Auteur: Scott Reintgen
Uitgeverij: Moon
Jaar van uitgave: 2021
Aantal bladzijden: 350
Aantal hoofdstukken: 51
Genre: fantasieboek/ avonturenboek
Leeftijd: 10+


Inhoud:

In de stad Oorsprong woont Indira. Je mag hier wonen om uitgekozen te worden voor een schrijver die jou als personage in zijn/haar boek wilt hebben. Je mag niet te lang in Oorsprong wonen anders moet je plaatsmaken voor andere potentiële personages. Je verhuist dan naar de stad Huiver en moet zwaar werk doen. De beloftes in Oorsprong kenden talloze strategieën, rituelen en mythes die ertoe leiden dat je door de schrijvers opgemerkt wordt. Het soort personage dat je kunt worden bestaat uit vier catergorieën: Leerlingen die hun examen afronden en worden geplaatst in een verhaal, terugkerende leerlingen die in de eerste ronde niet de aandacht van een schrijver weten te trekken, slecht gekozen zijn personages die door de schrijver worden aangepast en onvoltooid zijn alle personages die in onaffe boeken zitten.
Indira woont in dit stadje en heeft nog een kans voordat ze naar Huiver moet. Samen met Fenix, Maxi, Chagrina en Frederique worden ze uitgekozen. Ze krijgt een mentor die haar naar de Praktijkschool voor Protagonisten brengt. Hier moet ze meteen auditie doen. Er wordt door middel van drie scènes bepaalt of je geschikte bent voor een hoofdrol of een bijrol. Indira verliest alledrie de scènes. Ze krijgt de brainstorm Keet aangewezen (een brainstorm is een soort mentor)die haar vertelt dat ze een bijrol krijg en dat ze een adoptiegezin moet uitkiezen. Ze kiest voor de familie Pennings. Al snel mag ze naar school en krijgt ze les. Ze doet erg haar best om te laten zien dat ze geschikt is voor een hoofdrol. Op een dag gebeuren er allemaal vreemde dingen. Het huiswerk wat ze heeft ingeleverd heeft ineens geen antwoorden meer, ze is getuigen van een ruzie tussen twee docenten waarbij een docent op de grond ligt met twee simpele knopen als ogen en zijn lippen zijn dichtgenaaid en tijdens een evaluatie met brainstorm Keet krijgt ze te horen dat ze het niet goed doet en de kant van figurant op wordt gestuurd. Indira snapt er niets van. Wat gebeurt er in deze school? Ook Fabel wordt aangevallen en dan gaat Indira samen met Maxi en Fenix op onderzoek uit. Wie is er verantwoordelijk voor deze daden? Indira wil graag de held worden van het verhaal, maar kan dit ook als bijrol?

Een mooie quote:
Trouw leidt tot moed. Moed plant het zaadje van zelfopoffering. En zelfopoffering is de hoogste roeping van ieder personage in elk verhaal. Door jezelf op te offeren, creëer je bovendien een niet te verbreken band tussen jou en degenen van wie je houdt.

De schrijver heeft dit boek geschreven met een doel. Je bent hoofdrol in je eigen verhaal. Je hoeft je alleen maar actief in te zetten voor het verloop van je verhaal. Die keuze kun je elke dag opnieuw maken. Leun niet achterover maar wees betrokken bij de wereld. Stel geweldige vragen, neem risico's, maak nieuwe vrienden en dans!

Het is een prachtig verhaal! Van het begin tot het einde spannend. Je wordt meegezogen in de keuzes die Indira maakt. Ze is dapper, maar ook lief en behulpzaam. In het boek word je soms als lezer aangesproken om even een moment stil te staan bij de keuze die Indira moet maken of moet ondergaan. Er zijn niet heel veel personages waardoor je het verhaal goed kunt volgen.

Ik wil uitgeverij Moon bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.

Mijn dikke vette zombie goudvis 2

Auteur: Mo O'Hara
Vertaald door Anne Douqué
Uitgeverij: Moon
Jaar van uitgave: 2021
Aantal bladzijden: 176
Genre: leesboek
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789048860449

Inhoud:
Heb jij ook een dikke vette Zombiegoudvis in je kom? Deze goudvis is wel heel bijzonder! Je krijgt in dit boek twee avonturen te lezen.

In het eerste verhaal gaan Pradeep, Tom, Sami en Mark met hun vaders naar een vakantiehuisje. Tom en Pradeep hebben goudvis Frankie stiekem meegenomen. Ze logeren in een vuurtoren. Van de vuurtorenwachter horen ze dat er een gevaarlijke aal in het water leeft. Mark is van plan om de kwaadaardige aal te vangen. Hij komt erachter dat Tom en Pradeep de goudvis hebben meegenomen en dreigt om de vis door de plee te spoelen. Ze beloven dat ze hem niet tegen zullen houden om de aal te vangen. We hebben een kwaadaardige aal die jacht maakt op alles en iedereen, een kwaadaardige professor die jacht maakt op de kwaadaardige kwal, en een zombiegoudvis die jacht maakt op de kwaadaardige professor.

In het tweede verhaal gaan Tom en Pradeep auditie doen voor het jaarlijkse toneelstuk en krijgt Pradeep per ongeluk de hoofdrol. Iedere repetitie neemt Tom de zombiegoudvis Frankie mee. Tijdens de generale repetitie komt Mark in beeld. Hij is gevraagd om de toneelknecht te zijn. Mark wil Tom en Pradeep te grazen nemen. Het toneelstuk verloopt helemaal anders dan ze hadden gerepeteerd en voordat ze het door hebben is Frankie de hoofdrolspeler in het stuk. Als dat maar goed afloopt.....

Twee spannend avontuur met behoorlijk heftige gebeurtenissen. De goudvis speelt een belangrijke rol in het verhaal omdat het kan hypnotiseren met zijn ogen waardoor beide verhalen een andere kant opdraaien.

Pas op voor de billenbijter!

Auteur: Lucas van de Meerendonk
Illustrator: Stefan Yamá Cab
Uitgeverij: Moon
Jaar van uitgave: 2021
Aantal bladzijden: 24
Genre: Prentenboek
Leeftijd: 4+
ISBN: 9789048861521

Inhoud:

Heb jij 's nachts ook wel eens bezoek gehad van de billenbijter, het kusjesbeest, eet-mij-nietje, het poepiemonster, de mampier, de kakbouter, de monsterbaby, de petteretet, de weerwolfman, snotterschimmelsmurriesoep, Meester Mummie en Zombig? Niet? Dan moet je dit prentenboek eens lezen.
Het verhaal van iedere monster wordt verteld aan de hand van een gedicht. De illustraties zijn op iedere bladzijde prachtig en een mooie aanvulling! Dit is echt een voorleesboek voor bikkels!Zootje ongeregeld

Auteur: Iris Boter
Illustraties: Iris Boter
Uitgeverij: Moon
Jaar van uitgave: 2021
Aantal bladzijden: 191
Genre: Leesboek
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789048859818

Inhoud:
Tore woont in een huis met heel veel familieleden en dus ook erg veel spullen. Het is er altijd gezellig. Op school gaat het allemaal niet zo makkelijk. Tore vindt lezen en spelling maar lastig en er is niemand die met haar wil spelen. Ze vinden de familie maar raar. Tore wil bewijzen dat ze 'gewoon' zijn. Ze wil het huis netjes maken om een feest te geven. Ze begint in de voorkamer. In de kast liggen zoveel oude papieren dat ze besluit alles naar de papiercontainer te brengen. Als ze terugkomt staat er een dame van KindZorg aan de deur. Ze geeft aan dat ze de adoptiepapieren van Olle wil inzien. Tore geeft aan deze te moeten zoeken. De dame zal na een week terugkomen. Er ontstaat paniek bij Tore. Zullen de papieren in de container liggen? Tore gaat het proberen op te lossen. Hier heeft ze natuurlijk wel hulp bij nodig van haar familie. Zal het ze lukken om Olle wel bij de familie te houden?
Tijdens het lezen van dit boek voel je een enorme liefde van de familie. Er komt ook naar voren dat Tore dyslectisch is en daarom moeite met lezen heeft. Het huis hangt vol met spreuken van overopa. Deze bordjes vind je door het hele boek.

'Wij voelen ons pas thuis in een rommelig huis!'


Auteur: Marjet Huiberts
Illustrator: Emanuek Wiemans
Uitgeverij: Moon

Jaar van uitgave: 2021

Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 24
Genre: voorleesboek
Leeftijd: 3+
ISBN: 9789048863167

Inhoud:

Kiki en haar tweelingbroertje Mano mogen voor het eerst mee naar Nederland. Als ze schmink vinden in de kast met afgekeurde cadeautjes gaan ze elkaar schminken. Al snel willen er meer pietjes geschminkt worden. Als piet Diego binnenkomt wordt hij boos. Hij vindt het niet goed dat de pietjes bontgekleurd aankomen bij de intocht. Sinterklaas denkt daar gelukkig anders over!

De prenten in het boek zijn duidelijk en groot getekend. Een perfect boek om in de klas voor te lezen. Mooi om daarna in gesprek te gaan over uiterlijk en innerlijk, verwachtingen, oordelen, in gesprek blijven met elkaar, respecteren.

Een prentenboek met een leuk verhaal en een goed moraal!