Overige boekrecensies

Auteur: Tanja de Boer

Illustraties: Janneke Kornet

Uitgeverij: Nieuwezijds

Jaar van uitgave in Nederland: 2022

Aantal pagina's: 143

Genre: informatieboek

Thema's: uitvindingen, Nederland, water, bouwen, duurzaamheid

Kaft: softcover

ISBN: 9789057124792

Leeftijd: 9+

Inhoud:
Er is in Nederland een hoop water. En omdat we geen hoge bergen hebben en we er wel willen wonen zijn er allemaal oplossingen bedacht om het water te slim af te zijn. In dit boek lees je over allerlei technische hoogstandjes die je soms wel kunt zien maar ook heel vaak niet kunt zien. Zo legt de schrijfster Tanja de Boer uit hoe dijken zijn opgebouwd, hoe gemalen en sluizen werken en hoe het kan dat bruggen zo stevig zijn. Je leest ook over de weg van het afvalwater naar drinkwater. Dit alles is door slimme ingenieurs bedacht. Maar omdat het klimaat blijft veranderen hebben we dus steeds weer nieuwe creatieve oplossingen nodig en daagt de schrijver de lezer uit om mooie oplossingen te bedenken.

Tijdens het lezen krijg je als lezer verschillende leuke proefjes aangeboden om het technische hoogstandje nog beter te begrijpen. Er wordt ook verwezen naar interessante websites.

Mijn mening:
De hoofdstukken in het boek zijn kort en duidelijk geschreven. Je vindt op iedere bladzijde illustraties die de uitleg meer kracht bij zet. De proefjes die kinderen zelf kunnen doen zijn goed uitvoerbaar en in het boek ook goed te vinden vanwege de blauwe balken. Ik vond de kaft er iets minder aantrekkelijk uitzien, maar zoals de titel het al zegt: Je ziet het niet aan de buitenkant, maar de binnenkant is echt de moeite waard. Ik ga dit boek zeker promoten in de groep. Dit boek geeft meerdere mogelijkheden om lessen bij te maken: Close Reading lessen of technieklessen.
Ik weet zeker dat kinderen na het lezen van dit boek na gaan denken over diverse oplossingen. Zo krijgen we allemaal nieuwe uitvinders!

Titel oorspronkelijke uitgave: The Famous Five on a Hike Together

Auteur: Enid Blyton

Illustrator: Laura Ellen Anderson

Uitgeverij: Standaard Uitgeverij

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 192

Genre: avonturenboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 9+

Inhoud:
Julian, Anne, Georgina, Dick en de hond Timmy gaan een lang weekend een trektocht door het bos en de heuvels maken. Onderweg komt Timmy vast te zitten in een hol. Ze moeten hem eruit trekken waardoor hij zijn poot bezeerd. Ze besluiten om op zoek te gaan naar een dierenarts. Dick en Anne gaan alvast naar de boerderij De Blauwe Vijver waar ze zouden overnachten. Helaas verdwalen ze en komen uit bij een andere boerderij waar ze mogen overnachten bij een oude vrouw. Anne slaapt boven en Dick in de stal. Daar wordt hij midden in de nacht gewekt door een vreemde man die hem een boodschap geeft. Zodra de Vijf weer bij elkaar zijn gaan ze op onderzoek uit. Wat betekent de boodschap op het papiertje en wat doen duistere Dick en Maggy bij dat oude boothuis?

Mijn mening:
Goed dat serie De Vijf in een nieuw jasje is gestoken. De omslag ziet er uitdagend uit en past goed bij dit spannende avontuur. De kinderen zijn allemaal verschillend. Dit zorgt ervoor dat ieder kind zich wel met een personage kan vergelijken. Prachtig dat Georgina eigenlijk George wil worden genoemd. Dit is in het verhaal soms wat verwarrend, maar wel van deze tijd. De kinderen zijn in het boek wel bijzonder bijdehand waardoor het soms wat ongeloofwaardig wordt.
Eenmaal in het avontuur dan wil je ook weten hoe het avontuur afloopt. Een geslaagd boek!

Beoordeling:

Auteur: Andrea Beaty

Illustraties: David Roberts

Vertaald door: Erward van de Vendel

Uitgeverij: Nieuwezijds

Jaar van uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 40

Genre: prentenboek

Kaft: hardcover

Leeftijd: 3+


Inhoud:
Aaron vindt het heerlijk om de hele dag in de tuin te tekenen en te luisteren naar een verhaal. Als hij vier is wil hij graag een eigen verhaal schrijven. Hiervoor moet je wel kunnen lezen. Aaron komt er snel achter dat dit best lastig is. Dit durft hij niet hardop te zeggen. Op een dag geeft de juf een opdracht om een verhaal te schrijven. Hij probeert het wel maar het lukt hem niet. Als hij het verhaal moet voorlezen in de klas vertelt hij een verhaal over de angsten, dat de kracht in hemzelf zit, dat schoonheid, kunst en liefde moed kunnen geven aan hen die met een vriendelijk hart willen leven. Aaron is heel bang dat de juf boos op hem wordt omdat hij niets op papier heeft staan. Hoe de juf reageert? Lees dit prachtige verhaal zelf maar!

Mijn mening:
Het is een prachtig prentenboek met een mooie boodschap! Het laat heel goed voelen hoe het is om dyslexie te hebben.
Ieder kind in het prentenboek is als een individu herkenbaar. Het jongetje in de rolstoel, met een hoorapparaat, verschillende nationaliteiten, klein en groot.

'We hebben allemaal onze eigen superkracht en onze eigen worstelingen! Dat maakt elk van ons uniek, mooi, sterk en van belang voor de wereld.'

Het lettertype is geschreven in een font dat speciaal is ontworpen voor mensen met dyslexie.
Een parel om voor te lezen in de klas! Dit boek verdient een ereplek in de boekenkast!

Auteur: Edward van de Vendel &Ioanica Smeets

Uitgeverij: Nieuwezijds
Jaar van uitgave: 2021
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 275
Genre: schoolverhaal/stripverhaal/informatieboek
Leeftijd: 10+
ISBN: 9789057125188

Inhoud:

De leerkrachten en leerlingen (24) van Groep 7 van De Rover Hoepsika School vinden dat de rekensommen meer over de belevingswereld van de kinderen moet gaan. Om dit te veranderen mag er iedere week een leerling een rekenvraag indienen. Ieder hoofdstuk start met het verhaal van de leerling en daarna volgt de rekenvraag die vervolgens m.b.v. een strip wordt toegelicht. Van verhoudingsproblemen, kansberekeningen, procenten, breuken, inhoudsmaten, enz. Het nut van het rekenen wordt in dit boek zeker duidelijk gemaakt. Na iedere strip is er een kopje 'Later'. Hierin komt er nog een interessant weetje van de schrijver.

De klas zelf maakt het hele jaar een hoop mee met elkaar. Ze leren elkaar veel beter kennen door het oplossen van de rekenvragen. Thema's die ook aan bod komen zijn: het milieu, scheiding van je ouders, vegetarisch zijn, verliefdheid, klimaatveranderingen, rijkdom.

Veel kinderen zullen de afwisseling in het boek fantastisch vinden. Het is wel een boek dat kinderen zelf moeten lezen vanwege de strips. Mogen leerlingen bij jou wel eens een rekenvraag indienen?


Waarom kies ik in de supermarkt altijd de langzaamste rij? Hoe kies ik de snelste?'

'Aan welk soort korting heb je iets en aan welke niet?'

'Heb ik iets aan rekenen als ik beter wil leren goochelen?'

'Zijn ijsjes overal en altijd even koud?'

'Hoeveel slechter is het om met een vliegtuig te rezien dan met de trein? En hoeveel duurder is het? En hoeveel sneller?'