Auteur: Marlies Slegers

Uitgeverij: Kluitman

Jaar van uitgave: 2021

Aantal bladzijden: 106

Aantal hoofdstukken: 19

Genre: young adult

Leeftijd: 14+


Inhoud:
Maarten (12 jaar) woont met zijn zus Janna (9 jaar) en zijn ouders in Zeeland. Op zaterdag 31 januari 1953 stormt het overdag al behoorlijk. De voorspelling is dat het in de nacht nog harder zal gaan stormen en dat er hoogwater komt. Moeder en Janna gaan alles naar boven brengen terwijl Maarten met zijn vader vloedplanken gaat neerzetten. En dan komt die vreselijke nacht, de dijken breken door en verandert het land in een grote watervlakte. Ze schuilen op de zolder en wachten op hulp. Er komt na lang wachten een boot. Alleen Maarten kan mee in de boot om de boot te gaan halen van oom Laurus. Onderweg ziet Maarten hoe erg de situatie is. Er ligt van alles in het water. Zodra hij aangekomen is bij oom Laurus sleept hij de boot het water in en roeit terug naar zijn huis. Zal hij zijn ouders en zus nog kunnen redden?

Mijn mening:
Het is een indrukwekkend boek. De schrijfster heeft het verhaal niet mooier gemaakt dan het is. Je krijgt een goed beeld van hoe heftig het toen was. Het boek begint met informatie over de watersnoodramp zodat je weet hoe ernstig de situatie was voordat je begint aan het verhaal van Maarten en zijn gezin. Je ziet op de eerste en de laatste bladzijden ook foto's van de ramp. Het boek is zeer geschikt om voor te lezen als je dit thema in de groep bespreekt. Sommige stukken kunnen wel als heftig worden ervaren. Het is handig om het boek eerst zelf te lezen en in te schatten of de groep het aankan. (Voorlezen in groep 7/8)

'Eindelijk is het licht. Het water staat nog veel hoger. De benedenverdieping is vast helemaal ondergelopen. Dan zien ze aan de overkant iets vreemds. Een van de huizen heeft alleen nog maar zijmuren en een dak. De ramen en de voorgevel zijn verdwenen. Boven op het dak zit de overbuurvrouw, mevrouw Maat. Ze heeft haar armen om de schoorsteen geklemd.'

Auteur: Lotte Stegeman    

Illustraties: Marieke ten Berge

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal pagina's: 93

Genre: informatieboek

Thema's: natuur, dieren

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 8+

Inhoud:
In dit boek vertelt de schrijfster Lotte Stegeman over wilde dieren die een bijdrage leveren aan een gezonde planeet. Het boek start met een inhoudsopgaven zodat je meteen ziet welke dieren er allemaal aan bod gaan komen. Vervolgens krijg je een wereldkaart te zien en zie je direct waar de dieren zich bevinden. Ze zet de dieren op een voetstuk en bespreekt per hoofdstuk hoe de dieren een bijdrage leveren enecht groene helden zijn. Neem nu bijvoorbeeld de laaglandtapir. Die is altijd op zoek naar eten, het liefst fruit en dat moet er allemaal weer uit. Zijn drollen laat hij vallen op open plekken in het oerwoud in de buurt van beekjes. Daar ontkiemen de zaden van de grootste bomen en groeien er kleine plantjes heel langzaam uit. Na ieder hoofdstuk krijgt het dier een podiumplaats voor een speciale categorie.
Je ziet op iedere bladzijde aansprekende illustraties van de dieren en hun habitat.
Mijn mening:
Een leerzaam en grappig boek waarin je meer respect krijgt voor alle dieren. Kinderen zullen zich echt gaan beseffen dat ieder dier in de natuur nuttig is. De illustraties zijn een mooie aanvulling bij het verhaal. Ze zullen zeker aanspreken bij de kinderen. De hoofdstukken zijn ook goed van lengte. Je kunt deze informatieve teksten heel goed inzetten tijdens de leeslessen. Het past goed in het thema van de Kinderboekenweek 2022.

Auteur: Bouwien Jansen en Lotte Stegeman

Illustraties: Marieke Melissen

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Nederlandse uitgave eerste druk: 2019

Nederlandse uitgave tweede druk: 2022

Aantal bladzijden: 93

Genre: Informatieboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 9+

Inhoud:
De schrijfsters van dit boek zaten urenlang samen in de bosjes en vroegen een boswachter de hemd van het lijf. In de Nederlandse bossen vind je allerlei zoogdieren. Deze zoogdieren (37) worden in dit boek uitgebreid beschreven. De kenmerken, habitat, voedsel, vijanden, ontlasting, pootafdruk. En het eindigt bij de mens en vooral het gedrag van de mens ten op zichte van deze geweldige dieren. Vervolgens krijg je allemaal tips om zelf op safari te gaan. En daarna zijn er ook nog bladzijden met drollen en pootafdrukken van alle dieren.


Mijn mening:
Qua taal spreekt dit boek zeker aan. Alsof ze tegen je praten. En ook de illustraties zijn een prachtige aanvulling in dit boek. Je wordt meegenomen in de schoonheid van onze natuur, heel dichtbij huis. Het nodigt uit om de natuur in te gaan. Op zoek naar pootafdrukken en drollen.
In de klas kun je iedere leerling een dier laten kiezen en uit de tekst de belangrijkste informatie laten opschrijven. Uiterlijk, voedsel, woning, voortplanting, bijzonderheden.
Een aanrader voor de Kinderboekenweek 2022!

Auteur: Els Pelgrom

Illustraties: Sylvia Weve

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 196

Genre: Leesboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 12+

Inhoud:
In een huis woont al een tijdje een gekko vanwege de muggen en spinnen die er in een grote hoeveelheid te vinden is. In het huis woont een vrouw die een aantal keren per dag naar de slaapkamer gaat en te praten met het hoofd. Het hoofd heeft alleen een kaal hoofd, geen lijf. Op een dag gaat de gekko het gesprek aan met het hoofd. Hij vertelt hem dat hij één wens mag weggeven. Het hoofd wenst lang zwart haar. De gekko laat zijn wens uitkomen, maar de gekko wenst er ook nog 3 witte veren bij. Al snel heeft het hoofd nog een wens. Hij wil benen. En ook deze wens wordt uitgevoerd. Het hoofd is nooit naar buiten geweest, heeft de wereld alleen in boeken en verhalen van zijn oma gehoord en gezien. Het hoofd wil naar buiten. Dit lukt niet zonder armen. Dus wenst het hoofd ook armen. Nadat deze wens is uitgevoerd klimt het hoofd naar buiten en gaat de gekko met hem mee. Maar de buitenwereld schrikt enorm van het hoofd. Ze moeten al snel vluchten. Ze maken een hoop avonturen mee tijdens de vlucht. Zal het hoofd uiteindelijk de plek vinden waarhij gelukkig kan leven?

Mijn mening:
De schrijfster Els Pelgrom schrijft zulke mooie verhalen. Zo ook dit verhaal. Het heeft een mooie opbouw en een rijke taal. Het verhaal is echt een sprookje en goed voor te lezen in de klas. Er kunnen mooie gesprekken uit voort komen. Mag je jezelf zijn in deze wereld? Voelde het hoofd zich buitengesloten? Respecteert iedereen elkaar? Is het goed om te vluchten?
Het boek is geschikt vanaf 10 jaar maar dan moet je wel van lezen houden. Het verhaal en de taal is nog best ingewikkeld.

Wil je dit boek aanschaffen?
www.lsamsterdam.nl/boek/het-levende-hoofd/

Auteur: Els Pelgrom

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Nederlandse uitgave: 1998, 2022

Aantal bladzijden: 207

Genre: geschiedenisverhaal

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 13+


Inhoud:
In dit verhaal vertelt de hoofdpersoon Curro zijn geschiedenisverhaal van zijn achtste tot zijn zestiende. Het speelt zich af na in Spanje na de burgeroorlog. Curro woont met zijn familie in een grot aan de voet van een berg. Ze hebben het niet breed en moeten alle eindjes bij elkaar knopen om aan genoeg eten te komen. Curro moet al vroeg van school om geld te verdienen. Hij is dan acht jaar. Curro is inventief en bedenkt iedere keer weer een handeltje om aan geld te komen. Van geitenhoeder tot metselaar, hij verkoopt sinaasappelen en aardewerk. Je wordt meegenomen in een wereld van grote verschillen tussen de rijken en de armen, het leven in die tijd, de liefde van de familie van Curro, het overlijden van de oma en de rituelen die daarbij horen, het zingen en dansen van de zigeuners, de processies tijdens Pasen en de opvoeding in die tijd.

Mijn mening:
Het verhaal is echt prachtig geschreven. Je wordt meegenomen in de wereld van Curro. Hij vertelt zijn bevindingen van het leven binnen het gezin. Alle gewoontes, warme, maar ook verdrietige momenten. Daarnaast neemt hij je ook mee in de harde wereld buiten het gezin. Je krijgt zoveel sympathie voor de sterke gevoelige Curro.
Het is even wennen dat er weinig gebruik wordt gemaakt van alinea's. Maar het verhaal is zo mooi dat je toch door wilt lezen.
Dit boek vind ik niet geschikt voor de basisschool. Ook niet als voorleesboek. Je moet echt iets ouder zijn om dit boek te kunnen waarderen. Dit boek is zeker geschikt voor het lezen van de lijst.

Leuk om te weten: Els Pelgrom heeft jaren in Spanje gewoond.De eikelvreters is gebaseerd op de jeugdherinneringen van haar Spaanse echtgenoot.

www.tiktok.com/@juf.soullie/video/7103457473188744454?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7052021158254855685

Ik wil uitgeverij Luitingh-Sijthoff bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.

Wil je dit boek aanschaffen?
www.lsamsterdam.nl/boek/de-eikelvreters/