Welkom

Wat leuk dat je mijn website bezoekt!
Je vindt hier allerlei idee├źn voor het basisonderwijs.
Neem gerust een kijkje!

Berichten:

Recensie: Kinderen van Nederland

Auteur: Jan Paul Schutten

Illustrator: Paul Teng

Uitgeverij: Gottmer

Jaar van uitgave: 2018

Aantal bladzijden: 156

Genre: Informatieboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 9+

Inhoud:
In dit boek vind je 16 verhalen over kinderen uit de geschiedenis. Van Elva dat tweeduizend jaar geleden in een Drents moeras is terechtgekomen tot de geschiedenis van vandaag. Boven iedere twee bladzijde vind je een tijdlijn zodat je weet wanneer het verhaal zich afspeelt. Tijdens het lezen kom je grijze bladzijden tegen waarin er extra uitleg over die tijd wordt gegeven. Per verhaal vind je illustraties waardoor je je meer kunt verplaatsen in die tijd.
De verhalen zijn zo geschreven alsof Jan Paul Schutten ze aan je verteld door de ogen van een kind. De kleinste details komen naar voren.
'Wat drinkt Berta bij het eten? Een lekkere pul met bier. Ja, dat drinken meisjes van haar leeftijd. Het drinkwater is namelijk niet te vertrouwen.'

Mijn mening:
Het boek past ontzettend mooi bij de kerndoelen in het basisonderwijs. Als start van een thema. Er staan mooie illustraties in het boek van twee bladzijden groot. Deze kun je printen en laten inkleuren tijdens het voorlezen. Dit boek hoort echt op iedere plank van de bovenbouwleerkrachten. Pak het erbij wanneer er een thema wordt aangeboden. De kinderen zullen aan je lippen hangen!

Ik wil uitgeverij Gottmer bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.


Meer berichten

Werken met Snappet

Op veel basisscholen in Nederland wordt gebruik gemaakt van het digitale adaptieve leermiddel Snappet.
Leerlingen kunnen via adaptieve opdrachten op hun eigen niveau werken en krijgen na iedere verwerkingsopdracht directe feedback.
Binnen het dashboard worden gegevens bijgehouden over de voortgang van leerlingen. Dit kan de leerkracht gebruiken om het onderwijs af te stemmen op de behoeften van individuele leerlingen.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat Snappet inderdaad het leerresultaat van leerlingen verbetert. Het middel moet alleen wel op de juiste manier worden ingezet. Maar wat is de juiste manier? In hoeverre hebben de collega's een Snappettraining gevolgd? Staan alle neuzen wel dezelfde kant op? Snapt iedereen Snappet? Kan iedereen binnen je team de resultaten goed interpreteren en vertalen naar goed onderwijs? Wat staat er al op papier?

Zelfs na jaren werken met Snappet kan een opfriscursus aan het begin van het schooljaar helemaal geen kwaad. Even alle puntjes op de i zetten.
En wie weet komen jullie er dan ook achter dat er veel meer mogelijk is binnen Snappet.

Snappet biedt trainingen aan. En toch komen er genoeg aanvragen bij mij terecht. Teams waarderen het dat ik ook voor de klas sta en zelf met het programma Snappet werk. Het is goed om van en met elkaar te leren. Daar zit de kracht.

Bekijk het trainingsaanbod en vraag vrijblijvend een offerte aan.

/snappet/snappet-trainingen


Meer berichten

Recensie: Het vrolijkste grootste boek van alle voertuigen

Auteur: Tom Schamp

Illustrator: Tom Schamp

Uitgeverij: Lannoo

Jaar van uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 46

Genre: Informatieboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 6+

Inhoud:
In dit boek vol illustraties word je meegenomen door de geschiedenis van de voertuigen. Het start bij de oudheid en de uitvinding van het wiel en eindigt bij de voertuigen in de toekomst. Op iedere bladzijde vind je Otto en Bruto. Zij leiden je door de geschiedenis heen met leuke weetjes en grapjes. De hoofdstukken die voorbij komen zijn:
- Oudheid
- Middeleeuwen
- Koetsen
- Onder stoom
- Fietsen
- Auto's
- Fietsen
- Woodies
- Gezinswagens
- Wegenwerken
- Hulpdiensten
- Racewagens
- Racefietsen
- Bestelwagens
- Bussen
- Taxi's
- Limousines
- Toekomst
Dit boek is ook een zoekboek. Op iedere bladzijde vind je Otto, Brutus, Merel, Potlood, Bic, Merol en De-geheel-ter-zijderupsen.

Mijn mening:
Als
je de eerste keer het boek opent denk je: "Wat druk!" Maar als je langer op een bladzijde blijft hangen zie je zoveel meer. Op de bladzijde van bijvoorbeeld de fiets kom je zoveel woorden tegen die met de fiets te maken hebben. Van een zadel tot een fietsenmaker, je leert zelfs een band plakken. Wist je dat de fiets een grote rol in de strijd voor gelijke rechten van man en vrouw?
Het is niet alleen een informatieboek maar ook een opzoekboek. Dat maakt het boek nog leuker!

Tip voor leerkrachten: Kopieer een bladzijde en laat leerlingen in tweetallen op zoektocht gaan. Samen de woorden bespreken. Wat betekent het plaatje bij de tekst? Eigenlijk is dit boek geschikt voor alle leeftijden.

Ik wil uitgeverij Lannoo bedanken voor het mogen recenseren van dit boek.


Meer berichten

Recensie: Het verlegen vogeltje

Auteur: Jan Paul Schutten

Illustrator: Liset Celie

Uitgeverij: Gottmer

Jaar van uitgave: 2022

Aantal bladzijden: 48

Genre: Prentenboek

Kaft: Hardcover

Leeftijd: 4+

Inhoud:
In het bos zijn alle vogels druk in de weer met hun nest. Ze maken hierbij een hoop geluid en idereen is vrolijk, behalve de groenling. Hij heeft nog geen vrouwtje om een nest mee te maken. Hij heeft er wel een op het oog, maar hij is te verlegen om haar te vragen. De groenling vraagt het aan de merel. Maar de merel verstaat hem niet goed door alle bijgeluiden en stelt een andere vraag aan het kauwtje. De groeiling probeert de merel nog tegen te houden, maar helaas. Hij vliegt erachter aan. Het kauwtje verstaat de merel niet en stelt een andere vraag aan een roek. De vogels vliegen er allemaal achteraan. En zo wordt de vraag helemaal anders dan de groeiling had bedoeld en wordt het een enorme chaos. Hoe loopt het nu af met de groeiling en het groeilingvrouwtje?

Mijn mening:
Een prachtig prentenboek met meerdere lagen. Het bekijken van de verschillende soorten vogels, de verschillende landschappen, praten over verlegen zijn, het doorgeven van de verkeerde informatie, wat is het verschil tussen horen en luisteren, communiceren via via of direct aan een persoon?
Er zit een fijne herhaling in het boek. De vogel vliegt naar een andere vogel, vertelt de zin, de vogel die het ontvangt verandert de zin en vliegt naar de volgende vogel terwijl de vorige vogels erachteraan vliegen.
De vogels verdraaien de zin die ze moeten doorgeven in hele vreemde zinnen. Dat maakt het boek echt grappig.
Ik denk ook meteen aan een verwerking in de groep waarin je een zin in iemands oor moet fluisteren in de kring. Is de boodschap bij de laatste nog steeds dezelfde zin? En is het handig om je boodschap door iemand anders door te geven? Of kun je dit beter zelf doen?

Ik wil uitgeverij Gottmer bedanken voor het mogen recenseren van dit prachtige prentenboek!

Meer berichten

Snappet automatiseren poster

In het lessenplan zijn er nu lessen automatiseren toegevoegd. Het is de bedoeling dat je meerdere keren per week aan deze doelen laat werken. Het is belangrijk om 15 minuten aaneengesloten aan een doel werken.
Leg de leerlingen wel uit hoe het werkt met de seconden die ze zien tijdens het werken. De poster kan hierbij helpen. Bespreek ook met de leerlingen dat als het doel frustraties opleveren ze dit moeten aangeven. De leerling krijgt dan het voorgaande doel zonder tijd om te oefenen. Gaat het allemaal makkelijk en foutloos dan kan de leerling doorwerken in de plus.

Wil je de poster downloaden? Snappet automatiseren Poster.pdf

Meer berichten

Volg mij: