Welkom

Wat leuk dat je mijn website bezoekt!
Je vindt hier allerlei idee├źn voor het basisonderwijs.
Neem gerust een kijkje!

Overige boekrecensies

Auteur: Andrea Beaty

Illustraties: David Roberts

Vertaald door: Erward van de Vendel

Uitgeverij: Nieuwezijds

Jaar van uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 40

Genre: prentenboek

Kaft: hardcover

Leeftijd: 3+


Inhoud:
Aaron vindt het heerlijk om de hele dag in de tuin te tekenen en te luisteren naar een verhaal. Als hij vier is wil hij graag een eigen verhaal schrijven. Hiervoor moet je wel kunnen lezen. Aaron komt er snel achter dat dit best lastig is. Dit durft hij niet hardop te zeggen. Op een dag geeft de juf een opdracht om een verhaal te schrijven. Hij probeert het wel maar het lukt hem niet. Als hij het verhaal moet voorlezen in de klas vertelt hij een verhaal over de angsten, dat de kracht in hemzelf zit, dat schoonheid, kunst en liefde moed kunnen geven aan hen die met een vriendelijk hart willen leven. Aaron is heel bang dat de juf boos op hem wordt omdat hij niets op papier heeft staan. Hoe de juf reageert? Lees dit prachtige verhaal zelf maar!


Mijn mening:
Het is een prachtig prentenboek met een mooie boodschap! Het laat heel goed voelen hoe het is om dyslexie te hebben.
Ieder kind in het prentenboek is als een individu herkenbaar. Het jongetje in de rolstoel, met een hoorapparaat, verschillende nationaliteiten, klein en groot.

'We hebben allemaal onze eigen superkracht en onze eigen worstelingen! Dat maakt elk van ons uniek, mooi, sterk en van belang voor de wereld.'

Het lettertype is geschreven in een font dat speciaal is ontworpen voor mensen met dyslexie.
Een parel om voor te lezen in de klas! Dit boek verdient een ereplek in de boekenkast!

Auteur: Edward van de Vendel &Ioanica Smeets

Uitgeverij: Nieuwezijds
Jaar van uitgave: 2021
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 275
Genre: schoolverhaal/stripverhaal/informatieboek
Leeftijd: 10+
ISBN: 9789057125188


Inhoud:

De leerkrachten en leerlingen (24) van Groep 7 van De Rover Hoepsika School vinden dat de rekensommen meer over de belevingswereld van de kinderen moet gaan. Om dit te veranderen mag er iedere week een leerling een rekenvraag indienen. Ieder hoofdstuk start met het verhaal van de leerling en daarna volgt de rekenvraag die vervolgens m.b.v. een strip wordt toegelicht. Van verhoudingsproblemen, kansberekeningen, procenten, breuken, inhoudsmaten, enz. Het nut van het rekenen wordt in dit boek zeker duidelijk gemaakt. Na iedere strip is er een kopje 'Later'. Hierin komt er nog een interessant weetje van de schrijver.

De klas zelf maakt het hele jaar een hoop mee met elkaar. Ze leren elkaar veel beter kennen door het oplossen van de rekenvragen. Thema's die ook aan bod komen zijn: het milieu, scheiding van je ouders, vegetarisch zijn, verliefdheid, klimaatveranderingen, rijkdom.

Veel kinderen zullen de afwisseling in het boek fantastisch vinden. Het is wel een boek dat kinderen zelf moeten lezen vanwege de strips. Mogen leerlingen bij jou wel eens een rekenvraag indienen?


'Waarom kies ik in de supermarkt altijd de langzaamste rij? Hoe kies ik de snelste?'

'Aan welk soort korting heb je iets en aan welke niet?'

'Heb ik iets aan rekenen als ik beter wil leren goochelen?'

'Zijn ijsjes overal en altijd even koud?'

'Hoeveel slechter is het om met een vliegtuig te rezien dan met de trein? En hoeveel duurder is het? En hoeveel sneller?'