Waterwerelden

Auteur: Alexander Kaufman
Illustraties: Mariana Rodrigues
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 2021
Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 70
Genre: informatieboek
ISBN: 9789047713227


Inhoud:

Dit prachtig geïllustreerde boek laat ons kennismaken met verbijsterend mooie koraalriffen, rivierlandschappen van de Amazone, kelpwouden en een veelvoud aan onverwachte omgevingen zoals wadden, riviermondingen, drasgebieden en de mangroven. Dit alles wordt sterker bedreigd dan ooit. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat mensen zich gaan bekommeren om iets wat ze zelden zien?
Het boek begint met het uitleggen van de begrippen die horen bij het woord water. Zoutgehalte, dichtheid, lichtinval, stromingen, druk, golven, zuurgraad, getijde en zuurstofconcentratie.
Daarna neemt de schrijver je mee naar 15 verschillende watergebieden. Eerst wordt er uitgelegd waar je je bevind en welke problemen er in dit gebied zijn en daarna zie je welke dieren er in dit gebied leven en krijg je beknopte informatie per dier.

Mijn mening:
De illustraties zijn prachtig getekend. Ieder gebied heeft zijn eigen bijzonderheden. Grote platen waar je veel op kunt ontdekken. Het is wel handig om er wereldkaart bij te houden zodat je weet waar je je bevindt. Mooi dat de illustraties als uitgangspunt zijn genomen en de tekst minder opvalt. Het uitgangspunt van de schrijver komt in ieder hoofdstuk naar voren: Ontdek de magie van de waterwerelden en help mee om ons gedrag te veranderen voordat het te laat is.
Dit boek verdient zeker een plekje in de boekenkast!

Robin de roodborst

Auteur: Dan Ojari en Mikey Please
Illustraties: Briony May Smith
Uitgeverij: Lemniscaat

Jaar van uitgave: 2021

Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 24
Genre: prentenboek
ISBN: 9789047714002

Inhoud:

Kleine muisjes vinden een ei dat uitkomt. In het ei zit Robin de roodborst. De muisjes nemen het roodborstje mee naar hun hol. Ze hebben honger en gaan op zoek naar kruimels in het Mjensenhuis. Maar Robin komt erachter dat ze anders is dan de muizen. Ze kan niet vliegen en maakt herrie. Hier wordt de kat wakker waardoor Robin moet vluchten. Robin botst tegen Ekster aan. Ze vluchten samen naar de oude boom. Robin vertelt dat hij op zoek was naar kruimels. Mjensen hebben zoveel kruimels. Ekster legt uit dat dit door Krestmis komt. Mjensen zetten een gouden ster op een stekelboom, doen een wens en krijgen de volgende dag alles wat ze hebben gewenst. Robin krijgt een goed idee. Hij gaat de gouden ster snaaien en Ekster helpt hem met vliegen. De muisjes zijn op zoek naar Robin. Ze volgen een ster. Zullen ze Robin vinden en lukt het ze om uiteindelijk kruimels te bemachtigen?  

Het is een boek over vriendschap, angst, wensen, anders zijn en kracht. Een mooi prentenboek om in de kersttijd voor te lezen.

Lessuggesties voor dit boek: www.lemniscaat.nl/files/ls9789047714002.pdfDe Gruffalo en zijn vrienden adventskalender

Auteur: Julia Donaldson
Illustrator: Axel Scheffler
Uitgeverij: Lemniscaat

Jaar van uitgave: 2021

Kaft: hardcover
Aantal boekjes: 24
Genre: voorleesboek/tekenboek/doeboek/liedjesboek
Leeftijd: 3+
ISBN: 9789047713715

Inhoud:
Deze adventskalender bevat 24 miniboekjes om af te tellen tot kerst. Iedere dag is het weer een verrassing welk boekje er tevoorschijn komt. De boekjes hebben een wikkel om het boekje:


Er zijn meerdere soorten miniboekjes:
- leesboekjes
- versjesbundel
- kleurboekjes
- tekenboekjes
- doeboekjes
- liedjesboekjes
De boekjes zijn afgeleid van de boeken van Julia Donaldson zoals de Gruffalo, de rommelige reus, de haas en de schildpad, de slak en de walvis, stap maar op mijn bezemsteel.
De maat van de boekjes zijn 12cmx 9,5 cm. De boekjes zijn niet kerst-gerelateerd en kun je het hele jaar gebruiken.


In de maand december is iedere dag een feestje met de Gruffalo en zijn vrienden!

Auteur: Mark Janssen
Uitgeverij: Lemniscaat

Jaar van uitgave: 2021

Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 24
Genre: prentenboek
Leeftijd: alle
ISBN: 9789047712213

Inhoud:

Zeven pietjes en een hondje zitten in een roeiboot en varen achter de stoomboot aan. Ze hebben de staf van Sinterklaas en een zak vol cadeautjes en moeten ervoor zorgen dat het op tijd aankomt in het Grote Huis. Onderweg gebeurt er van alles. Fietsen met een staf gaat niet zo handig, er valt een pietje in het water, ze moeten over daken, door de bomen, door de dierentuin, de grachten van Amsterdam Het is een lastige klus om aan te komen bij het Grote Huis.

Iedere plaat beslaat twee bladzijden met prachtige illustraties en een Sinterklaasliedje. Er is van alles te zien. Je kunt het boek iedere keer opnieuw beleven door steeds op een ander pietje te letten. Zoek iedere keer het witte hondje. En waar wordt de mantel van dat ene pietje toch steeds voor gebruikt?

Het is een feestje om dit boek keer op keer in te kijken en mee te zingen met de liedjes. Hij komt, hij komt.....die lieve goede Sint!!


Auteur: Georgina Taylor

Uitgeverij: Lemniscaat

Jaar van uitgave: 2021
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 61
Genre: prentenboek
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789047712718

In het boek 'Voor elkaar gemaakt' kom je er achter hoe ingenieus de wereld in elkaar steekt.

Inhoud:

Samenwerken kan het verschil tussen leven en dood betekenen. In dit boek wordt er uitgelegd wat symbiose is. Bij symbiose zijn twee of meer verschillende organismen volledig op elkaar afgestemd. Over de hele wereld vinden we bijzondere banden die terugkomen in dit mooie boek. De monarchvlinders hebben een relatie met de zijdepant, de wolf en de raven, damherten en eksters, enz.

Het boek is opgedeeld in vier hoofdstukken: In het bos, onder de golven, op de vlakten, tussen de bladeren. De illustraties zijn prachtig. Per bladzijde vind je een kleine hoeveelheid tekst van bijzondere dieren/planten. De uitleg is prima te volgen. Het zijn mooie teksten om te gebruiken bij een Close Reading les.


Auteur: Marieke ten Berge & Jesse Goosens

Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 2021
Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 80
Genre: Informatieboek
Leeftijd: 10+
ISBN: 9789047712039


Het boek Noord zorgt ervoor dat je zelf op vakantie wil naar het Noorden!

Inhoud:

De illustrator van dit boek heeft een passie voor het hoge Noorden. In dit boek worden er bijzondere dieren omschreven die daar leven. In ieder hoofdstuk komt het dier aan het woord en vertelt hoe het leeft, welke vijanden het heeft, hoe het zich voortplant, wat het eet, hoe zijn dag eruit ziet, hoe oud het wordt. De illustraties zijn een mooie aanvulling op de informatie.  

Welke dieren er aan bod komen: Rendier, Jan-van-gent, Groenlandse walvis, Ringelrob, Hermelijn, Noordse stern, Gewone vliegende eekhoorn, Otter, Poolwolf, Noordelijke butskop, Alpensneeuwhoen, Eland, Alk, Euratische lynx, Drieteenmeeuw, IJsbeer, Kuifpapegaaiduiker, Narwal, Veelvraat, Poolhaas, Orka, Kleine alk, Sneeuwuil, Muskusos, Bultrug, Zeearend, Spitsbergrendier, Koningseider, Kuifalk, Poolvos, Papegaaiduiker, Walrus, Witte dolfijn, Zeeotter, Potvis.

In het boek wordt er ook benadrukt hoe belangrijk het is om de natuur te beschermen. Ga eens naar de site van Marieke ten Berge als je interesse in de platen hebt.

Je herkent me vast van Harry Potter. Maar ik heet geen Hedwig en ik bezorg ook geen post. Hedwig in de film werd ook helemaal niet door vrouwtjes gespeeld, maar door mannetjes. Ik ben wel een vrouwtje, dat kun je zien aan mijn grijs-zwarte vlekken.