Auteur: Tanja de Boer
Illustraties: Janneke Kornet
Uitgeverij: Nieuwezijds
Jaar van uitgave in Nederland: 2022
Aantal pagina's: 143
Genre: informatieboek
Thema's: uitvindingen, Nederland, water, bouwen, duurzaamheid
Kaft: softcover
ISBN: 9789057124792
Leeftijd: 9+
Inhoud:
Er is in Nederland een hoop water. En omdat we geen hoge bergen hebben en we er wel willen wonen zijn er allemaal oplossingen bedacht om het water te slim af te zijn. In dit boek lees je over allerlei technische hoogstandjes die je soms wel kunt zien maar ook heel vaak niet kunt zien. Zo legt de schrijfster Tanja de Boer uit hoe dijken zijn opgebouwd, hoe gemalen en sluizen werken en hoe het kan dat bruggen zo stevig zijn. Je leest ook over de weg van het afvalwater naar drinkwater. Dit alles is door slimme ingenieurs bedacht. Maar omdat het klimaat blijft veranderen hebben we dus steeds weer nieuwe creatieve oplossingen nodig en daagt de schrijver de lezer uit om mooie oplossingen te bedenken.
Tijdens het lezen krijg je als lezer verschillende leuke proefjes aangeboden om het technische hoogstandje nog beter te begrijpen. Er wordt ook verwezen naar interessante websites.
Titel oorspronkelijke uitgave: The Famous Five on a Hike Together
Auteur: Enid Blyton
Illustrator: Laura Ellen Anderson
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Nederlandse uitgave: 2022
Aantal bladzijden: 192
Genre: avonturenboek
Kaft: Hardcover
Leeftijd: 9+
Inhoud:
Julian, Anne, Georgina, Dick en de hond Timmy gaan een lang weekend een trektocht door het bos en de heuvels maken. Onderweg komt Timmy vast te zitten in een hol. Ze moeten hem eruit trekken waardoor hij zijn poot bezeerd. Ze besluiten om op zoek te gaan naar een dierenarts. Dick en Anne gaan alvast naar de boerderij De Blauwe Vijver waar ze zouden overnachten. Helaas verdwalen ze en komen uit bij een andere boerderij waar ze mogen overnachten bij een oude vrouw. Anne slaapt boven en Dick in de stal. Daar wordt hij midden in de nacht gewekt door een vreemde man die hem een boodschap geeft. Zodra de Vijf weer bij elkaar zijn gaan ze op onderzoek uit. Wat betekent de boodschap op het papiertje en wat doen duistere Dick en Maggy bij dat oude boothuis?
Mijn mening:
Goed dat serie De Vijf in een nieuw jasje is gestoken. De omslag ziet er uitdagend uit en past goed bij dit spannende avontuur. De kinderen zijn allemaal verschillend. Dit zorgt ervoor dat ieder kind zich wel met een personage kan vergelijken. Prachtig dat Georgina eigenlijk George wil worden genoemd. Dit is in het verhaal soms wat verwarrend, maar wel van deze tijd. De kinderen zijn in het boek wel bijzonder bijdehand waardoor het soms wat ongeloofwaardig wordt.
Eenmaal in het avontuur dan wil je ook weten hoe het avontuur afloopt. Een geslaagd boek!
Beoordeling:
Auteur: Andrea Beaty
Illustraties: David Roberts
Vertaald door: Erward van de Vendel
Uitgeverij: Nieuwezijds
Jaar van uitgave: 2022
Aantal bladzijden: 40
Genre: prentenboek
Kaft: hardcover
Leeftijd: 3+
Mijn mening:
Het is een prachtig prentenboek met een mooie boodschap! Het laat heel goed voelen hoe het is om dyslexie te hebben.
Ieder kind in het prentenboek is als een individu herkenbaar. Het jongetje in de rolstoel, met een hoorapparaat, verschillende nationaliteiten, klein en groot.
'We hebben allemaal onze eigen superkracht en onze eigen worstelingen! Dat maakt elk van ons uniek, mooi, sterk en van belang voor de wereld.'
Het lettertype is geschreven in een font dat speciaal is ontworpen voor mensen met dyslexie.
Een parel om voor te lezen in de klas! Dit boek verdient een ereplek in de boekenkast!
Auteur: Edward van de Vendel &Ioanica Smeets
Uitgeverij: Nieuwezijds
Jaar van uitgave: 2021
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 275
Genre: schoolverhaal/stripverhaal/informatieboek
Leeftijd: 10+
ISBN: 9789057125188
Inhoud:
De leerkrachten en leerlingen (24) van Groep 7 van De Rover Hoepsika School vinden dat de rekensommen meer over de belevingswereld van de kinderen moet gaan. Om dit te veranderen mag er iedere week een leerling een rekenvraag indienen. Ieder hoofdstuk start met het verhaal van de leerling en daarna volgt de rekenvraag die vervolgens m.b.v. een strip wordt toegelicht. Van verhoudingsproblemen, kansberekeningen, procenten, breuken, inhoudsmaten, enz. Het nut van het rekenen wordt in dit boek zeker duidelijk gemaakt. Na iedere strip is er een kopje 'Later'. Hierin komt er nog een interessant weetje van de schrijver.
De klas zelf maakt het hele jaar een hoop mee met elkaar. Ze leren elkaar veel beter kennen door het oplossen van de rekenvragen. Thema's die ook aan bod komen zijn: het milieu, scheiding van je ouders, vegetarisch zijn, verliefdheid, klimaatveranderingen, rijkdom.
Veel kinderen zullen de afwisseling in het boek fantastisch vinden. Het is wel een boek dat kinderen zelf moeten lezen vanwege de strips. Mogen leerlingen bij jou wel eens een rekenvraag indienen?
Waarom kies ik in de supermarkt altijd de langzaamste rij? Hoe kies ik de snelste?'
'Aan welk soort korting heb je iets en aan welke niet?'
'Heb ik iets aan rekenen als ik beter wil leren goochelen?'
'Zijn ijsjes overal en altijd even koud?'
'Hoeveel slechter is het om met een vliegtuig te rezien dan met de trein? En hoeveel duurder is het? En hoeveel sneller?'