Auteur: Iven Cudogham

Illustrator: Moldybyrd Studio

Uitgeverij: Gottmer

Nederlandse uitgave: 2020

Aantal bladzijden: 36

Genre: prentenboek/sprookjesboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 3+

Thematitel Kinderboekenweek 2022

Inhoud:
De verhalen van Anansi komen oorspronkelijk uit Ghana en zijn door de slavenhandel overgewaaid naar Amerika waar de verhalen deel uit gingen maken van de cultuur van onder andere Suriname en de Nederlandse Antillen. In alle verhalen van Anansi de spin is hij zijn tegenstanders steeds te slim af. Zo ook in dit verhaal.
Anansi wil graag de lekkerste bananen uit de hoogste boom. Tijdens het klimmen ziet hij mevrouw Walvis. Ze is haar zoon kwijt. Hij helpt haar met zoeken. Gelukkig is hij snel terecht. Als hij bijna bij de bananen is begint de boom te schudden. Olifant wil de bananen niet delen. Hij zegt dat hij de sterkste van het woud is. Dat vindt Anansi niet eerlijk. Snel bedenkt hij een plannetje en daagt olifant uit. Wie zal er winnen?

   

Mijn mening:
Het boek ziet er door al zijn vrolijke kleuren erg aantrekkelijk uit. Sommige woorden zijn dikgedrukt waardoor je deze automatisch gaat benadrukken. Iedere bladzijde is een feestje en laat genoeg zien. Er staat een mooie boodschap op de laatste bladzijde: Wie niet sterk of groot is, moet slim zijn en goed samenwerken!
Deze boodschap is mooi om te bespreken in de klas.

Thema's: anders zijn, vriendschap, slim zijn, behulpzaam, opscheppen, doorzetten

Beoordeling:


Auteur: Michal Bright

Illustraties:Nic Jones

Uitgeverij: Gottmer

Nederlandse uitgave: 2021

Aantal pagina's: 64

Genre: avonturenboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 8+

Inhoud:
Dit omdraaiboek neemt je mee in de wereld van de Noord- en Zuidpool. Een uitleg over Arctis en Antarctis. Alles over het landschap en de dieren die daar leven. Een stuk geschiedenis en uiteraard wordt er ook gesproken over de opwarming van de aarde en welk effect dit heeft op de polen.
Per bladzijde vind je veel levensechte tekeningen die een aanvulling zijn op de informatie die je krijgt. De titel van de kaft (voor- en achterkant) heeft een glimmend effect.


Mijn mening:
Als je kijkt naar de kaft daagt het zeker uit om het boek te bekijken. Doordat de bladzijden verticaal gelezen moet worden maakt dit het boek nog indrukwekkender.


De informatie wordt per bladzijde onderverdeeld in kleine stukjes. Dit leest erg prettig. Na het lezen van dit boek weet je alles over de polen en de dieren die hier wonen. Dit boek is terecht een Thematitel van de Kinderboekenweek 2022.

Beoordeling:

Auteur: Jan Paul Schutten

Illustrator: Paul Teng

Uitgeverij: Gottmer

Jaar van uitgave: 2018

Aantal bladzijden: 156

Genre: Informatieboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 10+

Inhoud:
In dit boek vind je 16 verhalen over kinderen uit de geschiedenis. Van Elva dat tweeduizend jaar geleden in een Drents moeras is terechtgekomen tot de geschiedenis van vandaag. Boven iedere twee bladzijde vind je een tijdlijn zodat je weet wanneer het verhaal zich afspeelt. Tijdens het lezen kom je grijze bladzijden tegen waarin er extra uitleg over die tijd wordt gegeven. Per verhaal vind je illustraties waardoor je je meer kunt verplaatsen in die tijd.
De verhalen zijn zo geschreven alsof Jan Paul Schutten ze aan je verteld door de ogen van een kind. De kleinste details komen naar voren.
'Wat drinkt Berta bij het eten? Een lekkere pul met bier. Ja, dat drinken meisjes van haar leeftijd. Het drinkwater is namelijk niet te vertrouwen.'

Mijn mening:
Het boek past ontzettend mooi bij de kerndoelen in het basisonderwijs. Als start van een thema. Er staan mooie illustraties in het boek van twee bladzijden groot. Deze kun je printen en laten inkleuren tijdens het voorlezen. Dit boek hoort echt op iedere plank van de bovenbouwleerkrachten. Pak het erbij wanneer er een thema wordt aangeboden. De kinderen zullen aan je lippen hangen!

Auteur: Jan Paul Schutten

Illustrator: Liset Celie

Uitgeverij: Gottmer

Jaar van uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 48

Genre: Prentenboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 4+


Inhoud:
In het bos zijn alle vogels druk in de weer met hun nest. Ze maken hierbij een hoop geluid en idereen is vrolijk, behalve de groenling. Hij heeft nog geen vrouwtje om een nest mee te maken. Hij heeft er wel een op het oog, maar hij is te verlegen om haar te vragen. De groenling vraagt het aan de merel. Maar de merel verstaat hem niet goed door alle bijgeluiden en stelt een andere vraag aan het kauwtje. De groeiling probeert de merel nog tegen te houden, maar helaas. Hij vliegt erachter aan. Het kauwtje verstaat de merel niet en stelt een andere vraag aan een roek. De vogels vliegen er allemaal achteraan. En zo wordt de vraag helemaal anders dan de groeiling had bedoeld en wordt het een enorme chaos. Hoe loopt het nu af met de groeiling en het groeilingvrouwtje?

Mijn mening:
Een prachtig prentenboek met meerdere lagen. Het bekijken van de verschillende soorten vogels, de verschillende landschappen, praten over verlegen zijn, het doorgeven van de verkeerde informatie, wat is het verschil tussen horen en luisteren, communiceren via via of direct aan een persoon?
Er zit een fijne herhaling in het boek. De vogel vliegt naar een andere vogel, vertelt de zin, de vogel die het ontvangt verandert de zin en vliegt naar de volgende vogel terwijl de vorige vogels erachteraan vliegen.
De vogels verdraaien de zin die ze moeten doorgeven in hele vreemde zinnen. Dat maakt het boek echt grappig.
Ik denk ook meteen aan een verwerking in de groep waarin je een zin in iemands oor moet fluisteren in de kring. Is de boodschap bij de laatste nog steeds dezelfde zin? En is het handig om je boodschap door iemand anders door te geven? Of kun je dit beter zelf doen?