Welkom

Wat leuk dat je mijn website bezoekt!
Je vindt hier allerlei idee├źn voor het basisonderwijs.
Neem gerust een kijkje!

Auteur: Jan Paul Schutten

Illustrator: Paul Teng

Uitgeverij: Gottmer

Jaar van uitgave: 2018

Aantal bladzijden: 156

Genre: Informatieboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 10+

Inhoud:
In dit boek vind je 16 verhalen over kinderen uit de geschiedenis. Van Elva dat tweeduizend jaar geleden in een Drents moeras is terechtgekomen tot de geschiedenis van vandaag. Boven iedere twee bladzijde vind je een tijdlijn zodat je weet wanneer het verhaal zich afspeelt. Tijdens het lezen kom je grijze bladzijden tegen waarin er extra uitleg over die tijd wordt gegeven. Per verhaal vind je illustraties waardoor je je meer kunt verplaatsen in die tijd.
De verhalen zijn zo geschreven alsof Jan Paul Schutten ze aan je verteld door de ogen van een kind. De kleinste details komen naar voren.
'Wat drinkt Berta bij het eten? Een lekkere pul met bier. Ja, dat drinken meisjes van haar leeftijd. Het drinkwater is namelijk niet te vertrouwen.'

Mijn mening:
Het boek past ontzettend mooi bij de kerndoelen in het basisonderwijs. Als start van een thema. Er staan mooie illustraties in het boek van twee bladzijden groot. Deze kun je printen en laten inkleuren tijdens het voorlezen. Dit boek hoort echt op iedere plank van de bovenbouwleerkrachten. Pak het erbij wanneer er een thema wordt aangeboden. De kinderen zullen aan je lippen hangen!

Auteur: Jan Paul Schutten

Illustrator: Liset Celie

Uitgeverij: Gottmer

Jaar van uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 48

Genre: Prentenboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 4+


Inhoud:
In het bos zijn alle vogels druk in de weer met hun nest. Ze maken hierbij een hoop geluid en idereen is vrolijk, behalve de groenling. Hij heeft nog geen vrouwtje om een nest mee te maken. Hij heeft er wel een op het oog, maar hij is te verlegen om haar te vragen. De groenling vraagt het aan de merel. Maar de merel verstaat hem niet goed door alle bijgeluiden en stelt een andere vraag aan het kauwtje. De groeiling probeert de merel nog tegen te houden, maar helaas. Hij vliegt erachter aan. Het kauwtje verstaat de merel niet en stelt een andere vraag aan een roek. De vogels vliegen er allemaal achteraan. En zo wordt de vraag helemaal anders dan de groeiling had bedoeld en wordt het een enorme chaos. Hoe loopt het nu af met de groeiling en het groeilingvrouwtje?

Mijn mening:
Een prachtig prentenboek met meerdere lagen. Het bekijken van de verschillende soorten vogels, de verschillende landschappen, praten over verlegen zijn, het doorgeven van de verkeerde informatie, wat is het verschil tussen horen en luisteren, communiceren via via of direct aan een persoon?
Er zit een fijne herhaling in het boek. De vogel vliegt naar een andere vogel, vertelt de zin, de vogel die het ontvangt verandert de zin en vliegt naar de volgende vogel terwijl de vorige vogels erachteraan vliegen.
De vogels verdraaien de zin die ze moeten doorgeven in hele vreemde zinnen. Dat maakt het boek echt grappig.
Ik denk ook meteen aan een verwerking in de groep waarin je een zin in iemands oor moet fluisteren in de kring. Is de boodschap bij de laatste nog steeds dezelfde zin? En is het handig om je boodschap door iemand anders door te geven? Of kun je dit beter zelf doen?