Spoedniks zoekt een nieuwe planeet

Auteur: Stefan Wolters
Illustraties: Barbara de Wolf
Uitgeverij: Ploegsma
Jaar van uitgave: 2021
Aantal bladzijden: 24
Genre: Prentenboek
Leeftijd: 4+
ISBN: 9789021682532

Inhoud:
Commander Spoedniks maakt zich zorgen om de Aarde. Het is een beetje ziek aan het worden. Hij gaat op zoek naar een nieuwe planeet die net zo fijn is om op te wonen als de Aarde. Hij vliegt met de ASPRO5000 door de ruimte en komt langs sterrenstelsel en melkwegen, schiet door zwarte gaten, botst tegen een planeet, ster of maan. Veel planeten zijn niet geschikt. Te warm, te slijmerig, te zacht, te druk...Uiteindelijk komt hij op een goede planeet. Daar ontmoet hij een wezentje. Het wezentje maakt hem duidelijk dat het niet veilig is op de planeet. Hij neemt het wezentje mee in zijn ruimteschip. Ze belanden op een prachtige planeet. Welke planeet zal dit zijn?
Er zit een mooie boodschap in dit verhaal. De Aarde is een fijne planeet waar we goed voor moeten zorgen.
De illustraties van Barbara de Wolf zijn kunstzinnig. Ze knipt van allerlei soorten papier alle plaatjes. Een leuke verwerking na het lezen van dit boek.Een wonder prachtig dier

Auteur: Meerdere dichters
Illustraties: Britta Teckentrup
Uitgeverij: Ploegsma

Jaar van uitgave: 2021

Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 331
Genre: gedichtenbundel
ISBN: 9789021682525

Inhoud:
Omdat het boek Ik wou dat ik een vogel was zo'n succes was heeft de redactie van Ploegsma dezelfde criteria gehanteerd en de dichters gevraagd een nieuw gedicht te schrijven voor dit wonder prachtige boek. Er is zelfs een gedichtenwedstrijd uitgezet om nog meer mooie gedichten te kunnen plaatsen.
Een heel jaar lang iedere dag een gedichtje van dieren die je al kent of juist niet kent. Ontroerende, grappige, lieve gedichtjes. De illustraties per bladzijden zijn ware kunstwerken! Er zit een mooie opbouw in het boek. Iedere maand start met een inhoudsopgave en weet je welke dieren aan bod komen en wie het gedichtje heeft geschreven. Achterin het boek vind je een register op auteursnaam, op titel, op beginregel en op dier. Handig als je op zoek bent naar een specifiek iets.

Iedere dag een gedicht en een wonder prachtige plaat op mijn boekenstandaard!


Meester Mark: De grappigste taalfoutjes uit de klas

Auteur: Mark van der Werf
Uitgeverij: Ploegsma

Jaar van uitgave: 2021

Kaft: softcover
Aantal bladzijden: 160
Genre: leesboek
ISBN: 9789021682617

Inhoud:
Taalfoutjes zijn er in allerlei soorten en maten. Meester Mark krijgt ze dagelijks doorgestuurd van leerkrachten en heeft ze gebundeld in een boek. Ieder hoofdstuk begint met een ervaring van Meester Mark om vervolgens taalfoutjes van kinderen te lezen. Dit zijn allemaal foto's zodat je ook echt het handschrift van de kinderen kunt zien. Meester Mark heeft bij ieder taalfoutje een quote geschreven zodat de taalfout nog grappiger wordt. Er komen verschillende onderwerpen voorbij: zwangerschappen, sinterklaas, kerst, topografie, vieze woorden, Google, vakantie, beroepen en nog veel meer!"
Meester Mark vertelt zijn ervaringen uit onderwijsland door middel van de taalfoutjes van de kinderen. Deze ervaringen zijn zo herkenbaar. In het hoofdstuk Letterlijk geeft hij op een mooie manier aan dat iedereen wel eens een foutje maakt.

Het boekje zorgt voor een glimlach en soms zelfs een schaterlach!

'Gelukkig maar, dat leerlingen niet perfect zijn!


Auteur: Kirsty Applebaum

Uitgeverij: Ploegsma
Jaar van uitgave: 2021

Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 239
Genre: verhalenboek
Leeftijd: 10+
ISBN: 9789021681795

Inhoud:

De hoofdpersoon Maggie is het middelste kind in het gezin. Het dorp waar ze wonen ligt afgelegen en in lang geleden in de brand gestoken door de dwalers. Als de oudste in een gezin 14 jaar wordt moet hij of zij naar een militair kamp om nooit meer terug te komen. Vandaar dat de oudsten alle aandacht krijgen, mooie kleding, grootste feesten. Als middelste val je eigenlijk niet op. En daar heeft Maggie last van. Ze wil een dwaler vangen waardoor ze de held van het dorp wordt. Ze komt in contact met Una, een meisje buiten het dorp, een dwaler. Haar vader is heel erg ziek en heeft hulp nodig. Maggie probeert haar vertrouwen te winnen door haar te helpen aan eten en medicijnen. Al snel gaat Maggie twijfelen over de dwalers. Bestaan deze eigenlijk wel? Gaan de oudsten wel echt naar een kamp? Of is er een ander probleem in het dorp?

Het boek begint op maandag 1 september en eindigt op woensdag 10 september en heeft 35 hoofdstukken. Het is in de ik-vorm geschreven. Hierdoor lijkt het alsof je een dagboek leest. Je voelt de angst tijdens het lezen van dit boek. Het is mysterieus geschreven waardoor je meegezogen wordt in het verhaal. Maggie probeert haar angsten te overwinnen. Dit wordt prachtig omschreven!


Auteur: Octavie Wolters

Uitgeverij: Ploegsma

Jaar van uitgave: 2021
Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 24
Genre: prentenboek
Leeftijd: 4+
ISBN: 9789021681924


Het prentenboek Het lied van de spreeuw neemt je mee in de kunst van het kijken naar het leven.

Als je goed luistert, dan hoor je het.
Als je goed kijkt, dan zie je het.

Inhoud:

'Ik zing een lied, dacht de spreeuw, een lied over hoe mooi alles is als je kijkt zoals ik. En ik zing het voor iedereen die ernaar wil luisteren.'

De spreeuw komt onderweg veel vogels tegen en iedere vogel geeft hem een tip wat hij niet moet vergeten om te zingen. Vergeet niet te zingen over de bomen, de aarde, de hemel, de nacht, de blaadjes, de stenen, het leven...

Dit prentenboek is een parel! Zo'n mooi verhaal, zo mooi gemaakt. Voor jong en oud geschikt. Na dit boek besef je weer hoe gezegend we zijn met alle mooie dingen om ons heen.

In dit filmpje laat Octavia zien hoe de lino's maakt:

www.youtube.com/watch?v=0jkpJ4HcVYU

Wil je het geluid van de spreeuw horen: www.vogelgeluid.nl/spreeuw/


Auteur: Kees de Boer
Illustraties: Kees de Boer

Uitgeverij: Ploegsma

Jaar van uitgave: 2021
Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 26
Genre: prentenboek
Leeftijd: 4+
ISBN: 9789021681801


De ALLES wat je worden wil machine is een prentenboek dat je als kind alles kunt zijn wat je wilt als je maar blijft spelen!

Inhoud:

Tom en Emma hebben een machine uitgevonden waar je alles mee kunt worden wat je wil. Van bakker tot trompetspeler. Ze willen graag meerdere beroepen tegelijk zijn. Circus-brandweervrouw, ambulance-stuntvrouw. Ze proberen van alles uit en komen erachter dat dit best vermoeiend is en je dan geen tijd meer hebt om te spelen.

De tekeningen zijn echt prachtig gemaakt. Je kunt in het boek blijven bladeren en zal er iedere keer weer iets nieuws ontdekken.

Het boek is geschikt om voor te lezen in de klas. De groepen 1 t/m 4 zullen dit boek verslinden!

'Hé Em, waarom zou je eigenlijk maar één beroep kunnen hebben?' zegt Tom. 'Alleen bakker zijn is zo saai.'

Auteur: Vivian den Hollander
Illustraties: Juliette de Wit

Uitgeverij: Ploegsma
Jaar van uitgave: 2021
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 105
Genre: leesboek
Leeftijd: 6+
AVI: E5/M6
ISBN: 9789021681849

Inhoud:

Sproet wil graag dat Spekkie meegaat naar de camping. Omdat haar moeder niet kan gaat de oom van Spekkie mee. Nelson is politie-agent. Eenmaal op de camping aangekomen horen ze sirenes. er is een bank overvallen. Spekkie en Sproet willen erachter komen wie de bank heeft overvallen. Ze mogen de volgende ochtend met de boswachter mee en ontdekken tijdens de wandeling een kuil. Ze vinden dit maar vreemd en gaan er na de wandeling op af. In het bos zien ze de boswachter met de schaapherder praten. Hij geeft de schaapsherder een enorm bedrag. Dat vinden ze verdacht. Spekkie maakt hier foto's van en laat deze bij terugkomst aan Nelson zien. Hij gaat praten met de boswachter. Ze hebben zich vergist. Ze beloven aan de vader van Sproet dat ze niet meer gaan speuren naar de overvallers. Of dit echt lukt.......


Auteur: Thijs Goverde

Illustrator: Elly Hees

Uitgeverij: Ploegsma
Jaar van uitgave: 2021

Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 167
Genre: avonturenverhaal
Leeftijd: 10+
ISBN: 9789021681832


Donderkat is een boek dat je laat nadenken over de wereldproblematiek verpakt in spannend en humoristisch verhaal.

Inhoud:

De achterbuurman van Gaby en Michael is een misdadiger. Hij is de eigenaar van de bank in de stad en is ontzettend rijk. De vader van Gaby en Michael werkt voor deze man en komt achter vreselijke geheimen. Hij laat zich ontslaan. Gaby en Michael willen de reden weten. Vader vertelt het hele geheim. Meneer Dogger is de eigenaar van de bank. Hij leent geld uit aan mensen die slechte dingen doen: varkens in te kleine hokjes stoppen en mishandelen, bomen omkappen, kinderen t-shirts laten maken en nog veel meer. Ze besluiten aangifte te gaan doen bij de politie. Daar geloven ze niets van het verhaal.

De donderkat is al dagen bezig om de bedrijven van Meneer Dogger op te blazen. Niemand weet wie de Donderkat is. De politie is dringend op zoek naar de Donderkat en looft een beloning uit van een half miljoen. Ineens zien Gaby en Michael een oranjerode gedaante voorbij schieten. Ze gaan met dit verhaal naar de politie en weer geloven ze niets van het verhaal en wordt vader opgesloten. Gaby, Michael en moeder gaan er alles aan doen om hem uit de gevangenis te krijgen. Dit levert spannende en hilarische momenten op.

Het boek is zo geschreven dat het lijkt of de schrijver tegen je praat. Het is een spannend avontuur met een uiteindelijke boodschap. Hierdoor ga je wel anders nadenken over het boek en wil je het nog een keer lezen. Er gebeurt wel heel veel in een hoofdstuk, soms iets teveel. Dan duizelen de zinnen en blijf je niet bij de gebeurtenis. En toch blijf je doorlezen omdat je wilt weten hoe het afloopt.

Ik zou het boek niet willen voorlezen, maar wel promoten in de klas.