Tess op de scanner dat hij niet dood is. Hij kan herstellen. Ze moet hem tegenhouden. Ze gaat op onderzoek uit en ontdekt in een dagboek van haar moeder dat meneer Harris een kleinzoon is van Neville. Hij is een gedaanteverwisselaar en hebben een hekel aan elkaar. Al snel vindt Tess meneer Harris. Van hem hoort ze dat er een monsterwereld bestaat en verneemt ook dat haar ouders in de monsterwereld zijn. Tess moet in die wereld komen en zorgen dat Meneer Harris niet in contact komt met Neville en de minister-president.

Mijn mening:
Je hoort vaak dat kinderen denken dat er monsters onder het bed zitten. Als je het boek leest dan word je meegenomen in de wereld van deze monsters. De monsters kunnen worden verjaagd met gebakjes en bakpoeder. Er zit veel humor in het boek waardoor de monsters minder eng worden. Tess gaat op zoek naar haar ouders en de cycloop Meneer Harris gaat op zoek naar de minister-president. Door deze zoektocht wil je het boek graag uitlezen.
Achterin het boek zit een monsteroverzicht. Het boek is zeker geschikt om voor te lezen in de klas. Een leuke verwerking zou kunnen zijn om zelf een monster te bedenken en daar een profiel met tekening bij te maken.

Het boek is te bestellen via: https://www.kinderboeken.nl/boek/monsterdonuts/


Auteur: Tim van den Berg
Illustrator: Willem van den Oever
Uitgeverij: Condor

Jaar van uitgave: 2021

Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 181
Genre: leesboek
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789493189447


Inhoud:


Heb jij dat ook dat je soms zou willen dat je een andere keuze had moeten maken en dat je het even terug wilt draaien?
Finn moet op zaterdag de voetbalfinale spelen. De titel van het eerste hoofdstuk is dag 1. Op dag 1 komt Finn erachter dat zijn vriend Tobias , zoon van de burgemeester, ontvoerd gaat worden. Hij maakt op deze dag bepaalde keuzes waardoor het ook echt gebeurd. Het volgende hoofdstuk is dag 2. Finn wordt wakker en ziet dat hij een voetbalfinale moet spelen. Finn weet dat hij nu andere keuzes moet maken om de ontvoering te voorkomen. Helaas lukt dit op dag 2 ook niet. Zo komen er 5 dagen voorbij en iedere keer verandert het verhaal door de keuzes die Finn maakt.
Het is een spannend boek waarin het duidelijk wordt dat de keuzes die je maakt van invloed kunnen zijn op een ander. Als je van voetbal houdt is dit zeker een boek voor jou!

Auteur: Judith Koppens & Andy Engel

Illustraties: Nynke Mare Talsma

Uitgeverij: Clavis

Nederlandse uitgave: 2016

Tweede druk: 2022

Aantal pagina's: 26

Genre: prentenboek

Thema's: milieu, vriendschap, natuur, klimaat, leefomgeving

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 3+

Inhoud:
Dit is een serie boeken waarin zeven dierenvrienden elke keer een nieuw avontuur beleeft. Ieder boek heeft een boodschap hoe we de wereld fijn kunnen houden.
In het boek Natte voeten wordt het probleem rondom de regen die in de stad grote plassen veroorzaken. Er moet meer groen geplant worden. Zo kan het water beter weg. In het boek Plasticsoep gaan de dieren zwemmen in de zee en ontdekken daar allerlei plastic wat door mensen daar terecht is gekomen. Ze gebruiken het plastic om vliegers te maken. In het boek Wat is het warm hebben de dieren het zo warm door de hoge temperatuur. De dieren maken van ijslollystokjes en blaadjes mooie waaiers om te kunnen wapperen.

Bij de boeken kun je ook een lesbrief downloaden via: www.deklimaatjes.com/lesbrieven

Mijn mening:
De verhalen zijn zo geschreven dat ieder kind zich wel in een personage kan verplaatsen. De illustraties zijn lekker kleurrijk en spreken enorm aan. De boeken zijn goed voor te lezen in een klas omdat de illustraties lekker groot zijn getekend. In ieder boek is er een probleem en wordt er nagedacht over een oplossing. De problemen zijn laagdrempelig en heel herkenbaar voor kinderen waardoor je tijdens het lezen van een boek goed in gesprek kunt gaan met kinderen.
De boeken passen goed in het thema van de kinderboekenweek 2022.

Auteur: Sarah Dees
Uitgeverij: Condor

Jaar van uitgave: 2021

Kaft: softcover
Aantal bladzijden: 192
Genre: Doeboek
Leeftijd: 8+
ISBN: 9789493189614

Inhoud:

Heb je ook ladingen legosteentjes in huis en wil je er iets anders mee bouwen, maar heb je geen inspiratie? Dit boek is eigenlijk een oefenboek waarmee je kunt beginnen creatief te zijn. Bij elk project krijg je stap voor stap te zien wat je moet doen. De instructies staan erbij om je te helpen, maar uiteindelijk is het doel van het boek om je te inspireren om zelf dingen uit te vinden. Als je de stenen uit het boek niet hebt, gebruik je gewoon andere steentjes. Misschien wordt het resultaat er alleen maar mooier van!

Je vindt hulp bij het bouwen van bewegende robots, mechanisch speelgoed, aparte apparaten, zelfgemaakte spellen. Van katapult tot een schaarlift, katrollen tot een raceauto.

Dit boek biedt in de klas een uitkomst. Kinderen weer aansporen om hun creativiteit in te zetten. Ik daag je uit!


Auteur: Fatti Burke
In samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden

Uitgeverij: Condor
Jaar van uitgave: 2020

Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 40
Genre: informatieboek
Leeftijd: 6+
ISBN: 9789492899972


Inhoud:

Vind je opzoekboeken leuk en wil je wat leren over de Romeinen? Dan is dit boek echt geschikt voor jou! Je maakt kennis met Tom en oma Bea. Tom krijgt een Romeinse munt van Hadrianus in zijn hand en swoesj......Tom wordt meegenomen in de Romeinse tijd. Op iedere bladzijde krijg je informatie over de Romeinse tijd en krijg je zoekodrachten die je beter laten inzoemen op de tekeningen. Op de laatste bladzijden van het boek vind je alle oplossingen van de zoekopdrachten. De illustraties laten vooral zien hoe het er in deze tijd aan toe ging. De tekst geeft een mooie aanvullig op de platen. Werk je in de klas met dit thema dan is dit boek zeker een aanvulling en zullen veel kinderen dit boek pakken en op een speelse manier meer te weten komen over dit thema.


Auteur: Max Brallier
Illustrator: Douglas Holgate

Uitgeverij: Condor

Jaar van uitgave: 2021
Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 265
Genre: avonturenboek
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789493189454


'Help me, Jack. Breng me deze wereld binnen, en je hoeft nooit meer iemand kwijt te raken. Je kunt een koning zijn. Maar als je ervoor kiest om me niet te helpen, dan raak je alles kwijt. Je vrienden zullen je verlaten. En als ik dan toch kom- dan vernietig ik hen ook.....'


Inhoud:

Dit is het derde deel van de serie De laatste helden op aarde.

Jack en zijn vrienden zijn de laatste helden op aarde. Althans dat denken ze totdat ze menselijk stemmen via de radio in de brandweerkazerne horen. Er moeten dus in plaats van zombies en monsters ook andere mensen op aarde zijn. Helaas stopt het geluid. Het signaal is te zwak en ze moeten terug naar de boomhut om het signaal te versterken. Als ze de radio aan de praat krijgen, kunnen ze weer contact maken met hun familie. Jack heeft geen ouders om naar terug te gaan en is bang dat hij alleen zal achterblijven. Hij wil zijn vrienden ervan overtuigen dat ze het met elkaar zo leuk hebben dat ze niet terug willen naar hun familie. Hij verzint allerlei leuke activiteiten, maar zijn vrienden blijven proberen om het signaal op te vangen. Ze ontmoeten de gevaarlijke Koning Griezel die Jack droom-visioenen kan laten zien. Hij maakt het ze wel erg moeilijk om een nieuw signaal op te vangen. Wil je weten of het uiteindelijk lukt?

Het is een spannend boek waar heel veel in gebeurd. Het verhaal wordt afgewisseld door veel plaatjes. Dit versterkt de spanning in het boek. Het belangrijkste thema in dit boek is vriendschap.


Auteur: Job van Gelder

Uitgeverij: Condor

Jaar van uitgave: 2021
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 32
Genre: prentenboek
Leeftijd: 4+
ISBN: 9789493189478

Later wil ik klein worden en weer bedenken wat ik later zou willen worden!


Inhoud:

Je kunt echt alles worden in dit boek. Van ridder, tot vreemde vogel, van astronaut tot iets, van heks tot plaatjesmaker, iets met dieren of een racer, nooit bang tot hartendief. Als je klein bent is alles nog mogelijk.

De gedichtjes zijn zo geschreven dat je vanzelf gaat fantaseren. En ook de illustraties zijn zo gemaakt dat je iedere bladzijde nooit gaat vervelen. Er zijn zoveel details te zien.

Dit boek krijgt echt een ereplekje op mijn plank!


Auteur: Matthew Syed

Illustrator: Toby Triumph
Uitgeverij: Condor
Vertaling: in Aksie v.o.f.
Jaar van uitgave: 2020
Aantal bladzijden: 157
Genre: Informatief
Leeftijd: 9+
ISBN: 9 789492 899873


Inhoud:
Matthew Syed (de schrijver van het boek) was ooit de beste Britse tafeltenniser. Hij deed zelfs mee aan de Olympische Spelen. Hoe hij zover is gekomen laat hij horen in dit boek. Hij begint het boek met twee jongens: G. Gewoon en G. Geweldig. Deze twee jongens worden in ieder hoofdstuk gebruikt als voorbeeld. Hoe je pad loopt als je te snel opgeeft (G. Gewoon) en welke mindset je nodig hebt als je G. Geweldig wilt zijn. In het boek krijg je allerlei tips en adviezen en laat je vooral weten dat iedereen die in het leven successen heeft behaald hier hard voor heeft moeten werken, heeft gefaald en moest doorzetten om verder te komen. Hij gebruikt hierbij ook voorbeelden van andere beroemdheden: Steve Jobs, Mozart, Rihanna, Lionel Messi & J.K. Rowling.

Mening:
Tijdens het lezen lijkt het net of Matthew tegen je praat en allerlei adviezen neemt. Veel voorbeelden die hij noemt zijn zo herkenbaar. De vaste mindset zit er voor veel mensen ingebakken. Moeilijk om dit om te buigen naar de groeimindset. Maar Matthew overtuigt je in zijn verhaal dat je dit steeds bewust moet doen. Geef nooit op! Durf risico's te nemen en leer van je fouten. En als je iemand iets bijzonders ziet doen bedenk dan altijd: 'Daar heeft hij hard voor geoefend!'
Dit boek ga ik in mijn klas promoten en alle tips zal ik vaak benoemen. Ik durf erom te wedden dat iedereen dit boek zal willen lezen!

'Jij kan dit (echt) is een boek dat je leert inzien dat je dromen echt uit kunnen komen!'