Auteur: Elvis Peeters
Uitgeverij: Moon
Jaar van uitgave: 2021
Aantal bladzijden: 96
Genre: Prentenboek/verhalenboek
Leeftijd: 3+

Inhoud:
Het boek heeft drie voorleesverhalen:
- gaat uit wandelen
- timmert een huis
- en zijn meisje

In ieder verhaal neemt Meneer Papier een schaar en oude kranten mee. Hij knipt wat hij op dat moment nodig heeft. Als hij iets niet meer nodig heeft knipt hij daarvan wat anders. In het eerste verhaal wil hij gaan wandelen. Hij wil wandelen met een hond. Deze knipt hij uit de krant. Tijdens de wandeling knipt hij nog veel meer uit.
In het tweede verhaal timmert Meneer Papier een huis voor zijn poes, omdat de poes zijn huis vies maakt. Poes moet buiten slapen. Dat is toch wel erg stil 's nachts.
In het derde verhaal waait het erg hard. Meneer Papier vindt een foto van een meisje. Helaas waait de foto in de vijver. Meneer Papier knipt zelf een meisje. Het meisje blijft alleen niet stil zitten. Hij knipt haar voeten eraf. Het meisje is slim en begint met klauteren. Haar armen worden eraf geknipt. Zal er nog wat over blijven van het meisje?

Het boek is prachtig vormgegeven! Alle plaatjes zijn geknipt met verschillende soorten papier. De verhalen zijn simpel waardoor de nadruk echt op de plaatjes wordt gelegd. Kinderen die al iets verder met lezen zijn kunnen dit boek goed lezen.

Ontzettend smerig

Auteurs: Andy Griffiths en Terry Denton
Vertaling: Edward van de Vendel
Uitgeverij: Lannoo
Jaar van uitgave: 2021
Aantal bladzijden: 175
Genre: Leesboek
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789401473781

Inhoud:
In dit boek vind je smerige verhalen en tekeningen. Het begint met 101 heel smerige dingen. De smerige dingen zijn helaas heel herkenbaar waardoor je echt vol afgrijnzen maar ook grinnikend verder leest. Bijvoorbeeld: Mensen die hun oogleden omvouwen, zodat je het rood-witte gedeelte daaronder kunt zien of in je neus peuteren en opeten wat eruit komt.
Na deze lijst word je meegenomen in het verhaal van Andy die spruitjes moet eten. Daar maakt Andy een heel smerig hylarisch gedoe van.
Je krijgt daarna een gedicht over Andy die niet wil gaan slapen en er alles aan doet om niet naar bed te hoeven. Daarna word je meegenomen in het bakavontuur van Andy. Hij wil een taart voor zijn moeder bakken, maar er gaat van alles mis. Een keukenmachine die explodeert, de oven ontploft, enz.
Vervolgens krijg je een strip cadeau over twee bruine balletjes.
Het volgende verhaal gaat over Andy die met zijn gezin gaat kamperen in een caravan. Omdat het de hele tijd regent zijn ze op elkaar aangewezen in de kleine ruimte. Andy maakt het niet gemakkelijk voor het gezin.
In het theaterstuk voor dode vliegen in drie bedrijven komt er zoveel kots ter sprake en in het laaste verhaal krijgen Andy en Danny een stomme jongen op bezoek die een superslak wil maken.

Door de afwisseling in de verhalen en alle tekeningen zullen veel kinderen dit boek fantastisch vinden. Er is veel interactie tussen de personen waardoor het erg makkelijk leest. Als je de boeken van de Waanzinnige boomhut hebt gelezen herken je de hoofdpersonen en de kleine tekeningetjes.

Als je fan bent van de boeken van de Waanzinnige Boomhut dan zul je dit smerige boek zeker waarderen!

ZigZag de wereld rond

Auteurs: Makii
Illustraties: Makii
Uitgeverij: Lannoo
Jaar van uitgave: 2021
Aantal bladzijden: 7
Genre: Kijk- en zoekboek
Leeftijd: 4+
ISBN: 9789401468343

Inhoud:

Dit twee meter brede kijk- en zoekboek staat bordevol weetjes over de zeven continenten. Als je het boek openklapt zie je op de voorkant een lange plaat van de zeven werelddelen en op de achterkant vind je allemaal weetjes over landen, volkeren en speciale plekken. Je kunt echt uren kijken naar de tekeningen en zal iedere keer weer nieuwe dingen tegenkomen. Er komen veel verschillende cijfers in dit boek naar voren. Van graden tot meters, hoeveelheden en jaren. En alle zoekopdrachten zorgen ervoor dat je ook de kleine details gaat bekijken.

Eigenlijk is dit een boek voor alle leeftijden!


Auteur: Lise Lambert en Hugo Matthysen
Illustrator: Mark Borgions
Uitgeverij: Lannoo

Jaar van uitgave: 2021

Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 89
Genre: verhalenboek
Leeftijd: 4+
ISBN: 9789401480710

Inhoud:


Vind je de Sinterklaastijd ook zo gezellig? In dit boek staan 10 avonturen over Sinterklaas en zijn vrienden. De pieten die een ander vervoermiddel willen regelen voor de Sint, het kompas op het schip dat niet meer werkt, koken door de schoorsteen, een overbezorgde vriendin, een vriendin die graag op het paard van Sinterklaas wil rijden, een inbreker die de verkeerde zak meeneemt, een piet die niet door de schoorsteen past, Sinterklaas die verliefd is, het mooiste speelgoed en valse Sinterklazen.
De illustraties zijn op iedere bladzijde te vinden en spreken erg aan. Fijn als je wordt voorgelezen en je lekker mee kunt kijken. De verhalen zijn net lang genoeg voor de kleine pauze in de klas. Ideaal voor de onderbouw.
In het boek vind je ook een aftelkalender.
Naar de bekende tv-reeks Dag Sinterklaas.

www.youtube.com/watch?v=0JLBLsLDjMU

Auteur: Terry Denton
Uitgeverij: Lannoo

Jaar van uitgave: 2021

Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 273
Genre: informatieboek
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789401477147

Inhoud:


In dit boek wordt echt alles wat je moet weten uitgelegd. In dit boek leer je alles over:
Het heelal
De aarde
Het leven op aarde
Het menselijk lichaam
Uitvindingen
De tijd
Op iedere bladzijde vind je vogel en paard die grapjes maken. Door alle kleine tekeningetjes begrijp alle stof veel beter. Het ondersteunt echt de meest ingewikkelde theorie. Van het zwarte gat tot zwaartekracht en van oppervlaktespanning tot koostofkringloop. Er wordt niets overgeslagen. En begrijp je het tijdens de eerste keer lezen niet.....dan lees je het boek over een half jaar nog een keer en zul je weer heel andere feitjes tegenkomen. De tijdlijn van de evolutie is echt geniaal getekend!
Heb je een vraag? Er staan heel veel antwoorden in dit boek!

www.youtube.com/watch?v=er4sG-UVfTE

Auteur: Gerda de Preter
Illustraties: Thé Tjong-Khing

Uitgeverij: Lannoo
Jaar van uitgave: 2021

Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 90
Genre: dierenboek
Leeftijd: 4+
ISBN: 9789401476836

Wat moest hij doen? Wat had opa ook alweer gezegd? Wie niet sterk is, moet slim zijn. Sterk was duidelijk niet. Slim had hij nooit geprobeerd. Dat heeft alles te maken met overleven, beweerde opa. Soms moest je doen alsof.

Inhoud:

De hele familie muis moet aan een bril. Kleine Muis heeft geen cool brilletje. Zijn vader wil geen cool brilletje voor hem maken. Op een dag speelt hij verstoppertje met zijn opa. Hij kan hem alleen niet vinden. Tijdens het zoeken komt hij Uil tegen. Uil wil hem wel helpen zoeken. Kleine Muis vertelt Uil over de Grote Tafeldans., het jaarlijkse familiefeest. Omdat Uil rammelt van de honger neemt uil Kleine Muis mee naar huis. Daar ontdekt Kleine Muis in een la allemaal kleine stukjes bril. Het lukt muis om te ontsnappen. Hij moet naar huis! Onderweg ontmoet hij hond, Arabelle de kip, Tibbe de kat, Vos en Mol. Kan hij de dieren vertrouwen? Hij vraagt opa steeds om hulp ook al is hij er niet. Komt Kleine Muis uiteindelijk thuis om iedereen te waarschuwen? Zal Mama Muis niet boos op hem worden?

Het boek is opgedeeld in 5 hoofdstukken met gedetailleerde tekeningen van Thé Tjong-Khing.

Je houdt je adem in bij het (voor) lezen van het boek. Er komen ook veel dubbelzinnigheden in het boek naar voren die naar mate je verder leest steeds duidelijk worden.

Het thema angst, vriendschap en vertrouwen vind je zeker terug in dit boek. Het boek kun je zeker voorlezen in de groepen 1 t/m 5.


Auteur: Emily Dodd

Uitgeverij: Lannoo
Jaar van uitgave: 2021
Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 143
Genre: informatieboek
Leeftijd: 8+
ISBN: 9789401476997


In WAAROM? De grote encyclopedie van je lichaam krijg je antwoord op vragen die je jezelf nog niet eens gesteld had!

Wist je dat het water in je lichaam zo zout is als zeewater?

Inhoud:

De encyclopedie heeft 5 hoofdthema's:

De bouwstenen,
Stuk voor stuk,
Zo werkt het,
Gezonde gewoonten
Medische wonderen

Binnen het thema worden er vragen gesteld. Iedere vraag wordt beantwoord op twee bladzijden. Na het lezen van de vraag krijg je informatie en word je op de proef gesteld door een korte quiz, waar/niet waar, fotoquiz. De foto's en illustraties zijn een mooie aanvulling bij de uitleg.

Achterin het boek vind je alle antwoorden op de quizvragen met een uitleg. Na deze bladzijde krijg je ook nog een vriendenquiz, een woordenlijst en een register.

Een prachtig boek die in iedere bibliotheek en school te vinden moet zijn!

Auteur: Thomas Taylor

Uitgeverij: Lannoo

Jaar van uitgave: 2021
Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 354
Genre: fantasieboek
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789401476423

Inhoud:

De hoofdpersoon Herbie woont in Owee aan Zee en werkt in hotel Nautilus. In dit dorp wordt er ieder jaar de legende van de Schaduwgruw verteld door mevrouw Fossiel en dokter Thalassi. Dit jaar wordt dit verstoord door de komst van illusionist Caliastra en haar twee hulpjes Rictus en Tristo. Zij beweert dat ze de tante van Herbie is en willen op de avond van de vertelling een optreden verzorgen. Een voorstelling dat in het teken staat van schaduwen. Caliastra wil Herbie overhalen om na de voorstelling met haar mee te gaan. Daarna gebeuren er vreemde zaken in het dorp. Er verdwijnen mensen en Herbie gaat met vriendin Violet op zoek. Is Caliastra hier schuldig aan of bestaat de Schaduwgruw echt?

Het is een spannend verhaal met een goede opbouw en sprekende taal. Heel leuk om dit boek te lezen in de tijd van Haloween! Er komen niet heel veel personen voor in het boek waardoor het goed te volgen is.


Auteur: Christopher Lloyd
Uitgeverij: Lannoo

Jaar van uitgave: 2021
Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 394
Genre: informatieboek
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789401476331

De Britannica Kinderencyclopedie neemt je mee in het onderzoekend leren!


Inhoud:

De Kinderencyclopedie heeft meerdere hoofdstukken: heelal, aarde, materie, leven, mensen, oudheid en middeleeuwen, moderne tijd, vandaag en morgen. Iedere bladzijde is voorzien van prachtige platen. In ieder hoofdstuk staan er meerdere kopjes:

Dat is de vraag: Er wordt een interessante onderzoekende vraag gesteld. Op deze vraag wordt een antwoord gegeven door een onderzoeker. En het mooie is dat er niet op alle vragen een antwoord is.

Op een rij: Alle feitjes worden even op een rij gezet.

Weetje: Onder dit kopje komt een grappig interessant weetje.

Dit zegt de expert: Een belangrijke uitvinder, onderzoeker komt aan het woord.

Tijdlijn: Alle feitjes worden in een tijdlijn geplaatst.

Het is fijn om in ieder hoofdstuk dezelfde opbouw terug te zien. Na ieder hoofdstuk volgt er een quiz. Zo kun je jezelf checken of je alles hebt begrepen.

Het is een prachtige encyclopedie die in iedere school aanwezig moet zijn! Je kunt er zoveel informatie uithalen en gebruiken in zoveel lessen. Heb je een kind dat gelukkig wordt van allelei feitjes? Dan is deze encyclopedie zeker een aanrader!


Auteur: Colas Gutman & Marc Boutavant

Uitgeverij: Lannoo

Jaar van uitgave: 2021
Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 81
Genre: dierenverhaal
Leeftijd: 6+
ISBN: 9789401468145

Inhoud:

Stinkhond weet niet wanneer hij jarig is. Hij besluit om zijn verjaardag op een zondag te vieren. Maar Stinkhond is bang dat niemand op zijn verjaardag zal komen. Hij nodigt iedereen uit. Plattekat vraagt wat hij voor zijn verjaardag wilt hebben. Stinkhond wil graag zijn moeder terug. Plattekat plakt overal affiches op.

Als de grote dag is aangebroken komen er niet heel veel dieren op zijn verjaardag. Aagje Nederlaagje komt gelukkig wel en ook de populaire Felix de Fuyver is van de partij. Er gebeuren veel dingen op de verjaardag. Zal de moeder van Stinkhond op zijn verjaardag komen?

Stinkhond is een Franse boekenserie en erg populair in Frankrijk. De illustraties in het boek zijn een mooie aanvulling in het boek. De thema's in dit boek zijn best heftig. Eenzaamheid, pestgedrag, verstoten worden. Ondanks dat worden alle problemen luchtig opgepakt.

Het boekje is bedoeld voor de beginnende lezer. (AVI M4)