Auteur: M.G. Leonard en Sam Sedgman
Illustator: Elisa Paganelli
Uitgeverij: De Fontein Jeugd
Jaar van uitgave: 2021
Aantal bladzijden: 281
Genre: avonturenverhaal
Leeftijd: 9+

Inhoud:
'Was dat een geweerschot?' Alex keek Winston aan, die zijn ogen wijd opengesperd had. 'Heeft hij het gedaan? Heeft hij de neushoorn neergeschoten? fluisterde Winston.

Dit is het derde deel van de spannende serie Dader op het spoor. Een spannend deel dat zich afspeelt in Afrika. Alex mag met zijn oom Ben mee met de Safari Star van Pretoria via Zimbabwe naar de grens als eindstation de Victoria-watervallen. Dit wordt zijn derde treinreis met zijn oom. Tijdens de vorige treinreizen heeft hij twee moorden weten op te lossen. Alex kan ontzettend goed tekenen en heeft dus altijd papier en houtskool bij de hand. Aan boord zitten meerdere mensen. De treinbeheerder Leo Ackerman, een mediamagnaat Marvin Crass uit Texas met zijn vrouw en dochter, de schrijfster van misdaadromans Belinda Brash, de familie Sasaki uit Japan en de Delia Ramaboa met haar man Gideon Mbata.  Alex komt al snel in contact met de zoon van de hoofdmecanicien Winston. Hij leert hem veel over de Afrikaanse gewoonten. De dieren en het landschap zijn prachtig. Na een paar dagen reizen wordt er iemand dood aangetroffen in een compartiment. Is het een ongeluk of moord?
Een medepassagier Erik Joyman, van beroep inspecteur, wordt gevraagd om het onderzoek te leiden. Hij vraagt Alex om hem tijdens de verhoren te helpen. Wat voert Leo Ackerman, de treinbeheerder, in zijn schild? Waarom is Belinda Brash, de schrijfster van misdaadromans aan boord? Er gebeuren tijdens de rit bijzondere dingen die het onderzoek niet altijd ten goede komen. Zullen ze deze nare gebeurtenis kunnen oplossen?

Mijn mening:
Het is een spannend boek met een verrassend einde. Er zit veel interactie in het boek waardoor de lezer meegenomen wordt op deze reis. Doordat er niet teveel personages in het boek zitten kun je het verhaal goed volgen. Tijdens het lezen krijg je ook leuke weetjes mee over Afrika. Als je van treinen houdt is dit boek zeker een aanrader. Een van de hoofdthema's van het boek is de neushoornjacht.

Oh la la Mila

Auteur: Niki Smit
Illustraties: Heather Lafleur
Uitgeverij: De Fontein
Jaar van uitgave: 2021
Aantal bladzijden: 193
Genre: Leesboek
Leeftijd: 10+
ISBN: 9789026157189

Inhoud:
Je bent in je zomervakantie in de romantische stad Parijs samen met je vriend Nino, de zanger van een populaire band en je mag slapen in het hotel van je vader waar je ook nog Taylor Swift tegen het lijf loopt die je vraagt om een jurk te ontwerpen voor haar....... Het lijkt allemaal fantastisch totdat je vriend je vertelt dat hij meedoet aan een datingprogramma The Bachelor Junior.
Mila vindt het allemaal erg lastig. Aangezien ze Nino niet meer in het openbaar kan zien stort ze zich volledig op de jurk van Taylor Swift. Ze krijgt naailessen in een atelier. Ondertussen zijn de opnames van de The Bachelor Juior gestart en kan Mila het programma op de televisie meekijken. Tien meiden die willen daten met Nino. Mila kan het niet aanzien en maakt het uit. Ze maakt een insta aan om te laten zien hoe de jurk van Taylor steeds mooier wordt. Hierdoor krijgt ze ontzettend veel volgers. Zal Taylor de jurk gaan dragen? En zullen Mila en Nino elkaar weer terugvinden in de liefde?
Het is een boek voor pubermeiden geschreven. Je leest wat Mila denkt, voelt en bespreekt. Er zitten ook veel chatgesprekjes in het boek met daarin de taal die tieners vaak gebruiken. Soms over the top, maar veel pubermeiden zullen zich erin herkennen. De illustraties hebben ook allemaal roze tinten.

Oh la la Mila is een meidenboek met een hoop dramatiek en humor.


Niek de Groot scoort punten

Auteur: Lincoln Peirce
Uitgeverij: De Fontein

Jaar van uitgave: 2021

Kaft: hardcover
Aantal boekjes: 224
Genre: Stripboek
Leeftijd: 10+
ISBN: 9789026157127

Inhoud:

In het stripboek krijg je een inkijkje in het leven van Niek op zijn school. Hij probeert onder opdrachten uit te komen, maakt zijn huiswerk niet, vindt zichzelf erg grappig. Hij probeert wel goede punten te scoren, maar het lukt steeds niet.

De strips zijn allemaal in kleur en de teksten zijn goed leesbaar. Sommige strips bevatten meerdere bladzijden, anderen maar één. Ze hebben erg veel humor en herkenbaar.

Als je een boekbespreking over Niek wilt houden dan kun je een gratis spreekbeurtpakket aanvragen. Hierin staan leuke tips, een vrolijke presentatie en een prachtige poster.


Auteur: Sean Connely

Uitgeverij: De Fontein Jeugd

Jaar van uitgave: 2020
Kaft: hardcover
Aantal bladzijden: 255
Genre: Informatieboek
Leeftijd: 10+
ISBN: 9789026153129

Inhoud:

In dit boek ga je 20 rampzalige bouwprojecten onderzoeken, van diep in de oudheid tot aan onze eigen 21e eeuw. Elk hoofdstuk heeft een korte uitleg over de tijd en plaats van de technische ramp. Na het lezen ga je je afvragen: 'Wat ging er mis en waarom?' Het heeft vaak te maken met techniek. Aan het eind van ieder hoofdstuk mag je zelf aan de slag. Door de 33 experimenten ga je zelf beter begrijpen welk wetenschappelijk principe de hoofdrol speelde bij de ramp.

Dit boek is op basisscholen goed in te zetten voor wetenschap en techniek. De experimenten zijn allemaal goed uitvoerbaar en vragen weinig materialen. De experimenten worden stap voor stap uitgelegd. De illustraties ondersteunen de uitleg bij het experiment.

Kinderen worden op een goede manier meegenomen in de geschiedenis en leren de tijd beter in een context te plaatsen. Het is een zeer leerzaam boek!


Auteur: Derek Keilty

Illustrator: Mark Elvins

Uitgeverij: De Fontein
Jaar van uitgave: 2021

Kaft: Hardcover
Aantal bladzijden: 175
Genre: avonturenverhaal
Leeftijd: 9+
ISBN: 9789026155437

Inhoud:

Storm is weggestuurd uit het weeshuis. Het is tijd om te gaan werken. Hij heeft een vacature gezien bij de bakker en gaat solliciteren op het schip De Bloedhond. Daar ontmoet hij kapitein Long John Watkins. Watkins legt uit dat De Bloedhond geen piratenschip is, maar een detectiveschip. Ze lossen mysteries op. Storm mag een week mee proefdraaien. Het meisje Ross helpt hem op weg.

Ze krijgen al snel een opdracht van Kristina Kreukel. De staf van de farao's is gestolen. Ze zetten koers uit naar Toet-eiland. Daar aangekomen bezoeken ze meteen het museum waar de staf van de farao's gestolen is. Daar vinden ze na wat speurwerk een halve landkaart. Zal dat ze naar de staf brengen?

Terug op het schip krijgen ze bezoek van kapitein Morihartie. Heeft hij iets te maken met de inbraak?

Scheurbuik Stormsz is een boek dat je meeneemt in de spannende wereld van de zeevaart.

Het boek heeft een fijne indeling. Niet teveel tekst op een bladzijde en veel mooie illustraties. Het verhaal is net lang genoeg, grappig en spannend. Het einde is wel een beetje voorspelbaar, maar niet storend.

Dit is het eerst deel van de triologie. Het tweede deel heet: Het oog van Mogdrod.