Oorspronkelijke titel: Sunday Fun day. A nature Activity for every Weekend of the Year

Tekst: Katharine Halligan

Illustraties: Jesíes Verona

Uitgeverij: Clavis

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal pagina's: 104

Genre: activiteitenboek

Thema's: natuur, activiteiten, hobby

Kaft: hardcover


Inhoud:
In dit boek vind je 52 activiteiten om met je familie en vrienden te ondernemen. Een voor elk weekend van het jaar. Het boek start met een inhoudsopgave waarin je ziet dat het hoofdstuk opgebouwd is uit vier hoofdstukken, de vier seizoenen. Per seizoen vind je minstens 10 activiteiten om te gaan doen. Per activiteit vind je de titel van de activiteit met daaronder een inleiding om je te motiveren, een lijstje met materialen die je nodig hebt en een korte bondige uitleg . Iedere bladzijde is voorzien van illustraties zodat je in een oogopslag ziet wat voor een soort activiteit het is. De activiteiten zijn afwisselend en kunnen soms binnen/buiten uitgevoerd worden. Van knutselen, koken, avonturen beleven tot tuinieren. Om alle activiteiten goed en veilig te kunnen uitvoeren vind je achterin het boek een materialenlijst en veiligheidstips.


Mijn mening:
De activiteiten in dit boek zijn allemaal goed uit te voeren en vragen niet enorm veel voorbereidingstijd. Het geeft leuke suggesties om samen met je kinderen/leerlingen te doen. De uitleg is simpel omschreven zodat de kinderen het ook zelf kunnen lezen en het ook snappen. Het heeft iets weg van een receptenboek waarin er veel in de gebiedende wijs wordt gesproken. De kleurrijke illustraties zorgen er voor dat je meteen enthousiast wordt en wil beginnen. Dit boek is geschikt voor alle leeftijden. Het boek is zeker aan te raden voor scholen. Laat leerlingen per seizoen kiezen welke activiteiten ze willen doen en bedenk hier leerzame lessen bij. Een heel jaar lang plezier van dit boek!

Beoordeling:


Auteur: Rik Peters

Illustraties: Frederico van Lunter

Uitgeverij: Clavis

Nederlandse uitgave: 2022

Aantal pagina's: 80

Genre: avonturenboek

Thema's: natuur

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 7+


Inhoud:
Rip en Rouw wonen in Hellevorst en gaan op bezoek bij tuinman Priknetel. Hij laat ze de mooiste tuin van het dorp zien. Ondertussen vertelt hij alles over de planten die in de treurtuin staat. Ze krijgen vleesetende planten te zien, de kruidentuin en onkruidentuin, takken en twijgen, netels, loten en lianen en het tuinhuis met heel veel boeken. En ze maken kennis met Prikkeltje, de lievelingsplant van tuinman Priknetel.


Mijn mening:
Het verhaal neemt je mee in een avontuur die ieder kind zou kunnen beleven. Er komen veel woorden naar voren die je ook in je achtertuin kunt tegenkomen. De tekeningen maken het verhaal echt spannend. Het ziet er allemaal griezelig uit. En toch is het een verhaal met een mooie boodschap. Meneer Tuinman heeft het beste met zijn planten voor.
'Ik hou niet van proefjes en experimenten. Van testen, toetsen en uitprobeersels. Ik wil planten niet veranderen. Ik wil er alleen voor zorgen. Want alle planten zijn perfect zoals ze zijn. Lief. En mooi. En leuk. En fijn.'

Het boek past goed in het thema van de Kinderboekenweek.

Beoordeling:


Auteur: Mack van Gageldonk

Uitgeverij: Clavis

Nederlandse uitgave: 2022 (tweede druk)

Aantal pagina's: 67

Genre: informatieboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: Voor natuuronderzoekers vanaf 5 jaar


Inhoud:
Het boek is opgedeeld in vier hoofdstukken:
Groeien naar het licht: hoe groeit een boom, wat is fotosynthese, hoe drinken bomen en welke soorten bomen zijn er?
In het bos helpen we elkaar: welke rol heeft de zwam, wat doet stuifmeel, hoe verspreiden de vruchten van een boom?
Ik woon hier: waar wonen de dieren in het bos? Voordat dit hoofdstuk begint vind je een grote wereldkaart zodat je weet waar de dieren voorkomen.
Ik heb het koud: wat verandert er per seizoen?
Op de laatste twee bladzijden vind je de index.

  

Mijn mening:
Een prachtig boek met mooie foto's en interessante weetjes over het bos. Er zit een goede afwisseling in het boek qua illustraties en foto's. Per bladzijde vind je voldoende informatie. Het gekozen lettertype is fijn om te lezen. Er zit een goede opbouw in het boek. De wereldkaart is een mooie aanvulling. Kinderen zullen tijdens het lezen een hoop nieuwe dingen leren over het bos.

Beoordeling:


Auteur: Judith Koppens & Andy Engel

Illustraties: Nynke Mare Talsma

Uitgeverij: Clavis

Nederlandse uitgave: 2016

Tweede druk: 2022

Aantal pagina's: 26

Genre: prentenboek

Thema's: milieu, vriendschap, natuur, klimaat, leefomgeving

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 3+

Inhoud:
Dit is een serie boeken waarin zeven dierenvrienden elke keer een nieuw avontuur beleeft. Ieder boek heeft een boodschap hoe we de wereld fijn kunnen houden.
In het boek Natte voeten wordt het probleem rondom de regen die in de stad grote plassen veroorzaken. Er moet meer groen geplant worden. Zo kan het water beter weg. In het boek Plasticsoep gaan de dieren zwemmen in de zee en ontdekken daar allerlei plastic wat door mensen daar terecht is gekomen. Ze gebruiken het plastic om vliegers te maken. In het boek Wat is het warm hebben de dieren het zo warm door de hoge temperatuur. De dieren maken van ijslollystokjes en blaadjes mooie waaiers om te kunnen wapperen.


Bij de boeken kun je ook een lesbrief downloaden via: www.deklimaatjes.com/lesbrieven

Mijn mening:
De verhalen zijn zo geschreven dat ieder kind zich wel in een personage kan verplaatsen. De illustraties zijn lekker kleurrijk en spreken enorm aan. De boeken zijn goed voor te lezen in een klas omdat de illustraties lekker groot zijn getekend. In ieder boek is er een probleem en wordt er nagedacht over een oplossing. De problemen zijn laagdrempelig en heel herkenbaar voor kinderen waardoor je tijdens het lezen van een boek goed in gesprek kunt gaan met kinderen.
De boeken passen goed in het thema van de kinderboekenweek 2022.